Hmotné a duševní vlastnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příjemce: ZŠ a MŠ České Velenice Třída Čsl. legií.
Advertisements

Právní úprava podnikání
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Kurz „Ochrana osobnosti“ Diploma Supplement
„Transfer technologií a ochrana duševního vlastnictví II“ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav fyzikální biologie Nové Hrady –
Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1 Autor: Lenka Poláková
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Strategické plánování při zakládání spin-off
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
HMOTNÉ A DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_2_05.
Poslední přednáška Výběr ze zbývajících kapitol. Co nám zbývá Inovace Operační management CRM.
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
Fiskální politika státu, veřejné rozpočty
Aktivita č.2: Podnikání a právo
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
Autorské právo a Open Access
KVARTÉR - VĚDA A VÝZKUM. Interaktivní graf výdajů na vědu a výzkum.
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Ochrana a ohodnocování duševního vlastnictví
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_2_09.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové řízení Ročník / obor studia:III.
Typy duševního vlastnictví a jejich ochrana
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_07.
Ochrana duševního vlastnictví
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Ochrana duševního vlastnictví
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Ochrana duševního vlastnictví a design
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Autorské právo a ochrana dat
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
ANOTACE Zjistit, co je majetek, jaké jsou druhy majetku a jak ho lze získat. Vysvětlit žákům, co to je vlastnictví a kdo může být vlastníkem. Objasnit.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ. DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní.
Ochranné známky První směrnice č. 89/104/EHS, kterou se sbližují právní předpisy členských států o ochranných známkách Zákon č. 441/2003 Sb. o ochranných.
Autorské právo.
Ochrana průmyslového vlastnictví
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Transkript prezentace:

Hmotné a duševní vlastnictví ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 Hmotné a duševní vlastnictví Aktivita č.2: Podnikání a právo Prezentace č. 18 Autor: Hana Mužíková

Vlastnictví či vlastnické právo je přímé a výlučné právní panství určité individuálně určené osoby (vlastníka) nad konkrétní věcí řidčeji se slovo vlastnictví používá také ve významu majetek či jmění, tedy pro označení předmětu vlastnického práva

Vlastnické právo obsah právního pojmu vlastnictví byl vymezen v římském právu dnes je obsah vlastnického práva definován v občanském zákoníku vlastnické právo zahrnuje: právo věc držet právo věc užívat a požívat její plody a užitky právo s věcí nakládat

Duševní vlastnictví jeho předmětem jsou nehmotné statky (předměty s konkrétním duševním obsahem) jsou výsledkem: tvůrčí činnosti fyzických osob ( vynálezy, patenty atd.) netvůrčí činnosti fyzických a právnických osob (ochranné známky, obchodní firmy atd.)

Oblasti duševního vlastnictví a) průmyslové vlastnictví b) autorská práva c) ochrana počítačových programů předměty duševního vlastnictví se užíváním nespotřebovávají, nedochází ke ztrátě funkčnosti a nesnižuje se jejich kvalita

Průmyslové vlastnictví práva k: a) vynálezům b) patentům c) užitným vzorům d) průmyslovým vzorům e) označení původu f) právo k firemnímu jménu g) know-how atd.

Vynález je výrobek nebo technický postup, který představuje poprvé prakticky realizovanou novou myšlenku, která buď zlepšuje současný stav, nebo poskytuje úplně nové možnosti za určitých podmínek může být na vynález udělen patent vynálezem nemůže být objev, vědecká teorie, matematická metoda, vzorec, vnější úprava výrobku, plán, počítačový program, nebo uvedení informace

Patenty jsou průmyslově využitelné tj., že mohou být opakovaně využívány při hospodářské činnosti (výroba, uvedení do oběhu, použití způsobu nebo postupu, upotřebení výrobku) se absolutně neudělují na: vynálezy, které jsou v rozporu s obecnými zájmy, zejména se zásadami lidskosti a veřejné morálky způsoby prevence, diagnostiky chorob a léčení lidí a zvířat odrůdy rostlin nebo plemena zvířat, biologické postupy pěstování a šlechtění odrůd rostlin a plemen zvířat

