Virová hepatitida typu A MUDr. Hana Tkadlecová MUDr. Vlasta Fojtíková hana.tkadlecova@khszlin.cz 577 006 741, 602 195 284 KHS ZK se sídlem ve Zlíně 2.9.2010
Akutní zánětlivé onemocnění jater Se zažívacími a chřipkovými příznaky (únava, nechutenství, zvýšená teplota, bolesti břicha, nevolnost, zvracení) s kloubními, kožními a nervovými příznaky bezpříznakový průběh 2.9.2010
Diagnóza Klinický obraz Epidemiologická anamnéza Laboratorní nálezy 2.9.2010
Původce Virus hepatitidy A (HAV) z čeledi Picornavirus, rod Heparnavirus, velmi odolný, neobalený, roky vydrží zamražení (ovocné dřeně, mražená zelenina) 2.9.2010
2.9.2010
Vysoká odolnost vůči vlivům zevního prostředí Inaktivován: pětiminutovým varem autoklávováním UV zářením Dezinfekčními prostředky 2.9.2010
Zdroj Nakažený člověk, který původce „žloutenky“ vylučuje pouze stolicí 2.9.2010
Cesta přenosu fekálně-orální Přímo od osoby k osobě Nepřímo kontaminovanou vodou, potravinami, předměty, vzácně krví 2.9.2010
Inkubační doba 14-50 dní Nejčastěji okolo 30 dní 2.9.2010
Období nakažlivosti Ve stolici je virus přítomen 1-2 týdny před a 1-3 týdny po začátku onemocnění (od prvních příznaků) 2.9.2010
Prevence Zvýšená osobní hygiena (samozřejmostí je časté mytí rukou teplou vodou a mýdlem po použití toalety a před jídlem) Zdravotní výchova Zásobování nezávadnou pitnou vodou a potravinami, tepelné opracování potravin Výběr a kontrola dárců krve Očkování 2.9.2010
Dezinfekce Používat dezinfekční prostředky s virucidním účinkem na virus hepatitidy A za dodržení stanovené koncentrace a expoziční doby Dezinfekci zaměřit především na předměty, které přicházejí do kontaktu s rukama, tj. splachovadla, vodovodní baterie, kliky, vypínače, madla apod. 2.9.2010
Zásady správného mytí rukou Jak musí být ruce umývány? Ruce umývejte vždy za použití mýdla a tekoucí teplé vody. Umyjte celý povrch rukou včetně zápěstí, hřbetu rukou, prostorů mezi prsty a pod nehty (minimálně 20 sekund). Dobře ruce opláchněte tekoucí vodou. Vysušte ruce pomocí ručníku a v ohnisku nákazy je vhodné následně použít dezinfekci na ruce. 2.9.2010
2.9.2010
Výskyt VHA ve Zlínském kraji v roce 2009 2.9.2010
Vývoj počtu onemocnění VHA v ZK v letech 1993-2010 (k 34.t.) 2.9.2010
Opatření v ohnisku Šetření v rodině Šetření na pracovišti Šetření ve škole + další podle charakteru ohniska 2.9.2010
Opatření v ohnisku Vyhledají se všechny osoby, které byly ve významném kontaktu (to zhodnotí epidemiolog) U těchto osob se zjistí vnímavost, tzn. zda VHA už prodělaly nebo ne (vyšetřením krve) Vnímavé osoby se pak dle dalších okolností očkují u ošetřujících lékařů 2.9.2010
Opatření v ohnisku V ohnisku se nařídí dezinfekce Předškolním dětem se zakáže docházka do zařízení „Potravinářům“ se zakáže práce s potravinami Všichni vnímaví jedinci (ti, kteří mohou ještě onemocnět) mají tzv. lékařský dohled: 2.9.2010
Opatření v ohnisku Lékařský dohled: Zákaz navštěvovat lázně, bazény, koupaliště, sauny apod. Nenavštěvovat žádné hromadné akce Necestovat bez vědomí OVZ Školní děti nemohou na hromadné akce (školy v přírodě, lyžařské kurzy apod.) Důkladné dodržování osobní hygieny Provádění dezinfekce v domácnosti O rozsahu a konkrétních opatřeních rozhoduje epidemiolog To vše po dobu 50 dnů od posledního případu 2.9.2010
Cíl Zabránit vzniku či co nejvíce omezit počet nových onemocnění, snížit tak náklady na hospitalizaci, léčbu a další protiepidemická opatření a zabránit zavlečení nákazy do dalších lokalit 2.9.2010
Co je ekonomicky nejlevnější ? 2.9.2010