LIDOVÁ POHÁDKA Nabídka z tvorby vycházející v letech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
Advertisements

Počátky novodobého českého básnictví a novinářství Mgr
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Český jazyk a literatura
Základní škola a Mateřská škola mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
Jára Cimrman 1.
Josef Lada ( – ) autor: Kateřina Marková.
Číslo v digitálním archivu školy
Pohádky Karla Jaromíra Erbena Veronika Vaňková
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_11 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Co je pohádka Anotace.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
České národní obrození
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_455_Pohádka AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM: 3.,
Identifikátor materiálu: EU
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Popis projektu Termín realizace projektu: březen 2010 Cílová skupina: Žáci 4. a 5. tříd Použitý titul: Dahl, Roald: Matylda. Vyd. 1. Praha : Knižní klub,
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
POHÁDKY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Pohádka.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
HRNEČKU VAŘ.
Osobnosti národního obrození
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_13.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_13_19 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Božena Němcová Ladislava Helerová
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Projekt 3.B Pohádkový svět K.J.Erbena
Autorská pohádka Aneta Škrabánková
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Spisovatelé dětské literatury
TEST : Pohádky K.J. Erbena
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_28.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Pohádka ČÍSLO PROJEKTU:
ČESKÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Sběratelé lidových pohádek u nás
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová LITERÁRNÍ STYLY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
České země ve 2. polovině 18. století
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_25.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_15_CJI_POHÁDKA.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Spisovatelé dětské literatury
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_25.
Transkript prezentace:

LIDOVÁ POHÁDKA Nabídka z tvorby vycházející v letech 2004 - 2014 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0036. LIDOVÁ POHÁDKA Nabídka z tvorby vycházející v letech 2004 - 2014 Obr. 1a Markéta Nováčková

KOUZELNÉ ČESKÉ POHÁDKY Vladimíra Gebhartová Vydalo nakladatelství Axióma v roce 2007, ISBN 978-80-7292-138-6 „KNIHA BYLA NOMINOVÁNA NA ZLATOU STUHU 2007. Kouzelníček mávne čarovným proutkem a z pokladu českých pohádek vykouzlí ty nejkrásnější. Svět se jejich fantazií rázem změní: liška, kůň i ryba promluví lidskou řečí, překrásné šaty se vyloupnou z oříšku, slunce je stařeček, který všechno ví, a jediné píchnutí o trn růže znamená usnout třeba i na sto let. V kouzelném světě se stává nemožné možným a svobodně se v něm umí pohybovat jen ten, kdo má dar fantazie. Proto nejlepšími posluchači a čtenáři jsou děti, malé, velké i dospělé. Výbor dvanácti klasických pohádek, které v Čechách a na Moravě zdomácněly, napsali skvostnou češtinou Božena Němcová, Karel Jaromír Erben, František Bartoš, Václav Tille- Říha, František Hrubín a Jaroslav Seifert. Posíláme tímto Kouzelné české pohádky do živé četby všem dětem a věříme, že přispějí k tomu, aby jim kouzelná fantazie vydržela co nejdéle, nejraději na celý život.“ (http://www.axioma.cz/knihy/pohadky/kouzelne-ceske- pohadky.htm) Obr. 1b

Z další tvorby Vladimíry GEBHARTOVÉ: Nová pohádka o slepičce a kohoutkovi Říkání pro radost Říkadla a hry pro nejmenší

ČESKÉ POHÁDKY K. J. Erben, B ČESKÉ POHÁDKY K. J. Erben, B. Němcová; převyprávěla Slávka Kopecká Vydalo nakladatelství Fragment v roce 2008, ISBN 978-80-253-0551-5 „To nejlepší od K. J. Erbena a Boženy Němcové. Nejznámější české pohádky Hrnečku, vař!, Dlouhý, Široký a Bystrozraký, O Ptáku Ohniváku a další klasické skvosty v jedné bohatě ilustrované pohádkové knize nezklamou žádné dítě. Nechte své děti rozvinout fantazii v říši pohádek, kde dobro vždy vítězí nad zlem.“ (http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop- ceske-pohadky-79475.html) Obr. 2

Obr. 3 Obr. 4

Z další tvorby Slávky KOPECKÉ: Božena Němcová – Nejkrásnější pohádky Klasické české pohádky

ZLATÉ ČESKÉ POHÁDKY Lucie Lomová vydalo nakladatelství Práh v roce 2008, ISBN 978-80-7252-233-0 „Přední česká autorka komiksů vytvořila tuto půvabnou knížku, ve které najdete pět klasických českých pohádek (Dlouhý, široký a bystrozraký, Dvojčata, Otesánek, Obušku s pytle ven, Rozum a štěstí) a navíc ještě něco o jejich původu. Kniha přibližuje moderním, svižným a vysoce estetickým způsobem bohatost českých lidových pohádek. Jemný, srozumitelný, poetický styl Lucie Lomové, renomované ilustrátorky a autorky komiksů pro děti i dospělé zaručuje, že tyto pohádky úspěšně představí českou pohádkovou tradici.“ (http://knihy.abz.cz/prodej/zlate-ceske- pohadky) Obr. 5

