Číslo: VY_32_INOVACE_14_18 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_06.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
PŘÁTELSTVÍ Mgr. Michal Oblouk. PŘÁTELSTVÍ  mezilidský vztah vyznačující se vzájemnou náklonností a porozuměním  lidé v přátelském vztahu se vůči svým.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_415_PRAHA-MATKA MĚST Téma: PRAHA, HISTORICKÉ.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Číslo: VY_32_INOVACE_15_07 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Present.
Číslo: VY_32_INOVACE_15_06 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: UNIT 1.
Číslo: VY_32_INOVACE_15_14 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Past simple.
Číslo: VY_32_INOVACE_15_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Past simple.
VY_32_INOVACE_Čt z 1 PLAVE KOPE Bc. Zuzana Uhrinová Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec, Lužická 920/7, příspěvková.
On the map-Británie Aj pro 4.-5.r.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Anotace Žák se seznámí s úvodem do ČR …. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje obecné poznatky o ČR Speciální vzdělávací.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Cíl reklamy, druhy, její využití a samostatné sestavení
Austrálie a Oceánie orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
OCHRANA DRUHŮ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt.
VY_32_INOVACE_06 - Aktivačně-motivační vlastnosti
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Z Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Procvičování vyjmenovaných slov po
Autor: Mgr. Helena Nováková
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI29 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
VY_32_INOVACE_302_VYJMENOVANÁ_SLOVA_PO_B Téma:
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Procvičování vyjmenovaných slov po
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Vývoj člověka Ontogeneze.
Litva, Lotyšsko a Estonsko
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
Chráněná území v České republice
Afrika orientace na mapě VY_32_INOVACE_Ze z 2
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
L Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Sociokulturní struktura populace ČR
Téma: Praha - kvíz Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda VY_32_Inovace/8_453 Dne:
Řekněte „oook“! Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_10 Tematická.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
VY_32_INOVACE_Čj z 2 Procvičování vyjmenovaných slov po Mgr. Jana Michálková Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec, Lužická.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Test určování a zařazování členovců
VY_32_INOVACE_Čj z 2 Vyjmenovaná slova po Mgr. Jana Michálková Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec, Lužická 920/7, Příspěvková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Láska VY_32_INOVACE_13_36.
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
Transkript prezentace:

číslo: VY_32_INOVACE_14_18 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Vztahy – přátelství, zamilovanost, láska Autor: Mgr. Gabriela Illeová Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví Ročník: 8. ročník

Anotace DUM je prezentací pracující s pojmy přátelství, zamilovanost, láska, vášeň. Žáci na jejím základě a s její pomocí tvoří vlastní definice výše uvedených pojmů, vymezují hranice přechodu mezi obsahem jednotlivých pojmů, srovnávají (asociogram snímku č. 6, diskuze - snímek č. 5, 7, 16, vysvětlení popřípadě vyhledání významu pojmů – snímek 8, 20) . Snímek č. 12 je námětem pro skupinovou práci – nástěnný plakát z milostných vzkazů (nutno připravit balící papír, čtvrtky formátu A0). Láska má mnoho podob (snímek č. 14, 15). Zmíněny jsou také homosexuální vztahy (snímek č. 17 – 19) jako hledání tolerantního postoje k těmto odlišnostem v lásce. Snímek č. 19 - úkol hledání dvojic, přiřazování s následným řešením na snímku č. 20. Poslední snímky č. 22 a 23 představují náměty pro domácí přípravu – příprava poslechových ukázek zamilovaných songů, kreativní úkol – vyhotovení plakátů, úvaha nad citáty o přátelství a lásce.

Přátelství, zamilovanost, láska Vztahy Přátelství, zamilovanost, láska

Přátelsví Kdo je pravý přítel? Čeho si ceníš na přátelství? Co neodpustíš ani příteli? Přátelství x láska - vysvětli rozdíl.

Doplň asociace „přátelství“ důvěra pomoc společné záliby náklonnost

Zamysli se a vysvětli, které rčení je podle tebe pravdivé Zamysli se a vysvětli, které rčení je podle tebe pravdivé? Lze rozhodnout? Vrána k vráně sedá. + Protiklady se přitahují.

