Hodnověrnost textu Nového zákona

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život a působení apoštola Pavla „Nevíte, že při běhu na závodišti všichni závodníci sice běží, ale cenu že získá jenom jeden? Běžte tak, abyste jí dosáhli!“
Advertisements

Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Téma: Středověká literatura
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
Hodnověrnost textu Starého zákona
Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
Násobení a dělení čísel (10,100, 1000)
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Křesťanství.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Toto je první kniha tištěná mechanicky. Pan Gutenberg si dal tu práci a první kniha, kterou vysázel a vytiskl, byla právě Bible. V roce 1978 byla tato.
Náboženská literatura
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_587_ Nejstarší písemné památky AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková.
Bible 6. ročník.
Získávání a zpracování informací
VÍTEJTE V „MUZEU KNIHY“.
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NEJSTARŠÍ PSACÍ LÁTKY VOSKOVÉ DESKY PAPYRUS PERGAMEN PSACÍ NÁSTROJE KNIHOVNY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_12.
Staročeská Bible drážďanská a olomoucká: Knihy prorocké a knihy Makabejské (k vydání závěrečného dílu kritické edice) Hana Sobalíková, Markéta Pytlíková.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
Staré tisky ZSHML 2005 tyto a další tisky jsou k dispozici na stránkách tyto a další tisky jsou k dispozici na stránkách Vědecké knihovny v Olomouci:
Identifikátor materiálu: EU –
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Literatura hebrejská BIBLE.
Syropalestina.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Disertační práce MPA Michal Radvan
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
KŘESŤANSTVÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
{ Věrohodnost Bible Mládež Třanovice 20. listopadu 2015.
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_KRISTINA_EPPICHOVA_LITERATURA_STAROVEKU_NOVY_ZAKON_07 Název školyStřední škola služeb,
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Část 2 EVANGELIA & SKUTKY Matouš Jan Marek Lukáš Skutky Přehledy } }
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Bible Tematická oblast Český jazyk a literatura pro I. ročník oboru Krajinář.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRAMENY K POZNÁVÁNÍ MINULOSTI Zvídavý člověk si jistě položí otázku, jak mohou dějepisci znát o životě lidí v minulosti tolik informací? Odkud je získali,
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Počátky písemnictví na našem území
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ
Víra, náboženství, církve, sekty 3 – Křesťanství
SEMINÁŘ Prameny k dějinám Židů v českých zemí
KRONIKA A KODEX Mgr. Michaela Nyczová
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Oblast východního pobřeží Středozemního moře
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Hodnověrnost textu Nového zákona Je Bible přesná? Hodnověrnost textu Nového zákona Většina pramenů a obrázků převzata z knihy: Nové důkazy, které vyžadují rozhodnutí – Josh McDowell, Josh McDowell Ministry, 1999/2006

Kritikové Bible mimo jiné poukazují na argument, že biblický text není dochován přesně a byl nejspíše na řadě míst pozměněn, jeho obsah (Ježíšův život, příhody učedníků aj). „legendarizován“ a např. Ježíšovy zázraky přikrášleny Udělejme proto bibliografickou zkoušku textu Nového zákona, zda obstojí podle metod textové kritiky

Malemsburská Bible – en.wikipedia.org

Počet rukopisů „Na základě samotné tradice rukopisů byly křesťanská díla Nového zákona nejčastěji přepisovanými a nejrozšířenějšími knihami starověku.“ (F. E. Peters, HH 50)

Důkaz 1 množství rukopisů s minimálními odchylkami

1) Počet rukopisů - Zachované ... řecké rukopisy 5686 latinská Vulgáta 10 000+ etiopský překlad 2000+ slovanské překlady 4101 arménský překlad 2587 syrská Pešita 350+ jiné 246 - Celkem tedy: 24970+

- 2. místo obsadila Homérova Iliada s 643 zachovanými rukopisy 1) Počet rukopisů - 2. místo obsadila Homérova Iliada s 643 zachovanými rukopisy

Papyrus Chester Beatty I, en.wikipedia.org Rostlina papyru en.wikipedia.org

Důkaz 2 doba mezi originálem a nejstaršími zachovalými rukopisy

2) Doba mezi originálem a zachovanými rukopisy obecně platí pravidlo, že čím je kratší doba mezi napsáním originálu díla a nejstarší zachovanou kopií, tím je text věrnější originálu, přesnější doba napsání starověkých rukopisů je určována podle použitého materiálu, velikosti, tvaru a formy písma, interpunkce, dělení textu, výzdoby, použité barvy/inkoustu a podle struktury a barvy pergamenu (Giesler, GIB, 242-246)

