Historie a náboženství ve Francii.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JAN HUS A JEHO DOBA VY_32_INOVACE_19_Jan Hus a jeho doba
Advertisements

Vypracovala Ludmila Kebzová
Alšova jihočeská galerie a gotické umění
 Inspirace minulostí (zejména středověkem), exotickými zeměmi a životem na venkově  Důraz na city a prožitky, často pocit odcizení, záliba v tajemnosti.
Boj mezi Francií a Anglií o nadvládu v západní Evropě Stoletá válka
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
EVROPA SE PŘEDSTAVUJE Mgr. Iva Lulayová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
Sámův kmenový svaz 623 – 658 n.l..
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
0 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ 0 Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Významní čeští panovníci
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
P O L S K O Obrázek 1 Obrázek 2 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 7
Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
Evropa za napoleonských válek
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_09.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
opakování učiva v 8. ročníku
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Francie před revolucí Francie se již delší dobu potácela na pokraji státního bankrotu od zač. 80. let 18. stol. začaly být uskutečňovány reformy pro povzbuzení.
Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
FRANSKÁ ŘÍŠE.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl16 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
Parlamentarismus vs. absolutismus
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Vyvrcholení revoluce - Jakobínská diktatura
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vítězství revoluce Ústavodárné národní shromáždění začalo plnit svůj program –zrušilo daňová privilegia –vyhlásilo rovnost občanů před zákonem –zrušilo.
Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Raný středověk 5. – 11. století
Osídlování a vytváření Evropy v raném středověku
Novověk: Soutěž ve dvojicích.
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_564 _Sámova říše AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK, DATUM:
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Andorra Tereza Vítková.
Stoletá válka 1337–1453 Spor o Flandry 3 fáze/etapy 1.etapa( )
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ319 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Sociokulturní struktura populace ČR
Napoleon Bonaparte – ruské tažení a pád
Bitva u Waterloo Dějepis Autor: Pavel Hrstka
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
FRANCOUZSKÁ REPUBLIKA République française Kateřina Hájková
ZŠ tgm Rajhrad Autor: M. Kocmanová 34
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
Doba římská Germáni Zdroj:
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Francie v 2. pol. 19. století Lenka Ertlová.
Šíření reformace v Evropě
Počátky a první porážka Mgr. I. Roubalíková
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Historie a náboženství ve Francii

Galie okolo roku 1000 př. n. l. přišli na území Francie z oblasti Švýcarska a středního Německa první Keltové Keltové čili Galové dali této zemi název Galie v 50. letech 1. stol. př. n. l. si pak římské legie Julia Caesara podmanily zbytek Galie stěhování národů Franská říše Frankové byli nejsilnější germánský kmen a tak si postupně podmanili celé území v tomto období je území nazýváno Franská říše k jejímu největšímu rozmachu došlo za vlády Karla Velikého Franská říše se roku 843 rozpadá

Středověk Novověk Francouzská republika Stoletá válka Francouzi déle než 100 let válčili s Angličany francouzský trůn symbolem této doby je Johanka z Arku Novověk za Ludvíka XIV. Francie stoupala stále výš a výš dobytí Bastily dne 14. července 1789 představuje počátek Velké francouzské revoluce císař Napoleon Bonaparte, Napoleonské války po jeho pádu se znovu vrací republika

Svoboda vede lid na barikády patří k nejslavnějším Delacroixovým obrazům, který se stal symbolem Francouzské revoluce.

Světové války v 1. světové válce bojovala Francie proti Německu, v čele s maršálem Pétainem, známá je bitva u Verdunu ve 2. světové válce nejdříve Německu ustupovala, až nakonec kapitulovala, Francie byla osvobozena v roce 1944 během padesátých a šedesátých let tedy získali francouzské kolonie Alžír, Maroko a Džibutsko samostatnost

Objevy a vynálezy

Joseph Nicéphore Niepce fotografie kinematograf Joseph Nicéphore Niepce bratři Lumièrové

vakcína proti vzteklině a sněti slezinné objevení radioaktivity Louis Pasteur Henri Becquerel

science-fiction encyklopedie JulesVerne Denis Diderot

vzducholoď automobil bratři Montgolfiérové Nicolas Joseph Cugnot

Náboženství

Vyznání francouzského obyvatelstva římskokatolická církev- 83%-88% islám- 5%-10% protestanství - 2% judaismus- 1% Přesné statistiky jsou různé, protože ve Francii má stát zákonem zakázáno dotazovat se na vyznání či etický původ a nelze tak zjišťovat tyto údaje pomocí sčítání lidu.

Sekulární vyučování ve Francii od 19. století „seznam“ ve školách 12.bod- žáci nesmí ve škole diskutovat o jakékoliv náboženství 13.bod- nikdo nesmí odmítnout jakékoliv pravidlo školy na základě svého náboženství 14. bod- nikdo nesmí nosit jakékoliv oblečení nebo znaky svého náboženství do školy 15. bod- nesmí nejít do školy, protože v jeho náboženství je svátek, který není ve francouzském oficiálním kalendáři veden jako takový

ZDROJE http://www.ifrancie.info/historie/ http://img3.wikia.nocookie.net/__cb20120728131604/assassinscreed/images/8/8b/Old_paper.jpg http://airborn.webz.cz/france.html http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1bo%C5%BEenstv%C3%AD_ve_Francii-uvod http://francie.orbion.cz/stat/pruvodce/historie-1261/ http://files.mojiandele.webnode.cz/200000138-d8bb4d9ab2/1595_5edaed67cdc1d809190fd1f73ae08468.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6e/Napoleon_crop.jpg http://udu.ff.cuni.cz/soubory/galerie/19%20stoleti%20romantismus%20Francie/slides/11%20e.%20delacroix,%20svoboda%20vedouci%20lid%20na%20barikady,%201830.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/Jules_Verne_Algerie.jpg http://www.iesfranciscoasorey.com/inventos/Imagenes/automovil/coche-vapor.jpg http://www.digimanie.cz/historie-fotoaparatu/1773 http://dejepissychrov.sweb.cz/PadBastily14.7.1789.jpg

AUTOŘI Barbora Hanáčková Monika Koudelková Děkujeme za pozornost!