Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice a návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Advertisements

Obchodování s emisemi skleníkových plynů v České republice – aktuální situace a výhled do budoucna Odbor změny klimatu Jaroslav Suchý Skalský Dvůr, 13.
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Národní alokační plán České republiky před Bruselem a po Bruselu aneb co s povolenkou? Národní alokační plán České republiky před.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
1  Ministry of Industry and Trade 2004 EU Emissions Trading Scheme Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Ing. Jakub Nečesaný Operátor trhu s elektřinou, a.s.
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice – návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.
Světová energetika a návrh české ekologické daňové reformy Brno Ing. Jiří Jíše CONTE spol. s r.o.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů v České republice – aktuální situace (a výhled do budoucna) Odbor změny klimatu Bc. Jaroslav Suchý Ministerstvo.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Soustava veřejných rozpočtů II.
XXII. Seminář energetiků
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
OČEKÁVANÉ DOPADY LEGISLATIVNÍCH NÁVRHŮ EVROPSKÉ KOMISE, TÝKAJÍCÍ SE ENERGETIKY A OCHRANY SVĚTOVÉHO KLIMATU NA ČESKÝ CHEMICKÝ PRŮMYSL (KLIMATICKO - ENERGETICKÝ.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Přehled funkcí rejstříku, veřejná a neveřejná část AEM Pavel Hruška.
Obchodování s emisními povolenkami v roce 2006 a stav emisního trhu v EU Ing. Jakub Nečesaný Operátor trhu s elektřinou, a.s. Asociace Energetických Manažerů12.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
EU-ETS a jeho budoucnost z pohledu ČEZ odborný seminář AEM, Tomáš Chmelík, Environmentální produkty, ČEZ a.s.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů České republice – vazba na energetické koncepce v krajích Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Kjótský protokol, Národní alokční plán Současnost a příprava na období
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
TVORBA STRATEGIE HARM BORGERS
Úvod, základní principy a cíle
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Transkript prezentace:

Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice a návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Tel: Fax:

Systém obchodování  Systém definován směrnicí /87/EC  První obchodovací období tříleté ( ) Pouze vybrané sektory Pouze oxid uhličitý (CO 2 ) Nižší pokuta  Provozovatel zařízení musí mít povolení k vypuštění emisí skleníkových plynů  Druhé období kopíruje pětileté kontrolní období Kjótského protokolu (2008 – 2012)  Revize směrnice plánována – bude otevřeno diskusi

Harmonogram  Rozhodnutí o množství přidělených povolenek zařízením (NAP) do konce 2004  Přidělení povolenek na účet provozovatelům zdrojů v registru povolenek do daného roku  Sledování emisí (monitoring) a vykazování podle pravidel – Rozhodnutí EC C(2004) 130  Verifikace nezávislou osobou a odevzdání výkazů do následujícího roku  nemožnost provádět transfery povolenek  Do následujícího roku vyřazení povolenek v množství vykázaných emisí v registru povolenek  sankce

Národní alokační plán  Definuje „náplň“ systému obchodování  Vnáší do systému obchodovatelnou komoditu – povolenku  Povolenka – právo emitovat v daném roce jednu tunu CO 2  Alokační plán tedy určí: Kdo dostane… …jaké množství povolenek… …jakým způsobem.

Národní alokační plán  Klíčový element systému obchodování – distribuce aktiv (povolenek) konkrétním soukromým subjektům  Citlivá záležitost z národního i mezinárodního hlediska (konkurenceschopnost)  Předmětem revize ze strany Evropské komise  Podléhá revizi z pohledu státní pomoci  Veřejný dokument

