Ministerstvo zahraničních věcí ČR VÝSLEDKY JEDNÁNÍ KODAŇSKÉHO SUMMITU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Advertisements

Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Evropská hospodářská a měnová unie
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Česká republika v Evropské unii
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Česká republika a Evropská Unie
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Co nového v Karpatské úmluvě? Mgr. Jana Vavřinová Ministerstvo životního prostředí Rožnov pod Radhoštěm, 9. – 10. června 2008.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
EVROPSKá UNIE.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Vyjednaná přechodná období a trvalé výjimky při vstupu ČR do EU
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Česká republika a Evropská unie. ČR na cestě do EU n Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n Kooperační dohoda mezi ČSFR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Společná obchodní politika EU
Členství ČR v EU Ratifikační fáze rozšíření. Odezva Kodaňského summitu úleva z ukončení vyjednávání není ale úplně vyhráno- pořád hodně práce musí začít.
FONDY EU Programové období
1 ČR na cestě do EU PHARE (Mad, Pol) ČR od r / asociační dohoda ES s ČSFR, Maďarskem a Polskem Rozdělení ČSFR - nová asociační dohoda.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
EVROPSKÁ UNIE.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Evropské hospodářství
Transkript prezentace:

Ministerstvo zahraničních věcí ČR VÝSLEDKY JEDNÁNÍ KODAŇSKÉHO SUMMITU

Ministerstvo zahraničních věcí ČR Významné milníky na cestě do Kodaně Leden 1996 – ČR podává oficiální žádost o vstup do EU Prosinec 1997 – summit ER v Lucemburku Březen 1998 – zahájení přístupových jednání 13. prosinec 2002 – summit ER v Kodani => ukončení jednání

Ministerstvo zahraničních věcí ČR Cesta do Kodaně Negociace Screening – porovnávání legislativy ES (tzv. acquis communautaire) a ČR Ke každé z 31 kapitol: Poziční dokument ČR => Společná pozice EU Postupně otevřena jednání o jednotlivých kapitolách Předběžné uzavření kapitoly Kodaňský summit = jednání uzavřena

Ministerstvo zahraničních věcí ČR Summit v Kodani prosince 2002 Rozšíření EU o 10 členů od 1. května 2004 (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Slovinsko, Kypr, Malta) Uzavření přístupových jednání Dohoda o rozpočtu 2004 – 2006 Dohoda z Melku

Ministerstvo zahraničních věcí ČR Přechodná období (požadovaná EU) Zemědělství – PO na postupný náběh přímých plateb Doprava – PO v délce 5 let na vnitrostátní silniční přepravu (kabotáž) Volný pohyb osob – PO v délce až 7 let na omezení volného pohybu pracovních sil (na základě bilaterálních dohod se mohou státy domluvit na liberalizaci pohybu pracovních sil)

Ministerstvo zahraničních věcí ČR Přechodná období I. (požadovaná ČR) Volný pohyb kapitálu a)nabývání zemědělské půdy a lesů (7 let) b)nabývání nemovitostí určených k bydlení pro občany EU (5 let) Zemědělství a)hygienické parametry pro 52 zpracovatelských podniků b)klece pro nosnice

Ministerstvo zahraničních věcí ČR Přechodná období II. (požadovaná ČR) Daně a) snížená sazba DPH u dodávek tepelné energie b) dodávky stavebních prací pro účely bydlení c) nižší sazby spotřební daně na cigarety d) osvobození osob s obratem nižším než 35 tis. € od registrace plátce DPH e) zvláštní úprava spotřební daně z lihu u pěstitelského pálení

Ministerstvo zahraničních věcí ČR Přechodná období III. (požadovaná ČR) Energetika a) vytvření nouzových zásob ropy do konce 2005 b) liberalizace trhu s plynem Životní prostředí a) směrnice o obalech a obalových odpadech b) čištění městských odpadních vod c) omezení emisí znečišťujících látek do ovzduší z velkých spalovacích zařízení

Ministerstvo zahraničních věcí ČR Rozpočet - kompenzace ČR vyjednala dalších 83 mil. € (k předtím vyjednaným 564 mil. €, tj. celkem 674 €) ČR vyjednala přesun 100 mil. € z oblasti strukturálních fondů do rozpočtových kompenzací => celkem 747 mil. € kompenzací

Ministerstvo zahraničních věcí ČR Přistupující země a kompenzace (v mil. eur v cenách roku 1999)

Ministerstvo zahraničních věcí ČR Finanční rámec rozšíření pro ČR (v platbách, nikoli závazcích)

Ministerstvo zahraničních věcí ČR Finanční rámec ČR v přepočtu na obyvatele? Relativně vyšší ekonomická vyspělost ČR v porovnání s ostatními kandidátskými státy Relativně nižší váha zemědělství ČR nepotřebuje prostředky na ochranu vnějších hranic (Schengen) ČR nemá nevyhovující jaderné elektrárny, jejichž provoz by musela utlumit

Ministerstvo zahraničních věcí ČR Výhody vstupu do EU Možnost spolurozhodovat o ekonomickém a politickém směřování Evropy Sdílení společných hodnot Hospodářský růst Bezpečnostní garance Finanční přínos

Ministerstvo zahraničních věcí ČR Nevýhody vstupu do EU Postoupení části suverenity ČR na nadnárodní úroveň Příliv nové konkurence Potřeba naučit se orientovat ve strukturách a kompetencích EU Potřeba naučit se vypracovávat projekty za účelem získání dotací

Ministerstvo zahraničních věcí ČR Předpoklady pro vstup do EU Podpis Smlouvy o přistoupení (Atény, 16. dubna 2003) Referendum (plánováno na 15. a 16. června 2003) Schválení rozšíření EU o 10 zemí v parlamentech všech stávajících členských států