Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Dlouhé Strán ě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Advertisements

Voda a Energie Tereza Králíková 12 let Třída 6. A ZŠ a MŠ Tasovice
Vodní elektrárny Marek Mik.
Jaderná elektrárna Dukovany Dan Havlíček. Historie • Historie elektrárny začíná v roce 1970, kdy Sovětský svaz a Československo podepsaly dohodu o stavbě.
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
HYDROELEKTRÁRNA GRAND COULEE
Deset let inovační politiky Jihomoravského kraje Rámec konkurenceschopnosti města Ostravy 24. leden 2012 Petr Chládek.
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Přečerpávací elektrárna
Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku.
VODA OKOLO NÁS “VODA INSPIRUJE”.
Vodní nádrž Šance.
EXKURZE ČEŇKOVA PILA Projekt: „Fyzika nás baví „ Sportovní gymnázium, Táborská 28, Plzeň za finanční podpory města Plzně.
Exkurze v Jeseníkách (Dlouhé Stráně) 6. – 10. října 2014 Projekt „Přírodní vědy pro každého a bez překážek“
Vypracovala Darina Krajská
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Energetika.
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Energetika. Snímek č. 2 Snímek č. 3 Snímek č. 4.
Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.
Vodní Elektrárna.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vodní Energie Vodní energetika Voda - nevyčerpatelný zdroj energie
Elektrárna Počerady Leží v severozápadní části České republiky, přibližně uprostřed trojúhelníku měst Louny, Žatec a Most. Vlastní výstavba probíhala.
 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.
Vysoké učení technické v Brně
Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně
Česká republika: Přehrady Hospodářský zeměpis
Vodní energie Aleš Sekal.
Tato prezentace byla vytvořena
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Kamenný most v Písku Přemysl Otakar II.; gotika; Zlatá stezka
Digitální učební materiál
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
Jaderné Elektrárny.
Vodní nádrže.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
Česká republika: Řeky Hospodářský zeměpis
Motivační dopis zadání
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR Ing. Vladimír Tošovský předseda představenstva a generální ředitel.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Teplárna Otrokovice a.s.
Jak fungují vodní elektrárny
Město Brno.
Příroda naší republiky
Igor Dostal
Hospodaření s DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Netradiční zdroje elektrické energie
Vodní elektrárny.
Jaderná elektrárna.
Vodní elektrárny Dlouhé Stráně.
1 ODPADY 21 Důlní vodní přečerpávací elektrárna Ing. Pavel Bartoš, FITE a.s. předseda představenstva FITE a.s. prezident Sdružení pro rozvoj MSk člen Rady.
VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
VODA & ENERGIE Kryštof Reisig, 12let, 7.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
A1B14SEM – Elektrotechnický seminář Lucie Vanišová B3-357 Katedra elektroenergetiky Akumulace el. energie.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
© ELCOM, a.s. Testovací zařízení a napájecí zdroje pro oblast kolejových vozidel Ing. Petr Hudeček, Ph.D. Projektový manažer, programátor Divize Aplikovaná.
Vodní elektrárny. Vypracovala: Veronika Prokešová, 15 let, třída 9.A a Jana Máčková, 15. let, třída 9.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského 4539.
PST v PS ČR Ing Vladimír Tošovský ČEPS, a.s.. PST v Evropě / ENTSO-E 1700 MVA.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Malá vodní elektrárna Radešov
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Přehled velkých vodních elektráren
Přečerpávací vodní elektrárny (PVE)
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Dlouhé Strán ě

Přečerpávací vodní elektrárma Dlouhé Stráně se v roce 2005 zařadila mezi 7 největších divů České republiky (zdroj: idnes.cz). Stanula tak mezi nejvýznamnějšími českými památkami jako jsou hrad Karlštejn, Pražský hrad nebo zámek Hluboká. V samotném finále hlasovací soutěže se stala dokonce největším Divem České republiky, když pro ni hlasovalo celkem občanů. 1- horní nádrž m n.m. (kóta koruny hráze) 2- dolní nádrž 824,7 m n.m. (kóta koruny hráze) 2

 Leží na Moravě, v katastru obce Loučná nad Desnou, v okrese Šumperk. Elektrárna má tři "nej": největší reverzní vodní turbínu v Evropě MW, elektrárnu s největším spádem v České republice - 510,7 m a největší instalovaný výkon v ČR - 2 x 325 MW.  Elektrárna plní v elektrizační soustavě několik významných funkcí - statickou, dynamickou a kompenzační. Statickou funkcí se rozumí přeměna nadbytečné energie v soustavě na energii špičkovou - v době přebytku elektrické energie v síti (především v noci) se voda čerpá z dolní nádrže do horní a ve špičkách, v době nedostatku elektřiny, se v turbínovém režimu vyrábí elektrický proud. Dynamickou funkcí přečerpávací vodní elektrárny se rozumí schopnost plnit funkci výkonové rezervy systému, vyrábět regulační výkon a energii a podílet se na řízení kmitočtu soustavy. Kompenzační provoz slouží k regulaci napětí v soustavě.  Výstavba elektrárny byla zahájena v květnu Na počátku osmdesátých let však byla z rozhodnutí centrálních orgánů převedena do útlumového programu. V roce 1985 došlo k modernizaci projektu a po roce 1989 bylo rozhodnuto stavbu dokončit.  Elektrárna je řešena jako podzemní dílo. Obě soustrojí jsou umístěna v podzemí, v kaverně o rozměrech 87,5 x 25,5 x 50 m. Souběžně s kavernou turbín se v podzemí nachází komora transformátorů, která má rozměry 115 x 16 x 21,7 m. V této komoře jsou dva blokové trojfázové transformátory, rozvodny 22 kV a další zařízení.

 V roce 2001 bylo zjištěno bodové narušení těsnící vrstvy asfaltobetonového pláště. Postupem času nabývalo narušení na významu a dosahovalo řádově desetitisíců bodů, což bylo důvodem pro svolání mimořádné schůzky v květnu I přes výrazné zhoršení stavu těsnění se průsakový režim nezměnil. Bylo rozhodnuto o zahájení zkušební sanace porušených míst a došlo k navýšení četnosti kontrol stavu pláště a průsaků v drenážním systému. Roku 2003 bylo rozhodnuto o realizaci generální opravy. V letech 2002 a 2006 byly prováděny různými technologickými postupy provizorní sanace nejvíce porušených míst. Stav horní nádrže nikdy nedospěl do havarijního stavu.  V roce 2005 byla vyhlášena veřejná obchodní soutěž na výběr zhotovitele opravy. Ze dvou uchazečů byla vybrána švýcarská firma WALO (jen dvě firmy v Evropě mají know how a technologické zařízení k provedení tohoto druhu opravy) - stroje musí být mj. schopné pokládat vrstvu asfaltu na velmi šikmém svahu (o sklonu 1:2). Následující rok došlo k uzavření kontraktu na opravu a provedeny přípravné projekční práce.  byly zahájeny práce na zařízení staveniště, opravě nádrže a byla nádrž kompletně vypuštěna. Rekonstrukce horní nádrže vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně skončila 19. srpna  „Samotná oprava horní nádrže elektrárny spočívala v odfrézování 8-10 cm stávající těsnící vrstvy asfaltobetonového pláště na svazích nádrže a položením nové vrstvy o stejné výšce. Celkem jde o 8 tisíc m 3 směsi, což představuje 20 tisíc tun materiálu a plochu 100 tisíc m 2.