básník, dramatik, prozaik,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gotika Dějepis VY_32_INOVACE_305, 16. sada, D
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Autor: Pokorná Martina
Rozbor uměleckého textu
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Klasicismus a romantismus
Osvícenství.
ROMANTISMUS 1. pol. 19. st..
Romantismus.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Victor Hugo ( ).
Portréty literárních osobností světové literatury.
JAMES JOYCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
STRUKTURA A JAZYK PROZAICKÉHO DÍLA
Romantismus ve světové literatuře
Portréty literárních osobností světové literatury.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury V. Hugo. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_04_CJL_L ROČNÍK: I. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
VICTOR HUGO Aneta Matějková GPJP.
MÁJOVCI lit. skupina let 19. století vydali almanach Máj
Česká moderna - výklad (9. roč.)
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Jan Drda Český jazyk 6. ročník ZŠ
Žánry literatury 1) Lyrika - slovo řeckého původu - popisuje spisovatelovy prožitky, - popisuje spisovatelovy prožitky, pocity, dojmy a myšlenky pocity,
ANDRÉ GIDE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Karel a Josef Čapkovi.
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Procvičování světového romantismu PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA VRSTVA TEMATICKÁ A MYŠLENKOVÁ Mgr. Michal Oblouk.
Aneta Řádková.  * , Besançon, † , Paříž  Nejvýznamnější osobnost francouzského romantismu  Věnuje se všem literárním druhům, ale.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Victor Hugo Ubožáci (Bídníci) Adéla Turčová, sexta.
Eugen Oněgin Alexander Sergejevič Puškin Miroslav Řehoř.
CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI 1. úkol Každá skupina si připraví odpověď na otázku. Odpovídá v pořadí, jak bude vylosováno. (maximálně 5 bodů) I. Popište.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Romantismus ve světové literatuře: Francie Tematická oblast: Český jazyk.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
KAREL ČAPEK KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ C3B. OBSAH Život Tvorba Dílo Ukázka Povídky z druhé kapsy Otázky.
James Joyce Odysseus. James Joyce ( )  prozaik, básník, učitel  narozen v Dublinu  studoval univerzitu v Dublinu  1902 odjel do Paříže  většinu.
Jaroslav Vrchlický Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Literatura 19. století, Mgr. Veronika Mrkvanová.
OSCAR WILDE Ondřej Havlín 1.S. ZÁKLADNÍ ÚDAJE  Celím jménem: Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde  října 1854, Dublin – 30. listopadu 1900, Paříž 
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_44
15. Romantismus v evropské literatuře
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ROMANTISMUS.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Vypracoval: Ondřej Dutka
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
ROMANTISMUS období historizujících slohů tzv.pseudoslohy
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus
Milan Kundera NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
Karel Čapek.
Francúzska romantická literatúra
Victor Hugo
Literatura 19.století - shrnutí
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

básník, dramatik, prozaik, VICTOR HUGO 1802 – 1885 básník, dramatik, prozaik, esejista

Už za života uznáván a ctěn jako velký spisovatel a jako mravní autorita Jeho pohřeb byl dnem státního smutku Pohřben v pařížském Pantheonu

Odpůrce tyranie a despotismu (Napoleona III.) Svobodomyslný republikán Soucit s trpícími Snaha hmotně a duchovně povznést chudé vrstvy Propagátor osvěty a vzdělání

Básnické dílo Legenda věků – básnický cyklus o vývoji lidstva; lidstvo spěje k postupnému vítězství svobody, osvěty a humanity Inspirace pro české básníky ( Jaroslav Vrchlický, Josef Svatopluk Machar)

CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI

Jak působí nadpis vzhledem k obsahu textu? Z jakých společenských vrstev jsou osoby mluvící o nalezenci? Co tím autor vyjádřil? Vystupuje z textu osoba vypravěče?

Quasimodo na pranýři – čte Otakar Brousek KDO (které bytosti) a CO (které hodnoty) stojí proti sobě v KONTRASTU ?

Proč autor hodnotí výjev jako VZNEŠENÝ ? Co ukázka vypovídá o Quasimodově ubohosti? Co ukázka vypovídá o autorově smýšlení? Proč se o Victoru Hugovi tvrdí, že byl důsledný HUMANISTA ?

Znaky Hugova autorského stylu Hrdina = obyčejný, neurozený člověk Nositeli dobrých vlastností jsou postavy z lidu, často společensky vyloučení Soucit s trpícími Široký společenský záběr Spletitá, propracovaná kompozice příběhů (množství dějů, množství epizodních postav) Er-forma s vypravěčskými vstupy autora Silná citová působivost Kontrasty Bohaté obrazné vyjadřování

UBOŽÁCI (BÍDNÍCI)

Malý Gavroche Kdo je Gavroche ? Je to ojedinělá postava pařížských ulic? Vyhledejte místa, v nichž z textu vystupuje autor. Vystihněte, jaký vztah ke Gavrochovi autor má.

Eugene Delacroix: Svoboda vede lid

Gavroche na barikádě Vystihněte vlastními slovy, jaké myšlenkové poselství autor tímto textem vyjádřil. Vyhledejte citově působivá místa. Dokládejte svá tvrzení z textu.

MUŽ, KTERÝ SE SMĚJE

Další romány

DRAMATA Král se baví Hernani