1 Bezpečnost dětí online: výsledky aktuálních výzkumů Doc. PhDr. David Šmahel, Ph.D. VITOVIN CZ.1.07/2.3.00/20.0184.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Tomáš Pergler, manažer produktového týmu Kde všude bude digitálně.
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Využití cloudových služeb ve školství
Přijímací řízení.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Když se děti samy nabízejí
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Děti vyrůstají v podstatě online. Na síti se dokáží skvěle orientovat, často lépe než rodiče. Není divu, počítač mají doma, ve škole a někteří i v mobilu.
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
Proměny rodiny II. Ohrožující dítě, ohrožující rodina.
© Interface Wien GmbH Interface Wien GmbH Vítejte v Interface Wien!
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Č íslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Potřeby rodin dětí a mládeže s onkologickým onemocněním Studentská vědecká konference České Budějovice Mgr. Hana Burkertová.
Program BeatBullying: Bojuj proti šikaně!. Projekt BeatBullying je spolufinancován Evropskou komisí a programem Daphne. Veškerý obsah tohoto materiálu.
PODPORA VÝCHOVY ŽÁKŮ K OCHRANĚ PŘED RIZIKY A K BEZPEČNÉMU CHOVÁNÍ Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i.
Pedagogika volného času II Vladimír Jůva
Výsledky NetMonitoru a AdMonitoringu za červenec 2008 Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) MEDIARESEARCH, a. s. a GEMIUS, S. A
Dělení se zbytkem 2 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Proč je důležité studovat Principy
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ Metodika kurzů snižování nadváhy adolescenty

Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Montessori Prachatice, ZŠ Národní
III. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Online prodeje jako součást multikanálového přístupu v praxi
DĚLENÍ ČÍSLEM 3 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 46.
1 PREDIKCE CASH FLOW PRO PORTFOLIO PROJEKTŮ + OPTIMALIZACE 10. setkání Odborné skupiny pro predikci a optimalizaci projektů, Téma samozřejmě volíme jako.
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
O.s.MOSTY vás vítá na závěrečné konferenci k projektu RADDAR naše téma: Alternativní způsoby podpory rodiny jako prevence institucionalizace.
PYRAMIDA Práce a energie
Matematika a její aplikace
NaviTerier Navigační systém pro zrakově postižené.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK248.
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_130_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Sociální práce s rodinou 3
Cesta tam a zase zpátky Konference „Má Česko strategickou vizi EU?“, Praha dne 19. září 2012.
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
Abeceda VY_32_INOVACE_122, 7. sada, ČJ2 Český jazyk, 2. ročník ANOTACE
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Test určování a zařazování členovců
Matematika a její aplikace Krácení zlomků VY_42_INOVACE_13 Sada 3 Racionální čísla, početní operace v oboru racionálních čísel Základní škola T. G. Masaryka,
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
Petr Krčmář Vzdálený přístup k firemní síti (bezpečně)
Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.
Technologie.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Výsledky výzkumu EU Kids Online II: online rizika Anna Šev č íková, Mgr. Fakulta sociálních studií, Masarykova univerzita Šetření vzniklo s podporou výzkumného.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Digital Confidence Prague, 7 th June, 2011 Jakub Chytil, Member of the Board of Directors.
Uvadající význam značek David Antoš, Lupa.cz. Kdo jsem? David Antoš Jabber:
Kyberšikana Denisa Opatrná ČJL+AJ. Centrum pro rodiče a děti Google  Je dostupné na
KYBERŠIKANA.
Transkript prezentace:

1 Bezpečnost dětí online: výsledky aktuálních výzkumů Doc. PhDr. David Šmahel, Ph.D. VITOVIN CZ.1.07/2.3.00/

2 Interdisciplinární výzkumný tým pro internet a nová média Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií MU Projekty: Vytvoření interdisciplinárního týmu v oblasti výzkumu internetu a nových médií (VITOVIN CZ.1.07/2.3.00/ ) Rizika užívání internetu dětmi a dospívajícími (GAČR) Copingové strategie kyberšikany u adolescentů (COST) Faktory excesivního online hraní a jejich vývoj v čase (GAČR) EU Kids Online II a III: význam online rizik pro děti (Safer Internet)

3 EU Kids Online II: výzkum napříč Evropou  Výzkum ve 25 zemích – viz obrázek  Stratifikovaný výběr vzorku  1000 dětí a jejich rodičů ve věku 9-16 let v každé zemi  Rozhovory v domácnostech  Děti vyplňovaly samostatně část s citlivými otázkami

4 (Livingstone, Haddon, G ö rzig & Ó lafsson, 2011): V ČR používá internet více než 95 % dětí ve věku 12 a více (ČSÚ, 2012; Lupač, Sládek, 2008), mobilní telefony používá téměř každé dítě.