Národní alokační plán - kritéria  Směrnice obsahuje 11 kritérií pro přípravu NAP  Porušení kritéria je důvodem pro odmítnutí NAP či některé jeho části  Některá kritéria pro ČR relevantní, jiná nikoliv  Interpretace jednoho kritéria nemůže znamenat porušení kritéria jiného  Z pohledu ČR je teoretickým stropem očekávaná potřeba podniků (podložená argumenty), ve hře jsou ale i další kritéria = relevantní je to kritérium, které stanovuje „nejnižší“ úroveň přidělovaných povolenek

Problémové body NAP v ČR 1.  Jak určit „potřeby“ podniků? Jde v podstatě o projekce očekávaného vývoje emisí jednotlivých sektorů Svázáno s vývojem HDP Nelze opominout středně a dlouhodobé trendy vývoje emisí a ekonomiky Jakékoliv „zázračné“ zlomy podezřelé – proč je najednou od roku 2003 (2005) očekáván raketový růst ekonomiky? Není to náhodou proto, že se podle odhadů něco rozdává zdarma?

Problémové body NAP v ČR 2.  Státní energetická koncepce: Směrnice vyžaduje konzistenci NAP s energetickou koncepcí Oficiální dokument schválený na úrovni vlády Předpokládá pokles emisí = očekávané emise budou nižší = potřeba povolenek pro sektor energetiky je nižší Obchodování s povolenkami a Kjótský protokol zmíněn jen okrajově (neznamená, že je SEK konzistentní) Již dnes se realita odchyluje od předpokladů – návrh NAP zohledňuje (neodstavení uhelných elektráren po náběhu JETE, vyšší export než se předpokládalo

Problémové body NAP v ČR 3.  ČR „na sebe“ již řadu údajů řekla Národní alokační plán musí být obecně konzistentní i s dalšími politikami (SEK a Národní program na zmírnění dopadů změny klimatu v ČR zmíněn explicitně) Odkazy i na Národní sdělení ČR k UNFCCC a oficiální projekce Další data ČR pravidelně reportuje a jsou veřejně přístupná (COM(2003)735), statistika ČSÚ, IEA atd.) Nastavení alokace vazbu na další politiky (emise jiných znečišťujících látek, export, využití fosilních zdrojů, jiné závazky, především vůči EU)

Problémové body NAP v ČR 4.  Z toho plyne: Alokační plán nelze nastavit v zásadním rozporu s tím, co jsme do teď říkali či schválili (= libovolně) Je třeba se zamyslet nad tím, že schvalované dokumenty na úrovni vlády či ministerstev musí být navzájem konzistentní Nelze jedním dokumentem popírat druhý dokument, notabene přijatý relativně nedávno Alokační plán nelze využít ke kompenzaci investic v minulosti ani k subvencování podniků Je třeba uvažovat v delším horizontu, argumentovat fakty a nedělat z faktického problému problém politický

Emise 20 nejvýznamnějších společností

Shrnutí základních faktů v číslech  Celkové projektované emise97,77 Mt  Z toho: Základní alokace91,41 Mt Bonus včasná opatření (5%) 4,89 Mt Bonus KVET (1,5%) 1,47 Mt 97,77 Mt + korekce CZT 1,00 Mt + rezerva pro nové zdroje 1,00 Mt CELKEM 99,77 mil. povolenek

Sektorová alokace  Sektory dle definice Směrnice (s drobnými odchylkami)  Energetika – 2 skupiny: Veřejná energetika Závodní energetika  Růstové faktory odvozeny z podkladů dodaných svazy, případně MPO, statistikou či výpočty Růstový faktor pro veřejnou energetiku odvozen z SEK (modifikováno) Růstový faktor pro závodní energetiku odpovídá růstu HDP Redukční faktory pro energetiku odvozeny z SEK (modifikováno) Redukční faktory pro průmyslová odvětví 20% růstu spalování, u specifických sektorů 0%, technologické emise bez redukcí

Kjótský protokol MPO reálné emise NAP SEK

Kontakty Ing. Tomáš Chmelík (vedoucí samostatného oddělení změny klimatu) Ing. Eva Šnajdrová