Počítačová kriminalita

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Trestní zákoník, zákon č. 40/2009 Sb.
Kybernetické trestné činy v českém trestním zákoníku
STA a povinnosti provozovatele podle autorského zákona Mgr. Markéta Prchalová
Odpovědnost za vedení účetnictví
Prameny z.č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim z.č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů z.č.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření19.
Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Zákon č.40/2009 sb. Trestní zákoník – zvláštní část
10. Právní odpovědnost a její druhy
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Trestní právo Trestné činy proti majetku
Prostředky právní ochrany
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Digitální učební materiál
Trestní právo Trestní odpovědnost Trestný čin
Název vzdělávacího materiálu
Ochrana osobních údajů v České republice
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Trestní právo II. Trestné činy proti svobodě a právům na ochranu osobnosti Igor Barilik Právnická fakulta UK v Praze Katedra trestního práva
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Trestné činy proti Majetku
Forenzní účetnictví v kostce
Základy trestního práva
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
SW PRÁVO Vypracovali: Martin Babák, Klára Marešová.
Právní odpovědnost a její druhy
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
SIK Skupina odhalování informační kriminality
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Chování na internetu.  S používáním nelegálního softwaru jsou spojena tato rizika:  Riziko trestního postihu za používání nelegálního softwaru  Používáním.
Obecně Lucia Madleňáková
Informační bezpečnost jako rámec ochrany osobních údajů v orgánech veřejné správy Hradec Králové
Vývojová stadia trestného činu
Sankční systém trestního práva Přednáška
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Autorská práva. Autorské dílo  dílo literární  dílo umělecké  dílo vědecké,  počítačový program  databáze  fotografie  trvají po dobu autorova.
I. Rok 2008 Celkem dopravních nehod Zjištěný alkohol DN s hmotnou škodou DN se zraněním alkohol a DN hmotná škoda4 918 alkohol.
1.9. Trestněprávní aspekty insolvence Dle legální definice § 13 odst. 1 TZ je trestným činem „protiprávní čin, který trestní zákon označuje za trestný.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 12. Trestní právo Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4. Číslo.
Policejní prezidium Základní statistické údaje o trestné činnosti v roce 2011 plk. Mgr. Martin Červíček.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
1.3. Příprava na insolvenční řízení >> Hrozící úpadek Pojem hrozící úpadek s historicky objevuje v insolvenčním právu poprvé. Jeho definice je obsažena.
V součastné době o pirátství hovoříme nejčastěji ve spojitosti s filmovými a hudebními díly a počítačovými programy jako o filmovém, hudebním a softwarovém.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Nekalá soutěž Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje KRIMINALITA za rok 2009.
Právní aspekty boje s teroristickou a extremistickou propagandou na internetu Renata Novotná CYBER 2008 Praha, 14. listopadu 2008.
Informační kriminalita Informační kriminalita l kpt. Mgr. Pavel Zmrhal 2 Dvě věci jsou nekonečné – vesmír a lidská hloupost. Tím prvním.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Prostředky právní ochrany
Trestní právo Hmotné Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
Název projektu: Moderní škola
Jihomoravský kraj 2013 Základní statistické údaje
Bilanční právo 1. blok.
Bilanční právo 1. blok.
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Omyl - pokračování Přednáška
ODPOVĚDNOST PRÁVNICKÝCH OSOB
Trestní odpovědnost firem 1.
Padělání a pozměnění veřejné listiny ÚO Praha venkov – ZÁPAD oddělení hospodářské kriminality 23. července 2013.
SPRÁVNÍ PRÁVO Trestní právo hmotné
Transkript prezentace:

Počítačová kriminalita

Znaky trestného činu objekt trestného činu / společenské zájmy chráněné trestním zákonem/ předmět útoku / člověk, nehmotný majetek/ objektivní stránka trestného činu / jednání, následek, příčinný vztah/ subjektivní stránka trestného činu / psychika pachatele – zavinění, pohnutka/

Škoda nikoliv nepatrná = 5 tis. Kč nikoliv malá = 25 tis. Kč větší škoda = 50 tis. Kč značná škoda = 500 tis. Kč škoda velkého rozsahu = 5 milionů Kč

Počítač může být předmětem t.činu nebo nástrojem t.činu Trestné činy pak lze rozdělit: Majetková kriminalita vůči počítači jako věci movité Informační kriminalita / vůči softwaru, datům, uloženým informacím/ Hospodářská a majetková kriminalita / podvody, defraudace/

1. Majetková kriminalita Krádež § 247 TZ Neoprávněné užívání cizí věci § 249 TZ Podílnictví §251 TZ Zatajení věci § 254 TZ krádež kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní neoprávněné užívání cizí věci kdo se zmocní cizí věci nikoli malé hodnoty v úmyslu ji přechodně užívat