5

6 (Livingstone, Haddon, 2009

7 Online rizika a ohrožení

8 (Livingstone, Haddon, G ö rzig & Ó lafsson, 2011): Šikana a obtěžování -Na internetu (tmavší sloupce) -Offline i online (světlejší sloupce)

9 Setkávání s cizími lidmi z internetu -Potkali někoho face-to-face, koho poznali na internetu (tmavší sloupce) -Kontaktovali online někoho, koho poznali na internetu (světlejší sloupce) -11 % z těch dětí, které potkaly někoho offline, bylo rozlobeno nebo obtěžováno tímto setkáním (Livingstone, Haddon, G ö rzig & Ó lafsson, 2011):

10 (Livingstone, Haddon, G ö rzig & Ó lafsson, 2011): Rodiče versus děti: setkávání s cizími lidmi z internetu – potkaly děti offline někoho z internetu?

11 Sexuálně laděné obsahy: -Starší děti a chlapci se setkávají častěji se sexuálním obsahem, mladší děti se cítí tímto obsahem více ohroženy -Ohrožení versus přirozená vývojová potřeba (Livingstone, Haddon, G ö rzig & Ó lafsson, 2011):

12 Rodiče versus děti: – viděly děti stránky se sexuálním obsahem?

13 (Helsper, E., Kalmus, V., Hasebrink, U., Sagvari, B. & and Haan, J., 2013): „Risky gamers“: Vyšší podíl nadprůměrných a intenzivních hráčů, častěji jsou vystaveni online rizikům různých typů, průměrní z hlediska online příležitostí.

14 Rodičovské mediace

15 Rodičovské mediace:  Aktivní mediace – rodič je přítomný, když dítě pracuje s počítačem, sdílí s dítětem online aktivity, diskutuje o tom, co dělá dítě na počítači. Rodič učí dítě, jak se na internetu pohybovat bezpečně, případně mu pomáhá při potížích.  Restriktivní mediace – rodič nastavuje pravidla, které omezují dítě v používání internetu (např. nesmí používat všechny aplikace, omezuje se čas online apod.)  Monitorování – rodič sleduje technickými prostředky, co dítě na internetu dělá (např. historie)  Technické mediace – softwarové filtry, SW rodičovská kontrola

16 V ČR je nadprůměrné v používání aktivního typu mediací, naopak podprůměrné z hlediska používání restrikcí (ČR spadá spolu s Polskem a Estonskem do skupiny „all-rounders“). Doporučuje se kombinovat způsoby rodičovských mediací – aktivní plus restriktivní. Je třeba rodičům doporučovat, aby s dětmi o jejich aktivitách v online světě komunikovali, ale zároveň sledovali a případně limitovali dětské používání internetu! Restriktivní mediace však omezují jak riziko, tak příležitosti. Je třeba snižovat podíl „pasivních rodičů“, tedy těch, kteří pobyt dítěte v online světě nijak neřeší a ani se nesnaží mu porozumět.

17 Rodiče versus děti: Používání SW blokujícího či omezujícího přístup k internetu

18

19 Digitální vzdělanost a online příležitosti

20 Digitální vzdělanost – ochrana vůči rizikům Internetu (Livingstone, Haddon, G ö rzig & Ó lafsson, 2011):

21 Digitální vzdělanost – rozhodování o pravdivosti informace z internetu (Livingstone, Haddon, G ö rzig & Ó lafsson, 2011):

22 (Helsper, E., Kalmus, V., Hasebrink, U., Sagvari, B. & and Haan, J., 2013):

23 Co se do výzkumů nevlezlo (?):  K některým fenoménům se lze těžko dostat jinak než pozorováním, nejsou zachytitelné ani při rozhovoru.  Digitální technologie jako zábavný šašek, který je vždycky při ruce – umí se děti bavit (či zaměstnat) bez nich? (Kamarádi vždy online.)  Umění „nicnedělání “ a bytí sám ze sebou a svými myšlenkami mizí – okolo je neustálý proud informací, zábavy a komunikace  „Co mám mami dělat??“ Jak se správně nudit, ala cesta ke spontánní tvorbě a přirozenému.  Umí se nicméně nudit (post)moderní člověk? Proč je vůbec špatně, že děti ztrácí cestu ke své spontánní tvorbě a myšlenkám? (Analogie s pozměněným tokem řeky …)

24 Závěry: České děti jsou nadprůměrnými uživateli internetu, což je vystavuje vyššímu riziku, ale současně lze říci, že více těží z pozitivních možností, které jim internet přináší. Většina dětí neuvádí setkání s žádným z rizik a ještě méně jich zmiňuje, že by je online něco rozrušilo nebo rozhodilo Nicméně  média a mnohé organizace vytváří o internetu strašidelný obraz – medializované případy policie a z psychiatrických oddělení nedávají realistický pohled Úkol pro rodiče a učitele: učit děti riziku předcházet, případně se s ním vypořádat a zároveň posilovat pozitiva, které online svět přináší Cílem je omezení rizika a maximalizace zisku, ne odrazení dětí a rodičů od používání internetu Zároveň však učme děti, ať jsou kreativní a umí se obejít i bez digitálních technologií

25 Děkuji za pozornost. Informace o výzkumném týmu: Odborný časopis: Konference: VITOVIN CZ.1.07/2.3.00/