Ekumenická rada církví v ČR 2005. ERC padesátiletá založena 20.6.2005 Zakládající církve: 1. Evanjelická církev a.v. (Ján Chabada) 2. Českobratrská evangelická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Pavel Černý Cíle ERC v ČR Možnosti spolupráce ekumenického hnutí v ČR.
Advertisements

Výroční zpráva o činnosti sekretariátu ERC v roce 2005
OD KORUPCE K INTEGRITĚ Protikorupční opatření v oblasti vzdělávání dle
Poslání Intervenčního centra
Zpráva o činnosti sekretariátu za rok 2006 zpracovala: Jitka Klubalová, vedoucí tajemnice ERC.
Výjezdní zasedání prezidia, předsedkyň a předsedů sekcí a regionů ČAS Luhačovice – Hotel Fontána II – kongresový sál Luhačovice.
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Optimalizace počtu matričních úřadů Porada s MV ČR konaná dne
CÍRKEVNÍ HIERARCHIE P. Mariusz Roszewski.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
10 let v NATO/20 let transformace ozbrojených sil ČR.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Zdravice OS „Veteráni JE CZ“ pro Mezinárodní fórum „DIALOG“ Dalibor Matějů Praha,
Zpráva o činnosti SK RVŠ 20. zasedání předsednictva RVŠ, 30. října 2014 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2012 – 2014 Daniel Thibaud.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Autor: Jitka Krausová, ERCValné shromáždění ERC v ČR, 21. října 2005 Ekumenická rada církví v ČR.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Duchovní péče ve zdravotnictví
Studijní den ERC – duchovní služba ve zdravotnictví – ÚVN Praha - Střešovice mjr. Mgr. Pavel Ruml Motol
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
1 5. Valné shromáždění ERC v ČR Praha, CČSH, ThDr. Pavel Černý, Th.D. předseda ERC.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
Právní postavení náboženských společností v ČR Listina základních práv a svobod Článek 15 (1) Svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání je zaručena.
Autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR. autor: Jitka Krausová, ERC Stanovy ERC v ČR Stávající Stanovy ERC byly přijaty Prezidiem ERC v ČR dne
Věcný záměr zákona o vysokých školách - výstup z jednání legislativní komise JUDr. Marek Hodulík Sněm RVŠ,
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. sněm RVŠ, 20. června 2013 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání
Program dnešního setkání OPS ( )
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Situace v oblasti uplatňování hlediska kvality v přípravě učitelů (komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) v současnosti - doba stagnace, až krize Kvalita.
Ing. David Slavata, Ph.D. VSB - Technical University Ostrava
ROZBOR VYHLÁŠKY Č. 72/2005 SB. Prezentuje Petra Procházková a Jakub Pivarč UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Pedagogická fakulta.
Právní zakotvení neziskových organizací v ČR - CPO.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
Poválečné Československo do roku
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Zdánlivé a neplatné manželství
PRÁVNÍ ZAKOTVENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ V ČR
Hledisko kvality v přípravě učitelů Závěry z konference 21. – 22. dubna 2009 v Srní pořadatel: Pedagogická fakulta ZČU v Plzni ve spolupráci s Radou vysokých.
Nadační subjekty, církevní právnické osoby, organizační složky a příspěvkové organizace.
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR
Evropská občanská iniciativa
1 Valná hromada Asociace vyšších odborných škol, AVOŠ Praha, 14. duben 2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.
Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2005, Praha, Asociace knihoven vysokých škol ČR v roce 2005 Barbora Ramajzlová
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY. SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PERSONÁLU REZORTU MINISTERSTVA OBRANY Praha, červen.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat.
SPOV – POR - červen 2011 Cíl SPOV  nastolit toto téma v přesvědčení, že právě venkov a zejména malé obce mohou sehrát velmi důležitou roli při obnově.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
České konfesní právo – přehled
Tereza Krůželová, Veronika Sloupová
PBSNPB2: Fundace: nadace a nadační fondy, (fondy), (obecně prospěšné společnosti), ústavy Organizace na pomezí: sociální družstva, církevní právnické.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Zdánlivé a neplatné manželství
Sociální práce TEĎ a TADY II
Ekumenizmus a mezináboženský dialog I
České konfesní právo – přehled
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZÁKON č. 218/1949 Sb. ze dne 14. října 1949 o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem Změna: 88/1950 Sb.
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
REFORMANDA 2030: Strategický plán Českobratrské církve evangelické
Veřejný ochránce práv.
REFORMANDA 2030: Strategický plán Českobratrské církve evangelické
Transkript prezentace:

