Informatika pro 5. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
POČÍTAČ.
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Hardwarové vybavení počítače
Vytvořil: Petrásek Jan
Hardware Fyzické vybavení počítače, vše, na co se dá sáhnout
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
Základy počítačů a kancelářský software
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
3. MATURITNÍ OKRUH Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Hardwarové vybavení počítače
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Počítač a jeho příslušenství
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Složení počítače Informatika 5. třída.
HARDWARE hardware tvoří součásti počítače – je to fyzické vybavení umístěné buď uvnitř / interní/, nebo připojené z venku / externí/ hardware jsou součástky.
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Základní části počítače
Hardware Vypracoval: Patrik Bejček.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Opakování hardware a software.
Z ÁKLADY PC HARDWARE Zde je pár Věci které je dobré znát.
Seznámení s počítačem Informatika pro začátečníky
Opáčko Co dělá procesor Co je to koprocesor Slot, patice
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Architektura počítače
Hardware osobních počítačů
HARDWARE Co je to ?.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní struktura počítače
Základní pojmy ve výpočetní technice
Univerzita třetího věku kurz ECDL
HARDWARE.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Informatika pro 8. ročník Hardware. 5 druhů počítačů.
Mgr. Roman Nedorost STAVBA PC Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_01_16_základy práce na PC.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Pojmy a názvy 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_01_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení PC Anotace:
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
UVNITŘ POČÍTAČE VY_32_INOVACE_04 Sada 6 ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622­/21/7.1.4/2010.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Informatika pro 5. ročník
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_02
Název: Základní pojmy DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_01
Informační a komunikační technologie
Hardwarové vybavení počítače
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Paměť počítače.
Mgr. Miroslava Telingerová
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Informatika pro 8. ročník Hardware. 6 druhů počítačů.
Transkript prezentace:

Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware

Co všechno patří k počítači? myš monitor počítač klávesnice

Co ještě může počítač mít? Skener Tiskárna mikrofon Reproduktory

4 druhy počítačů Notebook Laptop Tablet Stolní počítač Desktop Chytrý telefon Smartphone

Vstupní a výstupní zařízení

Další vstupní a výstupní zařízení Skener mikrofon Herní volant sluchátka

Nezapomeňte Vstupní Výstupní Máme čtyři druhy počítačů: stolní počítač notebook tablet smartphone Zařízení, která odesílají do počítače, co děláme, se nazývají… Vstupní Zařízení, která ukazují, co se děje v počítači, se nazývají… Výstupní

Informatika pro 5. ročník Klávesnice

Klávesnice Je klávesnice vstupní nebo výstupní zařízení? Umíš najít na klávesnici písmenka í š ž ú ů ? Najdi na klávesnici klávesy se šipkami. Jaké tlačítko je největší? Kde jsou na klávesnici číslice?

Klávesnice Pole znaků Funkční klávesy Numerické (číslicové) pole Kurzory (šipky) Speciální klávesy

Některé klávesy pro práci s textem  SHIFT Při držení zvětšuje písmenka. caps lock Pokud svítí, píše velkými písmeny.  Backspace Vymaže písmenka odzadu. Del Vymaže písmenka zepředu. Vymaže vybrané soubory a složky.

Klávesy ENTER  Vytvoří nový odstavec. Spustí označený soubor. Potvrdí označenou možnost. Enter

Zvlášť zákeřný učeň s ďolíčky běží podél zóny úlů! Umíte psát? Zvlášť zákeřný učeň s ďolíčky běží podél zóny úlů!

Co je uvnitř klávesnice?

Informatika pro 5. ročník Myš

Prosím neplést!!!

Nejrozšířenější druhy myší… Drátová bezdrátová

A co notebook? touchpad [tačped]

Nezapomeňte DRÁTOVÁ BEZDRÁTOVÁ TOUCHPAD Vstupní Klávesnice i myš jsou zařízení. Vstupní  Backspace Klávesy sloužící k mazání textu: Del Klávesy sloužící pro zvětšení písma: caps lock Rozlišujeme tyto druhy myší: DRÁTOVÁ BEZDRÁTOVÁ TOUCHPAD

Informatika pro 5. ročník Uvnitř počítače

S čím počítač pracuje? Počítač funguje na proud a s ním také pracuje. Počítač obsahuje ohromnou spoustu součástek, které si dokážou uchovat proud. Pokud je v nich proud, značíme to číslicí 1. Pokud jsou vybité a proud v nich není, jsou to 0.

S čím počítač pracuje? Čím více takových součástek počítač má, s tím většími čísli dokáže počítat. … Se dvěma „žárovkami“ dokáže počítat do 4. S osmi „žárovkami“ dokáže počítač počítat do 256.

V bytech (bajtech) počítáme paměť počítače. S čím počítač pracuje? BYTE (B) [bajt] 1 Byte = 8 bitů V bytech (bajtech) počítáme paměť počítače. Kdyby měl počítač jen 8 žároviček, říkali bychom, že počítač má paměť 1 Byte. Počítač si umí ale zapamatovat mnohem více. 1024 B = 1 kB 1 kilobyte 1 megabyte 1 gigabyte 1024 kB = 1 MB 1024 MB = 1 GB

Sestava PC monitor základní deska procesor (CPU) operační paměť různé karty elektrický zdroj optická mechanika pevný disk klávesnice myš

Základní deska Základní díl stavebnice. Zapojujeme do ní procesor, operační paměť, karty (síťová, grafická, zvuková…) Propojujeme kabelem.

Procesor Jako jediný umí pracovat (počítat) s 1 a 0. Programy k němu chodí, řeknou, co chtějí udělat s daty, procesor to udělá a vrátí jim výsledek. „mozek“, „srdce“ Vymyslíte lepší název?

Operační paměť Je rychlejší než normální paměť, protože je na zákl. desce u procesoru. Paměť pro data, se kterými se zrovna pracuje. Po vypnutí počítače se operační paměť vymaže.

Pevný disk Paměť pro data, se kterými se aktuálně nepracuje. Je pomalejší než operační paměť, ale má větší kapacitu (víc místa). HDD = hard disk

Optická mechanika Čte z CD a DVD disků. Vypalovačky umí zároveň na disk vypalovat data. Na CD se vejde 700 MB dat. Na DVD se vejde 4,7 GB dat.

Rozšiřující karty Grafická karta Síťová karta pomáhá procesoru s grafikou. Síťová karta umožňuje připojení k Internetu přes kabel.

Nezapomeňte Počítač pracuje s (1-je náboj, 0-není náboj.) Bity Paměť počítače se však počítá v . Bajtech 1 bajt (byte) je 8 bitů. ZÁKLADNÍ DESKA je hlavní díl stavebnice. PROCESOR počítá s bity a provádí operace. Na PEVNÝ DISK se ukládají všechny soubory v PC. Do OPERAČNÍ PAMĚTI se zkopírují ty soubory, se kterými potřebuje počítač zrovna pracovat.