Ulitoolympiáda 2013 Konference: Znakové jazyky. Pracovala skupinka: JménoJménoJméno Jméno ? ? ? ? Jana Ratajská Dita Němečková Kateřina Náprstková Nazar.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hristo Trajkovski – VerbaVoice GmbH Komunikační podpora pro neslyšící a nedoslýchavé lidi Přepis na mobilu – Přepis mluvené řeči – Živé.
Advertisements

Neslyšící jako potenciální uživatelé knihovny
Kultura neslyšícícH Mgr. Jana Padělková.
Problematika tělesné výchovy na vysokých školách materiál pro 12. zasedání předsednictva Rady VŠ dne 17. června 2010 komise pro přípravu učitelů V iléma.
Gestikulace, pantomima
Jan Pavel II. papež.
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Základní lidská práva.
Vztahy mezi lidmi 7. ročník - září.
Systém péče o sluchově postižené, jejich výchova a vzdělávání
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
Interkulturní a intrakulturní komunikace sluchově postižených studentů středních škol Mgr. Filipcová Věra.
Rakousko.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Lukáš Pachta, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Pracovní příležitosti.
Mezi lidské vztahy a komunikace
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_12
Postřehy ze studijního pobytu, aneb Fulda 2004 (Socrates Erasmus)
Jaký život měli sluchově postižení před – 1700 lety před naším letopočtem? Život byl opravdu nelehký Pokud se sluchově postižený nenechal sežrat.
50+ v kurzu Jana Pleskačová Coaching Group. Loňský vánoční dárek Video (zdroj:YouTube) Školení rozšíří možnosti.
Městská knihovna Louny Dagmar Bahnerová Dobrovolnictví.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ICT 2 – 3 – 24 HV Johan Sebastian Bach
Dánsko- vzdělání, kultura a kulturní osobnosti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Komunikace sluchově postižených
VY_22_INOVACE_12 Jazyk a jazyková komunikace. Anglický jazyk. Family. Names 2. březen 2011Mgr. Kateřina Šujanová 2. ročník.
Alternativní a augmentativní komunikace
Jan Amos Komenský.
ROZBOR VYHLÁŠKY Č. 72/2005 SB. Prezentuje Petra Procházková a Jakub Pivarč UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Pedagogická fakulta.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
AKADEMIE – situace a okruhy témat Roman Vašek. Kvalifikace profesionálních tanečníků v ČR (rok 2011)
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. - Posílit integraci neslyšících do světa slyšících - Zlepšit dostupnost a kvalitu sociálních služeb pro neslyšící a.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_475.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_359_Bohuslav Martinů AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
LEOŠ JANÁČEK ( – ).
STÁŽ SLOVINSKO 2015 Stáže se zúčastnily: P. učitelky: Hana Kunzfeldová, Bc. Olga Širanová z MŠ Okružní 23, Bruntál Navštívené školy: MŠ Škofije Pedagogická.
Komunitní tlumočník vs. kulturní mediátor
Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Tlumočení ČZJ Daniela Tesaříková.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ KATEDRA FRANCOUZSKÉHO JAZYKA A LITERATURY DNE 15. LEDNA 2011.
Vizuálně motorické komunikační systémy SP
Teambuilding - úvod Doc.PaedDr.Marie Blahutková Ph.D. Fakulta sportovních studií Katedra společenských věd ve sportu.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.
Tlumočník očima neslyšícího dítěte Lucie Břinková, Josefina Kalousová, Markéta Spilková.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_19_Úmluva o právech dítěte TEMA:Člověk.
JAKUB KRESA SMRŽICE – BRNO VÝZNAMNÝ ČESKÝ JEZUITA, PEDAGOG, MATEMATIK, DIPLOMAT A INTELEKTUÁL 17. STOLETÍ SEMINÁŘ U PŘÍLEŽITOSTI.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Ulitoolympiáda 2013 Konference: Znakové jazyky.
Problematika tlumočení znakového jazyka Radka Horáková, podzim 2006.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Stereotyp slyšícího člověka v českém znakovém jazyce
Počet cizinců a zaměstnaných cizinců na území MS kraje
Seminář pro výchovné poradce SŠ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Média - jak s nimi a jak na ně?
Legislativní proces v Parlamentu ČR
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Město - vesnice
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící
Škola základ občanského života
Benediktbeuern Hochschule
Transkript prezentace:

Ulitoolympiáda 2013 Konference: Znakové jazyky

Pracovala skupinka: JménoJménoJméno Jméno ? ? ? ? Jana Ratajská Dita Němečková Kateřina Náprstková Nazar Kitsul

Pracovala skupinka: JménoJménoJméno Jméno ? ? ? ? Pavel KratzmannMiroslav KindelLukáš PluskalMilan Štemberk

Polsko V Polsku nemají Neslyšící možnost takového kulturního vyžití i celková situace neslyšících není „tak daleko“ jak u nás, ale obecně všichni Poláci si doslova libují v pořádání konferencí. V roce 2007 byla příležitost zúčastnit se hned tří konferencí týkajících se života nejenom polských Neslyšících, jejich kultury a jazyka.

Polsko Polski Język Migowy (PJM) Abeceda: Jakub Falkowski – Jako kněz byl učitel ve školách v řadě: v Lomza,Drohiczyn a Szczuczyn, kde on se setkal s hluchoněmého sedmiletého chlapce - Peter Gąsowskiego. Zájem o vzdělávání neslyšících. V letech studoval pedagogiku neslyšících v Lipsku. V roce 1817, ředitelství pro vzdělávání jmenován na vytvoření institutu pro neslyšící, první polská škola vzděláala neslyšící děti. Znakový jazyk se používá se od roku 1889.

Polský prezident Bronislav Komorowski podepsal důležitou novelu zákona- rovnoprávný přístup k věřejným službám. Józef Jerzy Rogowski - jedinečná osobnost v historii neslyšících. Joanna Łacheta - Od narození neslyšící, pracuje v Institutu pro neslyšící (primární a sekundární školy). PhD student na univerzitě ve Varšavě, Fakulta polských studií. Vice- prezident Institutu polského znakového jazyka, sekretář / pokladník Sdružení polské tlumočníků znakového jazyka. Učitel PJM na univerzitě ve Varšavě. Polska má okolo 900 tisíc osob „problém“ se sluchem, z toho by mohlo být asi až 100 tisíc neslyšících a z nich přibližně 50 tisíc osob, které používají znakový jazyk (odhady se velmi liší).

Rozdíl mezi zahraničím znaky Můžou spolu neslyšící cizinci nějak komunikovat? Ano, mezinárodním jazykovým systémem, gesty a mimikou. Velký rozdíl mezi PJM a IS není. Yw Yw

Co jsme zač... Znakový jazyk je jako mluvený jazyk. Slouží ke komunikaci. Je mateřský jazyk neslyšících. Neslyšící člověk bez znaků je jako slyšící člověk bez slov. Kdyby se zrušil znakový jazyk, zrušila by se celá kultura pro neslyšící (divadla, tlumočené koncerty...) Znakový jazyk není pantomima. ZJ má gramatiku.,,Mávání rukou‘‘ má význam. Nic,,neznakujeme‘‘ bezdůvodně.

Závěr Další zajímavé odkazy: Prezident podepsal novelu zákona – podepsal-dulezitou-novelu-zakona/ podepsal-dulezitou-novelu-zakona/ Historie neslyšících: – Různé znaky z různých států: –