Zařízení autonomní detekce a signalizace - autonomní hlásiče požáru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prostory komunikační: vertikální: schodiště, výtahy, rampy
Advertisements

Požární ochrana 2011 BJ13 - Speciální izolace
Obecné požadavky na výstavbu
Aktivní automatické protipožární zařízení
typologie obytné stavby 1.roč.APS FAST 4. Přednáška ČLÁNKY NORMY
Další povinnosti občanů související s požární ochranou
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
TZ 21 – navrhování otopných soustav
STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství, Fakulta stavební Ostrava
Požárně bezpečnostní zařízení druhy funkce vzájemná součinnost
Přístroje pro bezpečnostní funkce
Bydlení a DPH. Snížená sazba DPH 15 % platí pro poskytnutí stavebních a montážních prací spojených s výstavbou staveb pro sociální bydlení nebo v souvislosti.
DOKUMENTACE ZDOLÁVÁNÍ POŽÁRU DZP
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Solární systémy Solární systémy, které využívají jako hlavní zdroj energie SLUNCE, jsou v současné době jednoznačně nejefektivnějším a nejekonomičtějším.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Elektrotechnika
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Úspory energie a regenerace
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_DRUHY.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Riziková zpráva Bytový komplex Sluneční vršek
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
Dokumentace k zajištění BOZP
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Lázeňský komplex lázně Hluboká voda. Riziková zpráva se zaměřuje na požární riziko 8 objektů včetně technického zázemí Komplex samostatně stojících objektů,
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
STAVBy pro obchod a služby
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
Návrh vyhlášky o technických podmínkách požární ochrany staveb Rudolf Kaiser konference Červený kohout duben 2006.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Materiálně-technický standard v sociálních službách Eva Capicarová.
POŽÁRNÍ HLÁSIČE CHRÁNÍ ŽIVOT Ing.Petr Ošlejšek, HZS Olomouckého kraje.
Topný infračervený systém. Princip infratopení - Základem je skleněná topná deska ze 4 mm bezpečnostního skla - Topná deska se rozehřeje na teplotu 100.
Zkušenosti se zaváděním vyhlášky MV č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb do praxe plk.Ing. Rudolf Kaiser plk.Ing. Rudolf Kaiser.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
PYROTECHNIKA. NV č. 208/2010 Sb., o technických požadavcích na pyrotechnické výrobky a jejich uvádění na trh druhy a kategorie pyrotechnických výrobků.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Zkoušení potrubí pro odvod kouře a tepla z pohledu výrobce Ing. Vilém Stanke.
NÁZEV PROJEKTU:INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ AUTOR:ING. ZUZANA KERNDLOVÁ TEMATICKÁ SADA:ELEKTROENERGETIKA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
VY_52_INOVACE_05_20_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Vytápění Plynové kotle
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
UNA – závěrečné shrnutí – příprava ke zkoušce
Bydlení a DPH.
Speciální konstrukce –
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Speciální izolace BJ13.
plk.Ing. Vladimír Vlček, Ph.D.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Vytápění Teplovzdušné vytápění
ZDRAVOTNÍ RIZIKO PŘI UŽÍVÁNÍ PLASTOVÝCH OKEN V DOMECH PRO SENIORY
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Staveniště a zařízení staveniště
Požární prevence v bytových domech
Izolace na stavbě RADON.
Transkript prezentace:

Zařízení autonomní detekce a signalizace - autonomní hlásiče požáru funkce, provoz, instalace

Autonomní = samostatně fungující Autonomní hlásič požáru je zařízení, které umí zjistit vznik požáru na základě vyhodnocení vnějších projevů požáru (kouře) a vyhlásit požární poplach. Zařízením autonomní detekce a signalizace se ve smyslu přílohy č. 5 vyhlášky č. 23/2008 Sb. rozumí autonomní hlásič kouře podle české technické normy ČSN EN 14604. Autonomní hlásič požáru nepotřebuje ke své funkci žádnou ústřednu ani napájení ze sítě.

Další používané názvy: Pro hlásič požáru se používají různé názvy: Detektor požáru Požární hlásič Autonomní hlásič požáru Detektor kouře Hlásič kouře Kouřový hlásič

Co je hlásič požáru ? Hlásič požáru je obecný název pro přístroj, který detekuje vzniklý požár. Existuje mnoho typů hlásičů v závislosti na způsobu detekce požáru a použití. Nejrozšířenějším typem je optickokouřový hlásič kouře. Má nejlepší provozní vlastnosti. Dalšími typy jsou např. tepelný hlásič a plamenný hlásič

Optickokouřový hlásič Zařízení hlásiče vyhodnocuje přítomnost kouře v ovzduší místnosti. Při jeho zjištění spustí požární poplach. Síla zvuku poplachového signálu (akustický tlak) je zvolena tak, aby vzbudila hluboce spícího člověka.

Princip funkce optickokouřového hlásiče

Ionizační hlásič Princip funkce ionizačního hlásiče je naprosto shodný s optickokouřovým hlásičem. Rozdíl spočívá v druhu zdroje záření a vyhodnocovacího modulu. Zdrojem záření je mizivé množství radioaktivního prvku Americia (Am).

