Změny v pravidlech trhu s elektřinou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
Advertisements

Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 11/14.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Obchodní podmínky pro poskytování ZZ 30 Naše cesta vede k Vám Ing. Jiří Strnad.
Ceny odchylek- základní pravidla a speciální případy tvorby zúčtovací ceny Smluvní zajištění regulační energie Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Využití pevných diagramů při rozvoji maloobchodního trhu s elektřinou v ČR Kamil Rudolf Praha
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Pravidla trhu s elektřinou – novela vyhlášky
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Regulační energie a cenotvorba odchylek, analýza průběhu velkých odchylek a navrhované změny v cenotvorbě ČEPS a OTE v roce 2006 AEM,
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
Vedeme elektřinu nejvyššího napětí
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2005 Pavel Šolc, ČEPS.
Clearing TDD v podmínkách PRE
Hrubý předpoklad výše regulovaných cen a zamýšlených změn v Pravidlech trhu s elektřinou Martin Koďousek Energetický regulační úřad.
ČEPS v podmínkách nové legislativy
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Vyrovnávací trh 2008 AEM Richard Kabele Vedoucí projektu REGEN.
Změny v pravidlech trhu pro rok 2007 Stanislav Trávníček ERÚ AEM
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Bezpečný a spolehlivý partner Výpočet regulační energie a vyhodnocení PpS AEM Zdeněk Fučík
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Jaroslav Kašpar odbor kontrakty
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
Pohled ERÚ na energetickou legislativu, příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Ing. Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Novinky z ERÚ, cenové rozhodnutí na rok 2003 problematika lokálních soustav Stanislav Trávníček ERÚ.
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
MMEE Přednáška č.8 Jak vzniká odchylka mezi dohodnutým a skutečně odebraným množstvím zboží? Jaký přístup zvolit pro vyúčtování odchylky? Jak se prakticky.
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Registrace všech odběrných míst v CS OTE
Transkript prezentace:

Změny v pravidlech trhu s elektřinou Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad

Obsah: Změny v zúčtování odchylek Blokový trh s elektřinou Změna dodavatele Ostatní

Změny v ocenění regulační energie Opatření RE: A) aktivací podpůrných služeb B) na vyrovnávacím trhu s regulační energií C) ze zahraničí na základě smlouvy stanoveny pevné ceny pro poskytování regulační energie ze sekundární regulace 1990 Kč/MWh pro kladnou sekundární regulaci 1 Kč/MWh pro zápornou sekundární regulaci RE je placena podle nabídkových cen, B) je placeno podle ceny nabídnuté ČEPSem zachovány pevné ceny pro poskytování regulační energie ze sekundární regulace zatraktivnění vyrovnávacího trhu - zveřejnění poptávky i ceny elektřina opatřená na vyrovnávacím trhu je oceněna: zúčtovací cenou v případě, že RE je opačná k systémové odchylce nabídkovou cenou v případě, že RE je souhlasná k systémové odchylce Ostatní RE je placena podle nabídkových cen 2007 2008

! Zrušení úhrady vícenákladů v ceně za odchylku ! Ocenění odchylek Ocenění odchylek přímo závislé na velikosti systémové odchylky Zúčtovací cena před rokem 2007 – průměrná vážená cena RE a nabídkových cen, příjmově neutrální systém rok 2007 – nejvyšší cena z RE nebo podle stanovené křivky rok 2008 Kladná odchylka: nejvyšší cena z RE nebo podle nově linearizované křivky Záporná odchylka: nejvyšší cena z RE nebo podle nově stanovené křivky ! Zrušení úhrady vícenákladů v ceně za odchylku ! Vznikají při použití kladné i záporné regulace v jedné hodině Protiregulace bude hrazena z rozdílů zúčtovacích a nabídkových cen regulační energie Jako zúčtovací cena se použije vyšší z cen podle křivky nebo z cen zaplacených poskytovatelům PpS Systém není příjmově neutrální – přebytek prostředků bude sloužit: ke snížení ceny systémových služeb ke krytí nákladů protiregulace

Příklad vyhodnocení a zúčtování odchylek Příklad – přebytek energie v soustavě V dané hodině: vzniká kladná systémová odchylka tj. přebytek elektřiny v soustavě systémová odchylka: + 50 MWh je aktivována kladná a záporná regulační energie záporná regulační energie: - 55 MWh – 2 poskytovatelé kladná regulační energie: + 5 MWh – 1 poskytovatel