Obr. 6

Z další tvorby Lucie Lomové: Anča a Pepík Anna na útěku Anna chce skočit

ZLATOVLÁSKA Josef Kainar Vydalo nakladatelství Euromedia Group – Knižní klub v roce 2007, ISBN 978-80-242-2364-3 „Lidovou českou pohádku, kterou zapsal Karel Jaromír Erben, zná téměř každý. Už v roce 1952 se této látky chopil básník Josef Kainar a napsal nejdříve veršovanou hru pro loutky ve čtyřech obrazech. V roce 1958 se ke Zlatovlásce vrátil, přebásnil, upravil ji a dal tak pohádce půvabnou veršovanou podobu. Kainarova Zlatovláska vychází počtvrté a je určena dětem od šesti let. Jako všechna předchozí vydání i toto doprovázejí ilustrace Aleny Ladové.“ (http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop- zlatovlaska-25104.html) Obr. 7

Obr. 8 Obr. 9

CZECH FAIRYTALES Karel Jaromír Erben, Božena Němcová, přeložila Renata Pešková vydalo nakladatelství Vitalis v roce 2008, ISBN 978-80-7253-276-6 Stejně jako všechny národy této země, vytvořili i Češi své vlastní pohádky. V Čechách můžeme poděkovat právě sběratelské píli Boženy Němcové(1820–1862) a Karla Jaromíra Erbena (1811–1870) za to, že po staletí ústně kolující pohádky byly sebrány a sepsány. Sotva se dnes setkáte s dospělým, kterému v dětství nevyprávěla maminka pohádku „O princezně se zlatou hvězdou na čele“ nebo „O ptáku Ohniváku a lišce Ryšce“. Tento výbor z pohádek je určen k tomu, aby zahraničnímu čtenáři o něco přiblížil českou kulturu, zatímco malí posluchači budou podléhat neodolatelnému kouzlu oněch slov, která v dětských očích zažehnou světélko: „Bylo, nebylo….““ (http://www.ajshop.cz/nezadan/czech-fairy-tales- hardback) Obr. 10

Obr. 11 Obr. 12

SEZNAM POUŽITÝCH ZDROJŮ: GEBHARTOVÁ, Vladimíra. Kouzelné české pohádky. Praha: Axióma, 2007. ISBN 978-80-7292- 138-6. KOPECKÁ, Slávka. České pohádky. Praha: Fragment, 2008. ISBN 978-80-253-0551-5. LOMOVÁ, Lucie. Zlaté české pohádky. Praha: Práh, 2008. ISBN 978-80-7252-233-0. KAINAR, Josef. Zlatovláska. Praha: Euromedia Group – Knižní klub, 2007. ISBN 978-80-242- 2364-3. ERBEN, Karel Jaromír, NĚMCOVÁ, Božena. Czech Fairytales. Praha: Vitalis, 2008. ISBN 978-80- 7253-276-6. AXIÓMA nakladatelství - knihy [online]. [cit. 28. 10. 2014]. Dostupné z WWW: http://www.axioma.cz/knihy/pohadky/kouzelne-ceske-pohadky.htm Knihy.ABZ.cz – Internetové knihkupectví [online]. [cit. 28. 10. 2014]. Dostupné z WWW: http://knihy.abz.cz/prodej/zlate-ceske-pohadky Knihkupectví – KNIHY DOBROVSKÝ [online]. [cit. 28. 10. 2014]. Dostupné z WWW: http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-ceske-pohadky-79475.html Knihkupectví – KNIHY DOBROVSKÝ [online]. [cit. 28. 10. 2014]. Dostupné z WWW: http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-zlatovlaska-25104.html AJSHOP Levné učenice angličtiny, …[online]. [cit. 28. 10. 2014]. Dostupné z WWW: http://www.ajshop.cz/nezadan/czech-fairy-tales-hardback-

SEZNAM POUŽITÝCH OBRÁZKŮ: Obr. 1a: [cit. 28. 10. 2014]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 (viz http://explore.live.com/microsoft-servi ... cz&CTT=114) na WWW: <http://office.microsoft.com/cs-cz/images/ Obr. 1b: AXIÓMA nakladatelství - knihy [online]. [cit. 28. 10. 2014]. Dostupné z WWW: http://www.axioma.cz/knihy/pohadky/kouzelne-ceske-pohadky.htm Obr. 2, 3, 4: KOPECKÁ, Slávka. České pohádky. Praha: Fragment, 2008. ISBN 978-80-253-0551-5. Obr. 5, 6: LOMOVÁ, Lucie. Zlaté české pohádky. Praha: Práh, 2008. ISBN 978-80-7252-233-0. Obr. 7, 8, 9: KAINAR, Josef. Zlatovláska. Praha: Euromedia Group – Knižní klub, 2007. ISBN 978- 80-242-2364-3. Obr. 10, 11, 12: ERBEN, Karel Jaromír, NĚMCOVÁ, Božena. Czech Fairytales. Praha: Vitalis, 2008. ISBN 978-80-7253-276-6.