Knihovna přátelská seniorům

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rok 2013 trochu hodnocení Připravili jsme 9 vycházek, navštívili jsme 8 muzeí a galerií, kde jsme shlédli 12 výstav.Poseděli jsme také v 9 občerstvovnách.
Advertisements

Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Celoživotní vzdělávání seniorů v Městské knihovně v Třebíči
TyfloCentrum Brno, o.p.s. se představuje
Naše obec – Rožmitál p. Tř
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Město jako místo pro člověka projekt mezinárodního kulturního dialogu
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
 Lomnice n. Lužnicí je město s 1800 obyvateli  Knihovna sousedí s budovou školy ( cca250 žáků)  Máme také mateřskou školu ( cca 70 dětiček)  Aktivní.
HLEDÁNÍ KOŘENŮ S ROŽNOVSKOU KNIHOVNOU Čtenáři a uživatelé - rok 2005 čtenářů 2 976, dětí 763, návštěvníci , akce 474, z toho 201 pro děti a mládež.
Státní statistická služba za oblast kultury
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
Centrum dětského čtenářství Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Digitalizační pracoviště MKP SDRUK sekce IT, Olomouc února 2007.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
na EDUCE – Střední odborné škole, s.r.o.
Beach Centrum Club o.s. Nabídka spolupráce Sezóna
Moravské kartografické centrum Velké Opatovice. Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným.
NA TÉMA: „DÍVÁM SE RŮŽOVÝMI BRÝLEMI“ Katalog vítězných děl jaro ročník výtvarné a keramické otevřené přehlídky „To je hlína!“ Akci podpořili: Dolní.
M Ě S T O J A K O M Í S T O P R O Č L O V Ě K A TRIALOG – brněnský institut rozvoje občanské společnosti Unie výtvarných umělců Olomoucka Kulturní sdružení.
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
Odbor kultury a památkové péče 2006 V Jihomoravském kraji se nachází 5068 nemovitých kulturních památek Koncepce památkové péče v JMK přijata roku 2005.
30. září – ZÁJEZD zástupců neziskových organizací do Prahy na pořad Vzpomínky nám zůstanou (Hron, Cibulka, Simonová, Fousek) 1. října – VÝSTAVA Šťastné.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Charakteristika trhu práce v Jihomoravském kraji.
PREZENTACE akcí MC KAŠPÁRKOV o.s., podpořených v roce 2012 městem Rosice Mateřské centrum KAŠPÁRKOV o.s.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Paliativní a hospicová péče v Libereckém kraji
Knihovny vzdělávají aneb Senioři v lavicích Nebuďte sami doma Městská knihovna Chrudim a sekce 60+ SKIP
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Projekt Volunteering. Projekt Volunteering byl založen 14. září 2009 Asociací pro podporu vzdělání jako projekt Univerzitního centra Na Baště, Na Baště.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
Procházka městem Brnem
Akademie třetího věku. 1.Základní kurz V průběhu 4 semestrů poznávání regionu poznávání regionu průřez historií od antiky po současnost průřez historií.
Blanka Tauberová Městská knihovna Sedlčany ( Městská knihovna v Praze,Knihovnická dílna )
Problematika oddělení pro dospělé čtenáře” v rámci projektu „Blíže k sobě i knihám – místo knihoven ve sjednocené Evropě Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Hrbitov.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
znak vlajka Ročníková práce
Mgr. Hana hoberlová, ZŠ Rajhrad
Zkušenosti s dobrovolnictvím v Německu 3. konference Brno – město pro rodiny „Rodina spojuje generace“ Dana Žižkovská Brno.
Pobočka Knihovny Jiřího Mahena v Brně-Černovicích, Charbulova 38 Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.
Město Brno.
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
POČET OBSLUHOVANÝCH KNIHOVEN POČET METODIKŮ 25,78 (PK: 23,18) 25,46 (PK: 22,06) 24,53 (PK 21,53) Počet metodických návštěv 936 (1,35;
Současnost a budoucnost univerzitního vzdělávání seniorů v ČR Konference o seniorském vzdělávání na českých vysokých školách, Kostelec-Zlín
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Městská knihovna Sedlčany Strom v nás - lokální historie prostřednictvím sedlčanské knihovny Městská knihovna v Českém Těšíně Konference Další možnosti.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
MUZEUM SKLA A BIŽUTERIE V JABLONCI NAD NISOU státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem kultury ČR od 60. let 20. století celostátní působnost.
Rozloha: 496 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: obyvatel/km² Městské části: 57 Hlavní město Praha je nejmenším krajem ČR. Praha patří.
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
MSBP_VC1 Výtvarné činnosti 1 (základy výtvarné kultury) Alice Stuchlíková katedra výtvarné výchovy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita, Brno 17.
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Aktivní senior v České Skalici.
TyfloCentrum Brno, o.p.s. Naším posláním je pomáhat nevidomým a slabozra-kým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu.
Třinecká obchodní akademie
Transkript prezentace:

www.kjm.cz Knihovna přátelská seniorům Senioři v Knihovně Jiřího Mahena v Brně pro konferenci Knihovny pro budoucnost – budoucnost pro knihovny sekce Senioři v knihovnách 21. 6. 2013

