Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYPRACOVALA MGR. ILONA SADÍLKOVÁ SRPEN/2011 Úvod do Software VY_32_INOVACE_ICT34.10.
Advertisements

Obecně o operačních systémech
Základy počítačů a kancelářský software
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Systémový software Aplikační software
Základy informatiky Ing. Roman Danel, Ph.D.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_525.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Základní pojmy V informatice.
Základní pojmy 1. Informatika  Matematická disciplína Zabývá se – strukturou, zpracováním a využitím informací ○ Zpracování = získávání, ukládání, zobrazení,
Obor informační technologie
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_139_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Programové vybavení počítače
Grafická podoba ŠVP Platí pro: MS WORD OpenOffice.org v jakékoli verzi.
Opakování hardware a software.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.9 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Porty a rozhraní Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: září 2011,
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.18 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě OS WIN 7, 2. část Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
INFORMATIKA 9 Kancelářské využití software III2 – I9- 17.
Počítač a jeho složení.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.2 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Legálnost užívání SW Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Kurz IT Essentials na DFJP UPCE Ivan Panuška. IT Essentials: PC Hardware and Software Version 4.0  kurz nabízí úvod do odvětví IT  seznámení interaktivní.
Střední škola informatiky a služeb LCA Dvůr Králové nad Labem.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_142_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_144_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.20 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Operační systém sítě Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Katedra počítačů ČVUT FEL
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Identifikátor materiálu: EU
OPAKOVÁNÍ…OPAKOVÁNÍ… … a něco nového. PC a já Co znamená zkratka PC? PERSONAL COMPUTER - OSOBNÍ POČÍTAČ.
Informatika (1) Počítač - základní pojmy HW a SW4 OS MS-DOS, Windows 95, 982 Org. souborů na disku, operační paměť2 Aplikace Malování, Word8 Základy programování.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Studijní obor AUTOMATIZACE a ŘÍDICÍ TECHNIKA Bc.Ing. Bc. a navazujícího Ing. studijního programu Chemické a procesní inženýrství PROČ? Automatizace a řídicí.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Hardware a Software VY_32_inovace_01_infHWSW_08 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: září 2012 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Vypracoval / Roman Málek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Petr Fodor.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Informatika – Operační systémy
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Informační a komunikační technika
Transkript prezentace:

Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia Informatika pro 5. ročník osmiletého gymnázia

Seznámení s obsahem učiva Teoretická a aplikovaná informatika Vývoj výpočetní techniky HW, SW, vstupní a výstupní zařízení Architektura počítačů Hardware – základní desky, mikroprocesory, grafické karty, pevné disky HW – sestava PC, monitory, periferie Operační systémy – historie, prostředí, současně využívané OS OS MS WIN, Linux Aplikační SW a používání SW Kancelářský SW a jeho používání – praktické úkoly Text, tabulky, obrázky a prezentace

1. Teoretická a aplikovaná informatika (1) Informační technologie (anglicky information technology, zkratka IT) je technické odvětví, které se zabývá způsobem, jakým fungují počítače, tedy hardware a software. Zároveň je to také souhrnné označení pro tyto technologie. Informační technologie studují vše, co se týká fungování počítačů po technické stránce.

Teoretická a aplikovaná informatika (2) Teoretická informatika je oblast matematické informatiky, která zkoumá matematické zákonitosti, které mají využití v počítačích a zpracování informací. Aplikovaná informatika nás vede, jak teorii uvádět do praxe, čili aplikovat. Patří sem údržba výpočetních systémů – zkuste vymyslet konkrétní příklady: Práce s počítačovými sítěmi – př.: Vývoj programů (sw) Patří sem prodej výpočetní techniky?

Teoretická informatika Obory: automaty a gramatiky, teorie vyčíslitelnosti a teorie složitosti Optimalizace (takový proces modifikace výpočetního systému, který vede k jeho vyšší efektivitě nebo ke snížení nároků celého výpočetního systému) http://cs.wikipedia.org/wiki/Optimalizace_(informatika) Kryptografie  neboli šifrování je nauka o metodách utajování smyslu zpráv převodem do podoby, která je čitelná jen se speciální znalostí http://cs.wikipedia.org/wiki/Kryptografie

Domácí úkol 1 Životopis – vlastní životopis v libovolném programu, lze vložit obrázky, fotografie – prezentace vlastní osobnosti a prezentace dovedností v jakémkoliv programu Zaslat na školní e-mailovou adresu nejpozději den před další vyučovací hodinou, bude ohodnocen známkou