Ochranné známky představují spolehlivý, mezinárodně uznávaný a státem garantovaný způsob ochrany výrobků nebo služeb chráněn může být např. název či slogan, logo, barevnost nebo tvar výrobku, respektive nějaká kombinace těchto vlastností registrovaný produkt bývá označován malou značkou ® nebo také písmeny ™ (tzv. obchodní značka, anglicky trade mark) dávají držitelům soudně vymahatelnou právní záruku, že dobré jméno jejich produktu nebo značky nebude zneužíváno jiným účastníkem hospodářské soutěže

Typy ochranných známek slovní forma Apple Inc. Škoda Budweiser logo logo je obrázek, který se časem stává symbolem spojeným se zbožím nebo službou McDonald - dvojitý oblouk Apple - nakouslé jablko Škoda - okřídlený šíp (1)

Typy ochranných známek kombinace písma a grafiky IBM Sun Digital Java tvar výrobku nebo obalu láhev Coca-Cola nejčastěji registrované ochranné známky: Škoda, Omega, Titan, Cobra, Max, Atlas, Orion, Matrix, Evolution, Eclipse, Optima, Fusion, Mars, Nova, Vision, Delta, Smart, Star, Prima (2)

Autorská práva literární hudební umělecká fotografická audiovizuální ochrana počítačových programů

Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ tvůrci mohou být například spisovatelé, hudebníci, filmaři, architekti, urbanisté, programátoři apod. prostřednictvím autorského práva stát poskytuje autorům po jistou omezenou dobu určitá výlučná práva k jejich dílu

Autorský zákon stanoví, že nikdo nesmí užívat autorská díla bez souhlasu držitele autorských práv užití: rozmnožování - zhotovování dočasných nebo trvalých, přímých nebo nepřímých rozmnoženin díla nebo jeho části rozšiřování - zpřístupňování díla v hmotné podobě převodem vlastnického práva pronájem - zpřístupňování díla za účelem hospodářského nebo obchodního prospěchu poskytnutím originálu nebo rozmnoženiny díla půjčování - zpřístupňování nikoli za účelem zisku vystavování - umožnit dílo zhlédnout nebo jinak vnímat sdělování díla veřejnosti - zpřístupňování díla v nehmotné podobě, živě nebo ze záznamu

Zákonná ochrana duševního vlastnictví v České republice průmyslová práva upravuje zákon č. 14/1993 Sb., o opatřeních na ochranu průmyslového vlastnictví, zákon č. 527/1990 Sb., o vynálezech a zlepšovacích návrzích, zákon č. 207/2000 Sb., o ochraně průmyslových vzorů, zákon č. 478/1992 Sb. o užitných vzorech, zákon 529/1991 Sb. o ochraně topografií polovodičových výrobků, zákon č. 206/2000 Sb., o ochraně biotechnologických vynálezů, zákon č. 408/2000 Sb. o ochraně práv k odrůdám rostlin, zákon 137/1995 Sb. o ochranných známkách a zákon 452/2001 Sb. o ochraně označení původu výrobků. Mezinárodní spojené úřady pro ochranu duševního vlastnictví (BIRPI) Světová organizace duševního vlastnictví (OMPI – WIPO)

Zdroje Obrázky: Janoff, Rob. 1977. hledat obrázky. public domain. [Online] 00. 00 1977. [Citace: 02. 09 2014.] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Apple_Computer_Logo_rainbow.svg. OgilvyOne. 2000. Logo original d'IBM. Wikimedia Commons. [Online] 00. 00 2000. [Citace: 03. 09 2014.] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Original_IBM_Logo.png. Internetové zdroje: 2014. ochrana duševního vlastnictví. Wikimedia Commons. [Online] 13. 08 2014. [Citace: 05. 09 2014.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1evn%C3%AD_vlastnictv%C3%AD. Beck, Nakladatelství C. H. duševní vlastnictví. http://www.beck.cz/. [Online] [Citace: 07. 09 2014.] http://www.ipravnik.cz/cz/clanky/pravo-dusevniho-vlastnictvi/default.aspx. Knihy: Moudrý, Marek. 2008. Základy marketingu. Kralice na Hané : Computer Media s.r.o., 2008. 978-80-7402-002-5.