Příklad vyhodnocení odchylek – způsob 2008 Odchylka 10 MWh menší dodávka V2 PpS1 SR- V1 Odchylka +40 MWh větší dodávka Poskytovatel záporné regulační energie Snížení - 40 MWh Cena -1 Kč/MWh dostává zaplaceno Systémová odchylka + 50 MWh P2 VT- Z1 Akceptace nabídky z VT - záporná regulační energie Snížení o - 15 MWh Zúčtovací cena dostává zaplaceno Z2 PpS3 SR+ Odchylka -5 MWh větší odběr Odchylka + 25 MWh menší odběr Poskytovatel kladné regulační energie dodávka + 5 MWh Cena +1990 Kč/MWh

Určení platby poskytovatelům PpS a zúčtovací ceny Poskytovatel reg. energie má s poskytnutím PpS náklady cena kladné regulační energie: Poskytovatel 1- sekundární regulace: 1 Kč/MWh podle CR Poskytovatel 2 – vyrovnávací trh: placen podle zúčtovací ceny cena kladné regulační energie: 1990 Kč/MWh podle CR Zúčtovací cena za odchylku: nejvyšší dosažená cena podle CR nebo z aktivace PpS pro vyrovnání kladné systémové odchylky CR: C= -1 - 3,5*S+ …kde S je velikost kladné systémové odchylky

Lineární závislost ceny od roku 2008 -176 C = 1990 + 5,5 * S- C = -1 - 3,5 * S+

Příklad vyhodnocení a zúčtování odchylek Zúčtovací cenou je max z 1 ; 176 OTE získal: 50 MWh * 176 Kč/MW= 8 800 Kč OTE zaplatil: PpS1: - 40 MWh * - 1 Kč/MWh = 40 Kč PpS2: - 15 MWh * - 176 Kč/MWh = 2 640 Kč PpS3: 5 MWh * 1990 Kč/MWh = 9 950 Kč Celkem = 12 630 Kč Rozdíl v dané hodině: - 3 830 Kč vícenáklady se nerozpouštějí do cen odchylek

Příklad - zúčtování odchylek – způsob 2007 - představuje platbu subjektu zúčtování + představuje příjem subjektu zúčtování Subjekt zúčtování Platba za odchylku v Kč Podíl na vícenákladech Celková platba V1 - 10 * - 176 = + 1760 - 3830* (10/80) = - 479 + 1 281 V2 + 40 * - 176 = - 7 040 - 3830* (40/80) = - 1 915 - 8 955 Z1 - 5 * - 176 = + 880 - 3830* (5/80) = - 239 + 641 Z2 + 25 * - 176 = - 4 400 - 3830* (25/80) = - 1 197 - 5 597 Celkem - 8 800 -3 830 -12 630

Zavedení blokové trhu kontinuální obchodování se standardními produkty base, peak , off peak obchodovány denní bloky > 1 MW začátek obchodování 5 dní před dnem dodávky uzavírka ve 13 hodin 1 den před dnem dodání (jako dvoustranné smlouvy) podrobnosti v obchodních podmínkách OTE

Redispečink Umožnění redispečinku pro řízení zatížení v ES ČR v souladu s Nařízením 1228/2003 Redispečink se realizuje na základě smlouvy mezi českým provozovatelem přenosové soustavy a mezi výrobcem nebo provozovatelem zahraniční přenosové soustavy Smlouvy mohou být uzavírány po uzavírce dvoustranných obchodů Náklady na tuto službu budou součástí nákladů na podpůrné služby

Změna dodavatele Změna dodavatele: Změnu je nově možné provádět v libovolných termínech (v minulosti omezení, kdy u A a B bylo možné změnit dodavatele k 1. dni v měsíci a u C pouze 1x za 6 měsíců) S cílem usnadnit změnu dodavatele elektřiny bude umožněna tzv. předregistrace, kdy v IS OTE budou jednorázově zaregistrována všechna odběrná místa. Tímto způsobem lze zahájit změnu dodavatele na jakékoliv odběrné místo a teprve v rámci procesu změny dodavatele budou ze strany PDS dodatečně zaslána kmenová data o příslušných OPM.

Další úpravy Umožnění elektronické fakturace mezi PDS a dodavatelem prostřednictvím IS OTE Zvláštní režim zúčtování odchylek rozšířen kromě stavů nouze i na předcházení stavu nouze v hodinách, stanovených provozovatelem přenosové soustavy

Další úpravy II Zavedení povinnosti pro PDS předávat na vyžádání zákazníkovi případně jeho dodavateli čtvrthodinová maxima a údaje o jalové energii Upřesnění výkazu pro vykazování množství elektřiny z OZE doplnění údajů nezbytných pro vykázání celé bilance toků elektřiny v předávacím místě výrobce cílem je vyloučit možné nesprávné vykázání podporovaného množství elektřiny z těchto zdrojů a uplatnění neoprávněné podpory; řešení rovněž usnadní celkovou kontrolu správnosti vykazovaných údajů

Děkuji Vám za pozornost www.eru.cz