Statistika nuda je - má však cenné údaje V EU 27 se Česko s hodnotou indexu stáří nachází uprostřed, nejvyšší má Německo, nejnižší Irsko. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/statistics/search_database

Český statistický ústav Podle výsledků Sčítání lidu, domů a bytů 2011 (SLDB) bylo zjištěno na území České republiky 1 644 836 osob starších 65 let, což je cca 16 % z celkového počtu obyvatel. Oproti minulému sčítání z roku 2001, kdy podíl této části obyvatelstva činil 14 % (tj. 1 410 571 osob), vzrostl počet osob nad 65 let o 234 265 osob. http://www.czso.cz/

Knihovna Jiřího Mahena v Brně 17,23% čtenářů registrovaných v automatizovaných provozech KJM tvoří senioři ve věku nad 65 let

Statistika KJM v Brně

v Ústřední knihovně

v Mahenově památníku a IN-centru

v síti poboček a výpůjčních míst ve 28 městských částech

Knihovna s klienty vyššího věku dlouhodobě počítá

na začátku systematické péče byly lekce Jak hledat v on-line katalogu

V roce 2006 jsme zahájili pravidelné Kurzy práce s PC v Kleinově paláci původně 4 lekce v rámci měsíce dnes kurzy o 6 lekcích s možností přijít si získané vědomosti ještě procvičit účastníci hradí vložné 100,- Kč,

od roku 2008 Kurzy tréninku paměti téměř 5 let probíhaly pod vedením, zkušené certifikované trenérky paměti, paní Zdeňky Adlerové z Knihovny Karla Dvořáčka ve Vyškově

Kurzy tréninku paměti I., II. III. Od letošního roku 2013 vede lekce Mgr. Petra Voborná

Pravidelná klubová setkávání seniorů od roku 2009

Členství v klubu Podmínky: - registrace v KJM - roční poplatek 50,- Kč Výhody - VIP (rezervace, informace) - slevy na přednášky, na vstupné při společných exkurzích (do muzeí,galerií….) - zvýhodněné kurzy (počítačové, digitální fotografie...)

VIP informace o akcích nejen pro seniory o dění v knihovně (plánované přestavby, zapojení do grantů) o nových službách (nová technika, či čtečky v Hudební knihovně)

Kurzy digitální fotografie

Fotosoutěž „Tak jde čas naším městem“

O pohodové literatuře s paní Bartoňovou a Večer s Andersenem

Autorská čtení Věra Nosková „Chraňme muže“ Anna Johana Nyklová „ Babka Ťapka na kraji světa aneb Nový Zéland očima české babičky“

Cestopisné přednášky Madagaskar - ostrov tisíce a jedné tváře s Matejem Dolinayem, diplomantem Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR Holandsko s Mgr. Michaelem Muradem z Fakulty sociálních studií MU

Cyklus přednášek Chytré lékárny Mgr. Danica Chovancová Klasická homeopatie Ing. Petr Hoffmann

Pohybem ke zdraví S dobrovolníky ze Společnosti Sahadža jóga S certifikovaným instruktorem a lektorem tchaj-ťi čchuan Zdeňkem Švehlou

Dílny Korálkobraní S hlínou hraní Skládačky

Vánoční výtvarná dílna: tečkované obrázky s Janou Putnovou a keramika s Alexandrou Klubalovou

Na pobočkách: STORYTELING - ve Slatině Návštěva zahradnické školy - na Lánech /s módní přehlídkou studentek SPŠT a SZŠ /

Židovský hřbitov v Brně a TIC Židovské obce Brno návaznost na přednášky Petra Kolucha v KJM

Na cyklus přednášek Skvosty brněnské architektury navázaly návštěvy vybraných míst – Jurkovičova vila

MZK, MZA, Univerzitní kampus

Hvězdárna a planetárium Brno Divadlo Radost

Výlet do Rajhradu do Památníku písemnictví na Moravě

Mariánské poutní místo Křtiny u Brna s Páterem Tomášem Prnkou Památník Bible Kralické v rámci projektu Brána jazyků otevřená

Výlet do Svitav

Minoritský kostel sv. Janů netradičně - využití projektu ZŠ Husova Cesta za poznáním města 13. 6. 2013

Projekt žáků ZŠ Husova vernisáž a výstava v KJM

KJM je partnerem projektu Senior pasy do projektu se knihovna zapojila 1.11.2010 Je určen obyvatelům Jihomoravského kraje, kteří dovršili 55 a více let.. Držitelům tohoto pasu je na všech provozech KJM při registraci poskytnuta sleva 10 %. Do 16. 6. 2013 využilo možnost 1.769 uživatelů.

Den seniorů od roku 2011

Kulturní univerzita třetího věku V únoru 2013 byla v Brně zahájena KU3V Pro všechny milovníky historie a brněnské kultury vůbec ve věku 50+ /bez zvláštních nároků na vzdělání/ Připravila jí čtveřice brněnských kulturních institucí – Hvězdárna a planetárium Brno, Knihovna Jiřího Mahena v Brně, Muzeum města Brna a Turistické a informační centrum města Brna Cílem je nahlédnout do zákulisí kulturního zázemí města Brna

www.kjm.cz Děkuji za pozornost. Jana Šubrová subrova@kjm.cz ptejteseknihovny@kjm.cz www.facebook.com/kjmbrno Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.