Ekumenická rada církví v ČR 2005

ERC padesátiletá založena Zakládající církve: 1. Evanjelická církev a.v. (Ján Chabada) 2. Českobratrská evangelická (Viktor Hájek) 3. Reformovaná kresťanská církev (I. Varga) 4. Jednota bratrská (K. Reichel) 5. Jednota českobratrská (CB) (B. Beneš) 6. Slezská církev evang. a.v. (J. Czymorka)

50 let ERC v ČR Padesátiletá ERC obhájila smysl své existence a přes všechny problémy a dnešní zápasy slouží církvím i společnosti. ERC je svědectvím o tom, že dnešní křesťanství musí být ekumenické a že spolupráce přes hranice církví není luxus, ale naléhavá potřeba přítomnosti. Vděčnost za padesát let práce a služby bude vyjádřena při různých bohoslužbách na ekumenickou neděli 25. září 2005.

Společné prohlášení ERC, ČBK a FŽO 3. února 2005 Prezidium ERC, zástupci ČBK, Konference vyšších řeholních představených a FŽO se sešli 3. února 2005 v Praze k projednání aktuální problematiky majetkového narovnání a odškodnění CNS. Všichni přítomní se shodli na vytvoření společné komise pro řešení vztahů mezi státem a CNS, která by připravila podkladové materiály pro další jednání se státem.

Společné prohlášení ERC, ČBK a FŽO Církve zahajují jednání ohledně nových variant řešení problematiky církevního majetku. Zúčastněné strany tím chtějí přispět k dobrým a stabilizovaným vztahům CNS a státu i ke změně postojů části veřejnosti a médií na působnost církví a náboženských společností v ČR.

Jednání ohledně vztahů státu a církve Od ledna 2005 se nově rozběhla intenzivní jednání Jednání a konzultace s kardinálem Vlkem, předsedou ČBK Mons. Graubnerem, biskupem Lobkowiczem a dalšími.

Úmrtí Jana Pavla II. ERC vyjadřuje svou lítost nad úmrtím papeže Jana Pavla II. a zároveň vyslovuje svou soustrast vedení římskokatolické církve. Papež Jan Pavel II. se nesmazatelně vepsal do dějin ekumenického hnutí a byl jedním z průkopníků vyznání křivd minulosti a tím kvalitnějších vztahů spolupráce. Vážili jsme si jeho charakterových vlastností i příkladného života a oceňovali jeho hluboké sociální cítění a zápas o lidská práva. Do příštích dní přejeme představitelům římskokatolické církve nalezení vhodného nástupce, který by pokračoval v započatém díle služby a obnovy.

Stanovisko k návrhu novely zákona o církvích a náboženských spol. Za ERC jsme v červnu 2005 vyjádřili nesouhlas s novelou zákona, která měla opravit části, které byly zrušeny nálezem Ústavního soudu č. 4/2003 ERC: Novelu nepovažujeme za uspokojivé řešení. Postrádáme především zřetelné definování založení církevní organizace a její evidování úřady. Dále v novele chybí zmínka o vzdělávacích a výchovných církevních aktivitách a organizacích, které jsou neoddělitelnou součástí misijního poslání každé církve.

Problematika registrace ERC ERC má dodnes problémy s vlastní registrací podle zákona 3/2002. Pokládáme za nepřijatelné, abychom kvůli neuvedení ERC v přechodných ustanoveních výše zmiňovaného zákona byli fakticky nuceni fungující svaz po 50ti letech rušit a zakládat nový. Tlak na zničení kontinuity a historické paměti pokládáme za nedůstojný demokratické společnosti. ( )

Registrace ERC podle nového zákona o církvích a nábož. spol. 3/ ERC konečně registrována jako svaz církví Přivítání nového ministra kultury Mgr. Vítězslava Jandáka

Kaplanská služba v AČR Doporučení ERC bylo dáno P. Mgr. Janu Pacnerovi z Brna Řečkovic. Bohoslužba vyslání se konala v Brně 20. září 2005, kdy nový kaplan složil do rukou biskupa V. Cikrleho a předsedy ERC svůj slib. Cílový stav: 23 vojenských kaplanů

Ministerstvo vnitra S ministrem Františkem Bublanem byla za ERC na další tři roky prodloužena smlouva o účasti osob vykonávajících duchovenskou službu na systému poskytování posttraumatické intervenční péče příslušníkům Policie České republiky (do roku 2008).

4. Studijní den: pastorační - kaplanská služba ve zdravotnických zařízeních

Graz, květen 2005 WCRP – World Conference of Religions for Peace. Zastoupení ERC na konferenci o mezináboženském dialogu.

Prohlášení proti legalizaci pokusů na lidských embryích Připojili jsme se k prohlášení ČBK proti legalizaci pokusů na lidských embryích (leden 2005).