VY_52_INOVACE_DEK_40 Symbolismus Paula Gauguina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Impresionismus v sochařství Auguste RODIN
Advertisements

VY_52_INOVACE_DEK_52 B A U H A U S
Umělecké směry 19. století
První představitelé impresionismu
POSTIMPRESIONISMUS Konec 19. a počátek 20. století.
VY_52_INOVACE_DEK_59 NOVÝ REALISMUS, NOVÁ FIGURACE, HYPERREALISMUS
POSTIMPRESIONISMUS Konec 19. a počátek 20. století.
POSTIMPRESIONISMUS VY_52_INOVACE_DEK_39.
Románský sloh.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
VY_52_INOVACE_DEK_45 SVĚTOVÉ A ČESKÉ SECESNÍ MALÍŘSTVÍ
VY_52_INOVACE_DEK_50 PAŘÍŽSKÁ ŠKOLA
Secesní architektura ve Španělsku
Impresionismus Šedesátá léta 19. století.
SYMBOLISMUS konec 19. století
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
SECESE VY_52_INOVACE_DEK_42.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Abstraktní expresionismus
VY_52_INOVACE_DEK_58 POP-ART
VY_52_INOVACE_DEK_48 Futurismus
VY_52_INOVACE_DEK_34 Impresionismus
Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století
VY_52_INOVACE_DEK_60 Konceptuální umění Akční umění
VY_52_INOVACE_DEK_47 EXPRESIONISMUS A KUBISMUS
VY_52_INOVACE_DEK_62 ARCHITEKTURA FRANCIE Le Corbusier
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY 1905 – 1914
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
VY_52_INOVACE_DEK_46 PRVNÍ UMĚLECKÉ SLOHY 20. STOLETÍ
VY_52_INOVACE_DEK_51 ABSTRAKCE PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
Secesní architektura v ostatních zemích Evropy a Ameriky
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_52_INOVACE_DEK_41 EXPRESIONISMUS VINCENTA VAN GOGHA
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
IMPRESIONISMUS.
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VY_52_INOVACE_DEK_36 Impresionisté krajináři. Datum vytvoření: Autor: Mgr. Martina Kokšteinová „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Klíčová.
VY_52_INOVACE_DEK_49 NAIVNÍ UMĚNÍ
Impresionisté figurativního malířství
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Eduard Manet Název školy
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
IMPRESIONISMUS.
Vincent van Gogh MgA. Lukáš Psík
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
SYMBOLISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IMPRESIONISMUS 4 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
POSTIMPRESIONISTÉ. charakteristika Snaha o překonání impresionistického způsobu malby Konfrontace vnitřního umělcova nitra s realitou Vstupuje sem lidský.
SYMBOLISMUS 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Impresionismus Název školy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05B_09_Postimpresionismus – Paul Gauguin.
„Napříč moderním uměním aneb kreativity se nebojíme“ -výtvarná soutěž pro II.stupeň ZŠ a MŠ Nedašov Mgr. Jarmila Švédová.
Malba podle Clauda Moneta Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV - Komunikace vizuálního umění se znakovými.
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Kubismus v malířství Autor: Mgr. Olga Pasovská.
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
IMPRESIONISMUS Název školy: Základní škola Karla Klíče
Impresionismus (francouzské malířství na konci 19. století)
Výtvarné umění I. Tematická oblast
Exotika obrazů Paula Gauguina
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Michelanagelo Merisi zv. Caravaggio
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_DEK_40 Symbolismus Paula Gauguina

Symbolismus Paula Gauguina VY_52_INOVACE_DEK_40 Autor: Mgr. Martina Kokšteinová Datum vytvoření: 01. 08. 2013 Datum vytvoření: 1. 8. 2013 „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Klíčová slova: symbolismus, Paul Gauguin, Tahiti Anotace: výkladová prezentace pro získání informací na téma Symbolismus Paula Gauguina, zodpovězení následného testu, hledání obrazů na internetu Způsob využití: výklad, test, práce na internetu

- symbolismus jako názor celé umělecké generace v 80. letech 19. st. - šířil se ve Francii v literatuře - v malířství vznikl jako reakce na impresionismus - usiluje o výraz duchovních představ pomocí symbolů a bohatých dekorativních prvků

- typickým symbolistou ve francouzském malířství byl Paul Gauguin - k impresionismu se hlásil jen krátce - usiloval o méně realistickou techniku - s malířem Émilem Bernardem vypracoval cloisonnismus

- cloisonnismus je malba v barevných plochách obtažených výraznými konturami - Gauguin navíc přisuzoval barvě symbolické významy - tím posiloval duchovní smysl obrazů

- v osobním životě nebyl schopen podřizovat se společenským konvencím - dostával se do rozporu se svými uměleckými kolegy - přátelství s van Goghem skončilo katastrofou (van Gogh v záchvatu šílenství Gauguina napadl)

- nakonec odjíždí do Tichomoří na Tahiti - sbližuje se s domorodým obyvatelstvem

- snažil se pochopit maorské náboženství, místní mravy - našel si mezi domorodkyněmi družku, naučil se jazyk - v bídě a osamocení zde zemřel (alkoholismus, syfilis)

- na Tahiti naplnil svůj malířský program - odmítal umění, jemuž se lze naučit

- propagoval jednoduchý, bezprostřední styl a doufal, že ho najde u primitivních národů - vybíral si exotická prostředí - barva se stala výrazovým smyslem

- jeho obrazy byly zároveň filozofickou meditací, což dokládají názvy děl - Odkud přicházíme? Kdo jsme? Kam jdeme? - Kdy se vdáš? - Never more - A zlato jejich těl - série z Tahiti

Gauguin po sobě zanechal i sochařská díla a dřevoryty.

Test: 1. Vysvětlete malířský styl cloisonnismus. 2. Kde tvořil Paul Gauguin? 3. Jmenujte jeho obrazy z exotických míst. 4. Ověřte na internetu.

Odehnalová Alena – Vybrané kapitoly z dějin kultury, Zdroje: Odehnalová Alena – Vybrané kapitoly z dějin kultury, CERM s. r. o., Brno 2001, ISBN 80-7204-211-4 Robert Cumming – Velký ilustrovaný průvodce umění, Slovart, Praha 2007, ISBN 978-80-7209-971-9