Srovnání obou druhů: Oba hlásiče potřebují zdroj napájení (pro funkci LED diody a vyhodnocovací jednotky, kontrolního okruhu přijímače, světelné kontrolky, akustické sirény) Při likvidaci ionizačního hlásiče vzniká potíž - jde o nebezpečný odpad, vyžaduje zvláštní režim zacházení (uložení do speciálního kontejneru, evidence původu a speciální likvidace v určené laboratoři apod.) ! Při likvidaci optickokouřového hlásiče jde o „obyčejný“ elektronický šrot.

Proč si nainstalovat autonomní hlásič ? V současné době je celoevropský trend chránit své obydlí proti požáru. V ČR denně vzniká požár v rodinném domku nebo v bytě (!) V ČR při takovém požáru zahyne každý týden člověk (!) Obdobná situace je ve všech zemích Evropy. Jednoduchým a levným zařízením na ochranu životů, zdraví a majetku je právě autonomní hlásič požáru.

Proč si nainstalovat autonomní hlásič Proč si nainstalovat autonomní hlásič ? ROZDĚLENÍ ÚMRTÍ PŘI POŽÁRU V DOMÁCNOSTECH Česká republika

Proč si nainstalovat autonomní hlásič ? Od 1. července 2008 nabyla účinnosti nová vyhláška MV ČR č. 23/2008 Sb., o technických požadavcích na výstavbu. Podle této vyhlášky musí být povinně vybaveny autonomním hlásičem nově postavené stavby: - rodinných domů, - staveb pro rodinnou rekreaci (chaty, chalupy apod.) - bytových domů (každý byt), - ubytovací zařízení (ubytovny, penziony, malé hotely), - zařízení sociální péče (domovy pro důchodce, ústavy soc. péče, apod.), - ubytovací zařízení na staveništi (maringotky, buňky, aj.)

Proč si nainstalovat autonomní hlásič ? Kromě povinnosti vyplývající z právního předpisu (vyhl. 23/2008 Sb.) je s ohledem na nepříznivý vývoj počtu požárů a úmrtí žádoucí vybavit autonomními hlásiči i ostatní rodinné domy a byty, tj. stávající stavby.

Jeden nebo více hlásičů ? Vyhl. 23/2008 Sb. ukládá povinnost instalovat hlásič v rodinném domě v části vedoucí k východu z bytu; u mezonetových bytů (dvoupodlažní byty) a v rodinných domech s více byty musí být další hlásič instalován v nejvyšším místě společné chodby nebo prostoru (haly). Jedná-li se o byt s podlahovou plochou větší než 150 m2, musí být další hlásič umístěn v jiné vhodné části bytu.

KAM nainstalovat autonomní hlásič ? Hlásiči by měly být vybaveny minimálně centrální místnosti objektu a místnosti kde spíme. Hlásiče kouře je nejlépe umístit doprostřed stropu chráněné místnosti, minimálně však ve vzdálenosti 30cm od stěny

KAM nainstalovat autonomní hlásič ?

KAM nainstalovat autonomní hlásič ? Minimální – chodba vedoucí k únikovému východu - ložnice - dětský pokoj Optimální - obytné místnosti - kuchyně - haly - sklepy - tam, kde se vyskytují kuřáci - tam, kde jsou užívána topidla všech druhů Nevhodná místa pro rozmístění - prašné prostory - velmi vlhké prostory (koupelny) - v blízkosti ventilátorů a zdrojů tepla - ve vrcholech půdních prostorů

KAM nainstalovat autonomní hlásič ?

JAK si nainstalovat autonomní hlásič ? Krok 1 Krok 2 označte otvory vyvrtejte otvory

JAK si nainstalovat autonomní hlásič ? Krok 3 Krok 4 přišroubujte patici vložte baterii

JAK si nainstalovat autonomní hlásič ? Krok 5 Krok 6 Nasaďte hlásič proveďte test do patice

Provoz a údržba Většina autonomních hlásičů kouře je vybavena baterií (měla by být součástí dodávky), s životností minimálně jeden rok. Ideální autonomní hlásič je dále vybaven testovacím tlačítkem (test je vhodné provádět jednou týdně) a tlačítkem pro vypnutí signalizace. Některé levnější typy nemají možnost vypnutí sirény, a je nutné počkat dokud siréna nedozní

Autonomní hlásič kouře Kontrolní LED Elektronická siréna zkušební tlačítko

Kombinovaný hlásič kouř + oxid uhelnatý

Provoz a údržba Z hlediska provozu a údržby je pro prostory s topidly (krb, kamna, plynový kotel, plynová karma) vhodná kombinace detektoru kouře a detektoru kysličníku uhelnatého

Kde koupit hlásič ? Autonomní hlásič se doporučuje zakoupit u renomovaných obchodníků s elektronikou, nebo na internetu, nebo U specializovaných firem provádějících práce spojené se slaboproudými rozvody, instalacemi elektronických zařízení apod.

Jak koupit hlásič ? Výrobek, splňující evropské normy, je označen značkou CE, což znamená, že dotyčný výrobek je ve shodě se všemi odpovídajícími ustanoveními příslušné směrnice, které se týkají označení CE a že výrobek byl podroben příslušnému postupu posouzení shody obsaženému ve směrnici Značka CE musí být v každém případě na výrobku a návodu k použití.

Děkuji za pozornost