2) Doba mezi originálem a zachovanými rukopisy nikoho by např. nenapadlo zpochybňovat věrohodnost textu Herodotových Dějin (488-428 př.n.l.) – nejstarší zachovaný rukopis je o 13 století starší Césarových Zápisků o Válce galské (58-50 př.n.l.) – nejstarší rukopis 900 let po Césarově smrti Sofoklových divadelních her – nejstarší rukopis 1400 let po smrti autora

2) Doba mezi originálem a zachovanými rukopisy oproti tomu nejstarší zachované fragmenty knih Nového zákona pochází z roku 130 n.l., tedy cca 50 let po smrti autorů, nejstarší celé knihy okolo roku 200-250 n.l. a nejstarší kompletní znění Nového zákona z období kolem r. 325 n.l.

Codex Sinaiticus codexsinaiticus.org

2) Srovnávací tabulka

2) Doba mezi originálem a zachovanými rukopisy rukopis Johna Rylanda (130 n.l.) – uložen v Manchestru v Anglii, obsahuje část Janova evangelia papyrus Bodmer II (150-200 n.l.) – uložen v Culagny poblíž Ženevy ve Švýcarsku, obsahuje většinu Janova evangelia papyrus Chester Beatty (200 n.l.) – majetek Michiganské univerzity, obsahuje většinu Nového zákona

2) Doba mezi originálem a zachovanými rukopisy Codex Vaticanus (325-350 n.l.) – ve Vatikánské knihovně, obsahuje takřka kompletní biblický text Codex Sinaiticus (350 n.l.) – v Britském muzeu obsahuje takřka celý Nový zákon a více než polovinu Starého zákona Codex Alexandrinus (400 n.l.) – v Britském muzeu, obsahuje takřka celou Bibli

Codex Vaticanus en.wikipedia.org

Důkaz 3 citace v jiných publikacích

3) Citáty v jiných publikacích podporují věrohodnost zachování původního biblického textu tím, že jejich citát se shoduje s biblickým textem, který máme my dnes nejvíce citací pochází z děl církevních otců citace církevních otců jsou tak rozsáhlé, že by se z nich dal rekonstruovat celý text Nového zákona (Greenlee, INTTC, 54)

3) Citáty v jiných publikacích Klement Římský (95 n.l.) – Origenes ho v De Principus nazývá učedníkem apoštolů, Tertulián v knize Proti herezím uvádí, že Klementa křtil sám Petr Klement cituje z: Matouše, Marka, Lukáše, Skutků apoštolů, Listů Korinstkým, Listu Titovi, Listu Židům, 1. listu Petrova

3) Citáty v jiných publikacích Polykarp (70-156 n.l.) – učedník apoštola Jana Barnabáš (70 n.l.) Hermas (95 n.l.) Tacitus (170 n.l.) Klemens Alexandrijský (150-212 n.l.) – 2400 citací z Nového zákona Tertulián (160-220 n.l.) – starší sboru v Kartágu, cituje více než 7000x, z toho přes 3800 krát z evangelií Hippolytus (170-235 n.l.) – 1300 citací Nového zákona Origenes (185-253 n.l.) - více než 18 000 citací Cyprián (+258 n.l.) – 740 citací Starého zákna, 1030 citací Nového zákona

Polykarpus Ignácius z Antiochie Origénes Tertulián en.wikipedia.org

3) Citáty v jiných publikacích

3) Citáty v jiných publikacích k tomuto je třeba připočítat velké množství citací biblického textu v jiných materiálech, např. v lekcionářích, dílech odpůrců křesťanství, oficiálních římských dokumentech aj.

Závěr Pokud podle metod textové kritiky nepochybujeme o hodnověrnosti ostatních klasických děl starověku, nelze pochybovat ani o hodnověrnosti zachování původního biblického textu, neboť množství dochovaných rukopisů je o dva řády větší než jiných starověkých děl, jejich autentičnost je potvrzena porovnáním jednotlivých starověkých překladů a podpořena citacemi v jiných publikacích.

Seznam použité literatury: Nové důkazy, které vyžadují rozhodnutí – Josh McDowell, Josh McDowell Ministry, 1999/2006 F. E. Peters, HH 50 Giesler, GIB, 242-246 Greenlee, INTTC, 54