Aktivní prvky - úvod. Aktivní prvky sítě zařízení, která potřebují napájení vzájemně jsou propojena pomocí pasivních prvků rozšiřují broadcastovou doménu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síťové prvky.
Advertisements

LOKÁLNÍ POČÍTAČOVÉ SÍTĚ
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet IV. - Thin-Ethernet Ročník:4.
Síťové karty, parametry
Fyzická topologie sítí
Počítačové sítě.
PC SÍTĚ II.
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Petr Tesarčík, Miroslav Baron
Lokální počítačové sítě Novell Netware
Počítačové sítě.
Návrh počítačové sítě malé firmy
VLAN Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Vysvětlit způsob zapojení sítě peer to peer a sítě klient–server - pojmy LAN a WAN - znát základní technické díly, nutné pro výstavbu sítě (síťová karta,
Protokol TCP/IP a OSI model
Linková (spojová) vrstva
CCNA 2 3. Network Upgrade. CCNA2: 3. Network upgrade 1. krok: Analýza současného stavu  počet uživatelů  vybavení  předpokládaný růst sítě  internetové.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-06.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B7 Správa sítí AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací předmět.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - síťová vrstva I. Ročník:4. Datum vytvoření:srpen.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
Aktivní prvky pracující na síťové vrstvě. směrovač „chytrý“ přepínač Síťová vrstva: zařízení pracují podobně jako předešlá, pouze s tím rozdílem, že využívají.
Síťová karta Network Interface Controller MAC adresa Konektory
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Opakovače a mosty Lenka Břenková 4.Z1.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-08.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.15 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě AKT. SÍŤ. PRVKY – ROUTER, SWITCH Typ: DUM - kombinovaný.
Aktivní prvky pracující na linkové vrstvě. můstek přepínač Zařízení pracující na této vrstvě využívají schopnost učit se MAC adresy uzlů v různých segmentech.
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Aktivní prvky pracující na fyzické vrstvě. opakovač převodník rozbočovač Prvky na této vrstvě pracují pouze se signálem na síti. Přijatý signál, který.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_170_IT9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Informatika Milan Šimek
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Sledování sítě Whireshark.
Směrování -RIP. 2 Základy směrování  Předpoklady:  Mějme směrovač X  Směrovač nemůže znát topologii celé sítě  X potřebuje určit směrovač pro přístup.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
1 Seminář 6 Routing – směrování –Směrování přímé – v rámci jedné IP sítě/subsítě (dále je „sítě“) – na známou MAC adresu. –Směrování nepřímé – mezi sítěmi.
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
Aktivní prvky ochrany sítí ● Filtrace, proxy, firewall ● Filtrace přenosu, zakázané adresy, aplikační protokoly ● Proxy, socks, winsocks ● Překlad adres.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 1 – principy směrování Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče,
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 4 – Směrování v IPv6 Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TÉMA: Počítačové systémy
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_14
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Transkript prezentace:

Aktivní prvky - úvod

Aktivní prvky sítě zařízení, která potřebují napájení vzájemně jsou propojena pomocí pasivních prvků rozšiřují broadcastovou doménu

Rozdělení a.p. pomocí modelu OSI opakovač převodník rozbočovač 1. fyzická vrstva: prvky na této vrstvě pracují pouze se signálem na síti. Přijatý signál, který je zdeformován útlumem apod. pouze převzorkují (obnoví ostré vzestupné a sestupné hrany) a pošlou ho dále. Zpoždění signálu v těchto prvcích je malé, v řádech nanosekund. Tyto prvky rozšiřují kolizní doménu! Jsou to:

Rozdělení a.p. pomocí modelu OSI můstek přepínač 2. linková vrstva: zařízení pracující na této vrstvě využívají schopnost učit se MAC adresy uzlů v různých segmentech sítě, ke kterým jsou připojeny. Na základě toho propouštějí určité rámce do určitých segmentů. Jinými slovy: filtrují unicastové pakety. Nonunicastové pakety jsou samozřejmě vyslány do všech segmentů. Tato zařízení tedy nerozšiřují kolizní doménu! Patří sem:

Rozdělení a.p. pomocí modelu OSI směrovač „chytrý“ přepínač 3. síťová vrstva: zařízení pracují podobně jako předešlá, pouze s tím rozdílem, že využívají informace ze třetí, tj. ze síťové vrstvy OSI modelu, což je vrstva, která se stará o nalezení optimální cesty k cílové stanici. Mají možnost volby směru. Tato zařízení také nerozšiřují kolizní doménu! Patří sem:

Rozdělení a.p. pomocí modelu OSI Na vyšších vrstvách pracují zařízení, kterým říkáme souhrnně brány. Jedná se vlastně již o výkonné počítače, které umějí řídit předávání dat až po nejsložitější, tj. aplikační vrstvu.

Rozdělení a.p. pomocí modelu OSI Každý uzel, který máme v úmyslu k síti připojit, je třeba vybavit aktivním prvkem, který toto připojení zprostředkuje. Souhrnně toto rozhraní nazýváme síťovými kartami, které někdy také bývají označovány jako NIC (Network Interface Card).

Otázky Co jsou aktivní prvky sítě? Jak je dělíme? Jaký mají vztah k broadcastové doméně? Jaký mají vztah ke kolizní doméně? Jaké aktivní prvky známe?