Příklad přejímací kontroly A Příklad uvádí, jak ovlivní střední hodnota a směrodatná odchylka pravděpodobnost chyby (vadného výrobku). Ptáme se, kolik.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní typy rozdělení pravděpodobnosti diskrétní náhodné veličiny
Advertisements

VÝPOČET OC.
Histogram představuje grafické zobrazení intervalového zobrazení četnosti znaku jakosti slouží k názornému zobrazení „struktury“ naměřených dat hranice.
Statistická indukce Teorie odhadu.
Statistické testy z náhodného výběru vyvozuji závěry ohledně základního souboru často potřebuji porovnat dva výběry mezi sebou, porovnat průměr náhodného.
Statistická indukce Teorie odhadu.
SIMPLEXOVÝ ALGORITMUS Řešení v tabulkovém procesoru
Statistické řízení procesů
ZÁRUKY JAKOSTI A RIZIKA PŘI STATISTICKÉ PŘEJÍMCE
Testování statistických hypotéz
Modely řízení zásob Základní pojmy Deterministické modely
NORMOVANÉ NORMÁLNÍ ROZDĚLENÍ
Odhady parametrů základního souboru
t-rozdělení, jeho použití
Národní informační středisko pro podporu kvality.
TRIGONOMETRIE OBECNÉHO TROJÚHELNÍKU
Deterministické modely zásob Model s optimální velikostí objednávky
Generování náhodných veličin (1) Diskrétní rozdělení
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení
Testování hypotéz přednáška.
 př. 7 výsledek postup řešení Vypočti velikost obsah trojúhelníku ABC. A[-2;1;3], B[0;1;3], C[-2;1;-1]
1 Národní informační středisko pro podporu jakosti.
Testování hypotéz vymezení důležitých pojmů
8. listopadu 2004Statistika (D360P03Z) 6. předn.1 chování výběrového průměru nechť X 1, X 2,…,X n jsou nezávislé náhodné veličiny s libovolným rozdělením.
Jak správně interpretovat ukazatele způsobilosti a výkonnosti
RNDr. Zdenek Kubíček Nemocnice Třinec
Národní informační středisko
Statistická přejímka Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Odhady parametrů základního souboru
5. přednáška Process capability.
Kontingenční tabulky Závislost dvou kvalitativních proměnných.
Odhady odhady bodové a intervalové odhady
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Statistická analýza únavových zkoušek
POČET PRAVDĚPODOBNOSTI
LOGISTICKÉ SYSTÉMY /14.
Statistická přejímka statistická přejímka představuje postupy zaměřené na následnou přejímací kontrolu (vstupní, mezioperační, výstupní) produktů cílem.
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Ekonomické modelování Analýza podnikových procesů Statistická simulace je vhodný nástroj pro analýzu stochastických podnikových procesů (výrobní, obchodní,
Experimentální fyzika I. 2
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ Vypočítejte látkové množství oxidu uhelnatého, ve kterém je 9, molekul tohoto plynu. Řešení: - pro výpočet použijeme vztah n.
GEOMETRICKÉ TOLERANCE (ROVNOBĚŽNOST)
Aritmetický průměr - střední hodnota
Inferenční statistika - úvod
Matematická statistika 1.přednáška. Statistická indukce Náš cíl: získat informace o základním souboru (o populaci) Provedeme výběrové šetření Z dat získáme.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů  t-test pro nezávislé výběry  t-test pro závislé výběry.
Ústav lékařské informatiky, 2. LF UK 2008 STATISTIKA II.
Testování hypotéz Otestujte,… Ověřte,… Prokažte,… že střední věk (tj.  ) …činí 40 let (= 40) …je alespoň 40 let (≥ 40)
Odhady odhady bodové a intervalové odhady
Základy firemních financí
Simulace podnikových procesů
Některá rozdělení náhodných veličin
Náhodná veličina.
Základy statistické indukce
Induktivní statistika
Induktivní statistika
Přednáška č. 3 – Posouzení nahodilosti výběrového souboru
Induktivní statistika
TESTOVÁNÍ STATISTICKÝCH HYPOTÉZ
- váhy jednotlivých studií
Odhady parametrů základního souboru
Induktivní statistika
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Induktivní statistika
Základy statistiky.
Testování hypotéz - pojmy
Princip max. věrohodnosti - odhad parametrů
Transkript prezentace:

