Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_01 Tematická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_03 Tematická.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Téma: Dějiny s osobnostmi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nejvýznamnější představitel historické prózy 19.století
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_11 Tematická.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_18 Tematická.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 16. července 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
Číslo:VY_32_INOVACE_24_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Alois Jirásek.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Osobnosti národního obrození
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_325_Pověsti AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Josef Kajetán Tyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Alois Jirásek byl český prozaik, dramatik a politik, autor řady historických románů a představitel realismu.
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Historická tvorba – 19. stol.
Opakování Doba husitská
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Alois Jirásek Staré pov ě sti č eskéOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 31  Autor:
Historická próza. Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_264 Jméno autora: Mgr.
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ALOIS JIRÁSEK - spisovatel *1851 v Hronově (₸1930 v Praze)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Alois Jirásek Alois Jirásek se narodil 23. srpna 1851 ve východočeském Hronově u Náchoda. A zemřel 12. března 1930 V Praze.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Česká literatura 80. a 90. let 19. století
Opakování z literatury 8. r.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Alois Jirásek Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Základní škola a Mateřská škola,Šumná,okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a.
ŠABLONA III/2 Jan Hus, literatura 8. roč. , Mgr. L
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_01 Tematická oblast:Český jazyk pro střední školy Ročník:2 Datum dokončení: Anotace:Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s Aloisem Jiráskem Jméno autora:Mgr. Erika Minaříková

Alois Jirásek ( )

Život Alois Jirásek se narodil v Hronově (Hronov u Náchoda) z nezámožných rodičů. Vystudoval v Broumově a Hradci Králové gymnázium. Po maturitě odešel do Prahy na univerzitu, stal se středoškolským profesorem dějepisu a působil v Litomyšli. Záliba v malířství ho provázela celým životem. Od roku 1909 se věnoval výhradně literatuře.

Tvorba Jirásek byl těsně spjat se svým rodným krajem. Vycházel z jeho tradic, ale nezapomínal i na dobu současnou. Jeho prvotinou jsou Povídky z hor -obrázky ze života chudých tkalců. Další Jiráskova tvorba se nesla v duchu historické prózy.

Historické prózy Rozpětí Jiráskovy tvorby je široké. Zahrnuje období: bájné (Staré pověsti české), dobu předhusitskou a husitskou (romány Mezi proudy, Proti všem, Bratrstvo, Husitský král; dramata Jan Hus, Jan Žižka, Jan Roháč), dobu pobělohorskou (Skály, Psohlavci, Temno, Skaláci), dobu národního obrození (F.L. Věk, U nás, Filosofská historie).

Idea Základní idea Jiráskova díla je stejná jako v díle Františka Palackého. V těžkých dobách úpadku lid neopustila touha po svobodě a snaha bojovat za ni. Málokdy bývá hrdinou Jiráskových skladeb postava jedna. Zpravidla je tu hrdinou veškerý lid, vykreslený v řadě postav, které v sobě ztělesňují názory většího celku. Za nejslavnější období české historie považoval dobu husitskou. Jirásek už výběrem témat ukazoval čtenářům obraz národní síly a houževnatosti, a tím napomáhal k rozmachu národní energie.

Staré pověsti české Jirásek zpracoval pověsti a legendy, jak je zachovala lidová tradice a staří kronikáři (Václav Hájek z Libočan, Kosmas, Dalimil). Pověsti: O Čechovi, O Krokovi a jeho dcerách, O Bivoji, O Libuši, O Přemyslovi, Dívčí válka, Lucká válka aj.

Mezi proudy, Proti všem Třídílný román Mezi proudy (Dvojí dvůr, Syn ohnivcův, Do tří hlasů) je zasazen do období vlády Václava IV. Sledujeme vznik českého reformního hnutí, spory mezi vysokou šlechtou a církevními hodnostáři a seznamujeme se s významnými postavami tehdejší doby (M. Jan Hus, Jan Žižka). Proti všem je střední část husitské trilogie. Tématem jsou husitské boje, stavba Tábora, vyjednávání se Zikmundem, vítězství na Vítkově či vypuzení sekt z tábora. Ústředními postavami jsou členové rodu vladyků z Hvozdna (otec, jeho dcera a synovec), kteří představují osudy typické pro drobnou venkovskou šlechtu.

Bratrstvo, Husitský král Závěrečný díl husitské trilogie je Bratrstvo. Po lipanské prohře se drobná venkovská šlechta nemůže smířit s poměry doma a odchází za hranice. Román líčí úpadek husitství. V Čechách panuje Jiří z Poděbrad, hrdina románu Husitský král. Po rozchodu s papežskou kurii byl na vrcholu své moci dán do klatby a v národě se objevují první českobratrské tendence.

Historická dramata K románům z husitského období se pojí i dramatická trilogie Jan Hus, Jan Žižka a Jan Roháč. První drama ukazuje Husův boj s církevní hierarchií, jeho revoluční myšlenky a konečné odsouzení. Druhé zachycuje hlavní momenty vojevůdcovství Jana Žižky. Poslední část dramatické trilogie předvádí husitského hejtmana Roháče z Dubé, který se po lipanské porážce nepoddal Zikmundovi a setrval při svých zásadách, za které položil život.

Skály, Psohlavci, Temno, Skaláci V románu Skály se dozvídáme o selské vzpouře na Čáslavsku na počátku 17. století. Hlavní postavou je zde evangelický kněz Matyáš Ulický. Povstání Chodů proti Lamingerovi a následné potrestání selských vůdců (hlavně Jana Sladkého-Koziny) se objevuje v Psohlavcích. S germanizací, robotou, nevolnictvím a úpadkem české kultury nás Jirásek seznamuje v románu Temno (název se stal označením doby). Stát uznává jen římskokatolické náboženství a pronásleduje jinověrce. Skaláci (1875) byl Jiráskův první větší literární počin a inspiroval se v něm vypravováním své matky o selském povstání na Náchodsku v roce 1775.

F.L. Věk, U nás Dobu národního obrození zachytil Jirásek v pětidílné románové kronice F.L. Věk. Hlavní postavou je kupec z Dobrušky František Ladislav Věk (F.L. Hek), český vlastenec, který doufá v lepší budoucnost českého národa. Sledujeme životní osudy Věkovy, počátky nového českého kulturního života, první české divadlo, noviny knihy apod. Seznamujeme se s postavami tehdejších spisovatelů a obrozenců. Pokračováním F.L. Věka je románová kronika U nás. Vypravuje o prostých lidech v Jiráskově rodišti. Ústřední postavou je osvícený farář P. Josef Havlovický, který poznává bídu pohorských tkalců a snaží se jim ulevit.

Odkazy VILÍMEK, Jan. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Alois_Jir%C3%A1sek.jpg