2. Informační kriminalita Provozování nepoctivých her a sázek -§ 250 c TZ Poškození a zneužití záznamu na nosiči informací § 257 a TZ Porušování autorského práva § 152 TZ Neoprávněné nakládání s osobními údaji § 178 TZ Provozování nepoctivých her a sázek § 250 c Kdo provozuje peněžní nebo jinou hru nebo sázku, jejíž pravidla nezaručují rovné možnosti výhry všem účastníkům, bude potrestán odnětím svobody až na 2 léta nebo peněžitým trestem

Poškození a zneužití záznamu na nosiči informací - § 257 a TZ Kdo v úmyslu způsobit jinému škodu nebo jinou újmu nebo získat sobě nebo jinému neoprávněný prospěch, získá přístup k nosiči informací a takových informací neoprávněně užije informace zničí, poškodí nebo učiní neupotřebitelnými nebo učiní zásah do technického nebo programového vybavení počítače Bude potrestán odnětím svobody až na 1 rok nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci

Odnětím svobody na 6 měsíců až 3léta bude pachatel potrestán spáchá-li takový čin jako člen organizované skupiny způsobí-li takovým činem značnou škodu nebo získá-li sobě nebo jinému značný prospěch Odnětím svobody na 1-5 let bude pachatel potrestán, způsobí –li takovým činem škodu velkého rozsahu nebo získá-li sobě nebo jinému prospěch velkého rozsahu. Může být i souběh s §179 –180 TZ – obecné ohrožení nemocnice, letiště, dopravní systémy §105 vyzvědačství §106 ohrožení státního tajemství §122 ohrožení hospodářského tajemství

§ 152 TZ Porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi Kdo neoprávněně zasáhne do zákonem chráněných práv k autorskému dílu, uměleckému výkonu, zvukovému či zvukově obrazovému záznamu, rozhlasovému nebo televiznímu vysílání nebo databázi, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty. Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty bude pachatel potrestán, získá-li činem uvedeným v odstavci 1 značný prospěch, nebo dopustí-li se takového činu ve značném rozsahu.

Neoprávněné nakládání s osobními údaji § 178 TZ Kdo, byť i z nedbalosti, neoprávněně sdělí nebo zpřístupní údaje o jiném, shromážděné v souvislosti s výkonem veřejné správy, bude potrestán odnětím svobody až na 3 léta nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem Stejně bude potrestán, kdo osobní údaje získané v souvislosti s výkonem svého povolání, zaměstnání nebo funkce, byť i z nedbalosti sdělí nebo zpřístupní a tím poruší povinnost mlčenlivosti

3. Hospodářská trestná činnost Podvod § 250 Kdo ke škodě cizího majetku sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl , využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na 2 léta nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci 6 měs. -3 léta způsobí-li škodu nikoli malou 2-8 let spáchá-li čin jako člen organizované skupiny, způsobí-li značnou škodu nebo zvlášť závažný následek 5-12 let způsobí-li škodu velkého rozsahu §250 a - pojistný podvod §250 b - úvěrový podvod

Zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění § 125 TZ Kdo nevede účetní knihy, zápisy nebo jiné doklady sloužící k přehledu o stavu hospodaření a majetku nebo k jejich kontrole, ač je k tomu podle zákona povinen, nebo v takových účetních knihách, zápisech nebo jiných dokladech uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslující údaje nebo je zničí, poškodí, učiní neupotřebitelnými nebo zatají a ohrozí tak majetková práva jiného nebo včasné a řádné vyměření daně, bude potrestán odnětím svobody až na 6 měsíců až 3 léta nebo zákazem činnosti nebo peněžitým trestem.

Kriminalita páchaná prostřednictvím internetu Trestné činy, kde je znakem "veřejnost„ t.č. je spáchán veřejně, je-li spáchán obsahem tiskoviny, filmem, rozhlasem, Televizí, obdobně účinným způsobem nebo před více než dvěma osobami současně přítomnými podněcování §164 schvalování trestného činu §165 výtržnictví §202 šíření poplašné zprávy §199 a 200 podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod §198a hanobení národa., etnické skupiny, rasy a přesvědčení §198 ohrožování mravnosti-§205 šíření toxikomanie §188a porušování listovního tajemství §239- 240 - úmyslná forma

Páchání t.č. v prostředí internetu zásahy do cizích programů a databází kopírování cizích autor. děl, kopírování www stránek, umísťování cizích autor. děl na vlastní stránky neoprávněné užívání a distribuce počítačových programů počítačová špionáž internetová letadla nebo pyramidy bankovní podvody zadávání nepravdivých čísel nebo čísel cizích platebních karet