Příklad přejímací kontroly A Příklad uvádí, jak ovlivní střední hodnota a směrodatná odchylka pravděpodobnost chyby (vadného výrobku). Ptáme se, kolik % vadných výrobků bude pravděpodobně vyrobeno. Výrobek má mít šířku 80 cm, tolerovaná přesnost je ± 0,5 cm, tedy 79,5 - 80,5 cm. Předpokládáme normální rozdělení. Výrobce potřebuje, aby množství vadných výrobků nepřesáhlo 1% Pokud je střední hodnota výrobků ve vybraném vzorku 80,2 cm a směrodatná odchylka s = 0,1 cm, můžeme s více než 99 %-ní jistotou předpokládat, že žádný z výrobků nepřesáhne 80,5 cm (plyne z pravidla 3 sigma normálního rozdělení) Výpočtem =NORMDIST(80,5;80,2;0,1;1) = 0,999 p = 1-0,999 = 0,001 tj. 0,1% vadných výrobků

Příklad přejímací kontroly B Př. B:Pokud je střední hodnota výrobků ve vybraném vzorku 80,2 cm a směrodatná odchylka bude větší: např. s = 0,3 cm, horní hranice tolerance bude dosaženo při odchylce 1 σ, =NORMDIST (80,5; 80,2; 0,3; 1) = 0,84, tj. 1-0,84=0,159 což odpovídá téměř 16% nepoužitelných výrobků dolní hranici tolerance vypočteme pomocí =NORMDIST (79,5; 80,2; 0,3; 1) = 0,0098 což odpovídá asi 1% výrobků. Mohlo by být řešením seřízení stroje, aby střední hodnota byla 80,0? Pak by pro horní i dolní hranici platila stejná pravděpodobnost: =NORMDIST (80,5; 80,0; 0,3; 1) = 0,952, tj. 1-0,95=0,048 =NORMDIST (79,5; 80,0; 0,3; 1) = 0,048 Horní i dolní hranice tolerance bude překročena s p-ností 5%, tj. 10% výrobků by bylo vadných.

Příklad z pohledu výrobce a z pohledu spotřebitele Následující příklad uvádí, jak se liší pravděpodobnost výskytu chyby (vadného výrobku) z pohledu výrobce a z pohledu odběratele Výrobce splňuje podmínku a vyrábí maximálně 1% zmetků. Odběratel je ochotný toto 1% zmetků trpět. Dohodnou se s výrobcem na kontrolním vzorku 100 ks, to znamená max. 1 vadný výrobek. Výrobce je přesvědčen, že jeho výroba neobsahuje víc než 1 vadný výrobek ze 100. Ale co odběratel? Ptáme se, jaká je pravděpodobnost, že ve vzorku 100 výrobků, splňujícího podmínku, že výroba vyrábí jen 1% vadných kusů, bude více než jeden výrobek vadný. Jedná se o výskyt řídkého jevu, použijeme proto Poissonovo rozdělení:

Příklad z pohledu výrobce a z pohledu spotřebitele Poissonovo rozdělení se řídí vzorcem: Předpokládejme, že výskyt sledovaného jevu (z výroby) je 1 ks ze 100, dosadíme proto λ = 1. Vzorec se zjednoduší na tvar: Pak dosazením vypočteme pravděpodobnost, že se ve výběru vyskytne: 0 vadných výrobků= e -1 = 0,367 1 vadný výrobek = e -1 = 0,367 2 vadné výrobky = 1/2 * e -1 = 0,184 3 vadné výrobky = 1/6 * e -1 = 0,06 Více než 1 vadný výrobek se může vyskytnout s pravděpodobností 1 - (0,367+0,367) = 0,264, což je více než ve čtvrtině případů.

Závěr Ověřovali jsme situaci, zda požadavek na výrobní kvalitu může být stejný jako má odběratel na nakupované výrobky. Pokud jsou kritérium kvality výroby a požadavek odběratele na kvalitu stejné, dopadne přejímka zboží takto: ve více než jedné třetině případů bude zboží bezvadné ve více než jedné třetině případů bude zboží odpovídající (vyskytne se 1 vadný kus) ve více než čtvrtině případů bude zboží nevyhovující Graficky nám to znázorňuje následující obrázek

α - chyba I. druhu, β – chyba II. druhu Rozdělení nevyhovuje odběrateli (jakost neuspokojivá) odběratel by přijal vadnou dodávku s pravděpodobností β Dohodnutá kontrolní mez Výrobky s tímto rozdělením mají jakost uspokojivou odběratel odmítne dobrou dodávku s pravděpodobností α α - hladina významnosti výběrový vzorek obsahuje náhodou více zmetků β – pravděpodobnost chyby II. druhu výběrový vzorek obsahuje náhodou méně zmetků