Zamilovanost x láska Vysvětli rozdíl

zamilovanost = dočasná fáze lásky zamilovanost = stav s pocity silné touhy a závislostním chováním zamilovaní trpí v nepřítomnosti druhého pocity prázdnoty, silného stesku zamilovaný jedinec zcela přehlíží chyby a nedostatky druhého – zamilovaní vidí svět skrz růžové brýle. !!! zamilovanost může být pouze jednostranná

Zamilovanost Utvoř terč střed = to nejdůležitější okraje = to nepodstatné postava důvěra bezpečí oblečení rodiče záliby sex …

Nezapomeň zůstaň sám sebou nenech se do ničeho nutit nenech se svazovat pozor na závislost …

Skupinový úkol Vytvořte nástěnný plakát z milostných pozdravů Jsi mé sluníčko Zakousnu Tě láskou Miluji Tě Chybíš mi moc Těším se na Tebe S Tebou jsem v bezpečí

Láska Silný kladný vztah k jiné osobě, ale i věci, myšlence, k sobě samému. Objekt lásky má vysokou citovou hodnotu. Vlastními slovy vyjádři sám definici lásky.

Podoby lásky

Podoby lásky láska partnerská láska mateřská láska k vlasti láska k umění

Co je důležité v partnerské lásce pochopení tolerance uspokojování potřeb partnera věrnost svoboda milování vášeň … pokračuj

Homosexulita

Kdo je na obrázku?

Kdo je kdo? Martina Navrátilová Elton John tenistka světových kvalit otevřeně se hlásí ke své lesbické orientaci Elton John hudebník, textař, producent otevřeně se hlásí k homosexualitě žije s partnerem, vychovávají 2 děti

Najdi dvojice A heterosexualita 1 ženská homosexulita B lesbismus C transsexualita D transvestismus 1 ženská homosexulita 2 náklonnost k opačnému pohlaví 3 nutkavá touha po převleku, přejímání rolí 4 subjektivně vnímaný rozpor s vlastním tělem

Řešení 1B 2A 3D 4C

Domácí příprava na následující vyučovací hodinu Připrav si zvukové nahrávky zamilovaných songů. Vyhledej 3 přísloví či citáty o přátelství. Vyhledej 3 přísloví či citáty o lásce. !!! Připrav si vysvětlení jejich obsahu.

Připrav plakát, zvol si téma Platonická láska Vášeň Zamilovanost Láska

Zdroje Fifková, H.: O sexu s Hankou. Praha, Grada 1998 Wikipedie. Otevřená encyklopedie – wikipedie.cz Obrázek snímku č. 4 – Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Přátelství (online). c 2013 [citováno 3. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Friends_from_Oklahoma_City.jpg Obrázek snímku č. 6 – Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Vrána (online). c 2013 [citováno 3. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Corvus_corone_Rabenkr%C3%A4he_1.jpg Obrázek snímku č. 7, 12 – Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Láska (online). c 2013 [citováno 3. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flower_heart.jpg

Zdroje (pokračování) Obrázek snímku č. 10 – Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Láska (online). c 2013 [citováno 3. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Married_Couple.jpg Obrázky snímku č. 13, 14 – Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Karlův most (online). c 2013 [citováno 3. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Praag_012.jpg Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Matka (online). c 2013 [citováno 3. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Happy_Mother%27s_Day.jpg Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Československá a česká vlajka (online). c 2013 [citováno 3. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_the_Czech_Republic.svg

Zdroje (pokračování) Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Umění (online). c 2013 [citováno 3. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Michelangelo_Buonarroti_017.jpg Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Láska (online). c 2013 [citováno 3. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Backlight-wedding.jpg Obrázky snímku č. 16 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Homosexualita (online). c 2013 [citováno 3. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Girls_kissing.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Homosexuality_symbols.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Men_Couple_in_Istria_Croatia.jpg

Zdroje (pokračování) Obrázky snímku č. 17 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Martina Navrátilová (online). c 2013 [citováno 3. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Navratilova-PragueOpen2006-05_cropped.jpg Obrázky snímku č. 17 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Elton John (online). c 2013 [citováno 3. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Elton_John_on_stage,_2008.jpg Obrázky snímku č. 18 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Československá a česká vlajka (online). c 2013 [citováno 3. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_the_Czech_Republic.svg

Zdroje (pokračování) Obrázky snímku č. 18 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Vlajka USA (online). c 2013 [citováno 3. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_the_United_States.svg Obrázky snímku č. 18 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Vlajka Velké Británie (online). c 2013 [citováno 3. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_the_United_Kingdom.svg Obrázky snímku č. 18 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Československá a česká vlajka (online). c 2013 [citováno 3. 6. 2013]. Dostupný z http://cs.wikipedia.org/wiki/Vlajka_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky