ANORGANICKÁ POJIVA - SÁDRA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ANORGANICKÁ POJIVA - VÁPNO
Advertisements

Vypařování.
LEHKÉ BETONY.
KAMENIVO SPŠ stavební, České Budějovice.
Stavební pojiva. Stavební pojiva Vápník Poměrně měkký, lehký, reaktivní kov. Vápník patří k lepším vodičům elektrického proudu a tepla. Vápník je velmi.
Vratislav Tydlitát, Pavel Tesárek, Robert Černý
POJIVA Mají schopnost spojovat drobné i větší kusy hmoty v soudržný a pevný celek Chemická - vzdušná ( vápno, sádra ) - hydraulická (hydraulické vápno,
Cement je hydraulické pojivo k výrobě malty a betonu.
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba betonu(STA23) Ing. Naděžda Bártová.
Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2005.
Název operačního programu:
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Přehled stavebních materiálů
VYUŽITÍ ODPRAŠKŮ PŘI VÝROBĚ a-SÁDRY Vysoké učení technické v Brně
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
SÍRANY.
Sádra Vzdušné pojivo.
SOLI RZ
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba vápna(STA25) Ing. Naděžda Bártová.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
I.A skupina.
SOLI VE STAVEBNICTVÍ.
S á d r a Autor: Alena Švejková.
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Velkoplošné aglomerované materiály.
ZÁSADY - HYDROXIDY.
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PRKVY II.A SKUPINY Kovy alkalických zemin Be - kov Mg - kov Ca - kov
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
Autoři: Ing. Dominik Gazdič Prof. Ing. Marcela Fridrichová, CSc.
Co to jsou stavební materiály (staviva)?
Prvky IV.B skupiny titan (22Ti) výskyt: rutil - TiO2 (Austrálie)
SOLI Stavební materiály
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Významné soli kyslíkatých kyselin
ELEKTROTERMICKÉ PROCESY
Tavení k oddělení kovonosných a jalových částí vsázky do 2 nebo více
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
Stavební materiály Zbožíznalství 1. ročník Stavební materiály - musí mít vhodné mechanické a technologické vlastnosti - musí poskytovat člověku zdravé.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-16 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Ch_070_Tepelně zpracovávané materiály – cement, vápno, sádra, keramika Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-04 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_615 Název školy příspěvková organizace Autor
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zásady.
Složení betonu VY_32_INOVACE_02_029
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Transkript prezentace:

ANORGANICKÁ POJIVA - SÁDRA

Pojiva   Pojiva jsou látky, které lze upravit do tekuté nebo kašovité formy a které pak snadno přecházejí do formy pevné. Pojiva mají schopnost spojit nesoudržná zrna různých látek v soudržnou hmotu. Proces zpevňování lze rozdělit na dvě na sebe navazující stadia - tuhnutí a tvrdnutí. Během procesů tuhnutí a tvrdnutí se odehrávají chemické reakce a dochází ke vzniku nových chemických sloučenin.

Pojiva Podle prostředí, v němž dochází k tuhnutí a tvrdnutí a podle jejich stálosti ve vodném prostředí rozdělit na:    - pojiva vzdušná – k jejich vytvrzení dochází pouze na vzduchu, avšak ani vytvrzení nejsou tato pojiva zcela odolná vůči vodě (sádra a síranová pojiva, vzdušné vápno),  - pojiva hydraulická – jsou pojiva, která po smíchání s vodou jsou schopna dále tuhnout a tvrdnout na vzduchu i pod vodou (hydraulické vápno, cementy).

Pojiva - sádra Sádra - anorganické práškové pojivo, získané tepelným zpracováním (tj. částečnou nebo úplnou dehydratací) přírodního nebo umělého sádrovce CaSO4 . 2 H2O

Pojiva - sádra sádrovec - Maroko

hydratuje (tuhne) různě rychle (podle výroby) Pojiva – sádra Vlastnosti sádry hydratuje (tuhne) různě rychle (podle výroby) je hygroskopická (přijímá vzdušnou vlhkost) značně pórovitá (nebezpečí koroze kov. materiálů) malá zvuková pohltivost vykazuje jen malé objemové změny nízká tepelná vodivost

Suroviny pro výrobu sádry Používají se suroviny přírodní nebo suroviny Pojiva - sádra Suroviny pro výrobu sádry Používají se suroviny přírodní nebo suroviny odpadní. Přírodní suroviny: sádrovec (CaSO4 . 2 H2O) vzniklý odpařováním mořské vody (u nás pouze Kobeřice u Opavy) anhydrit (CaSO4) - přírodní forma bezvodého síranu vápenatého

Pojiva - sádra anhydrit

průmyslové sádrovce – jedná se o druhotné Pojiva - sádra Odpadní suroviny: průmyslové sádrovce – jedná se o druhotné suroviny vznikající buď při odsiřování spalin tepelných elektráren a tepláren nebo v chemickém či sklářském průmyslu (jejich používání pro stavební průmysl v současné době vysoko převažuje nad surovinami přírodními).

Nejdříve se suroviny nadrtí a uloží v zásobnících. Pojiva - sádra Výroba sádry Nejdříve se suroviny nadrtí a uloží v zásobnících. Potom se provádí výpal, při kterém dochází k dehydrataci sádrovce. Výpal je možné provádět v: sušicích rotačních mlýnech (rychle tuhnoucí sádra) rotačních pecích šachtových pecích (pomalu tuhnoucí sádra) tzv. vařácích (starší způsob výroby) autoklávech (nejkvalitnější sádra)

Při výrobě sádry dochází k částečné nebo úplné Pojiva - sádra Při výrobě sádry dochází k částečné nebo úplné dehydrataci (kalcinaci) sádrovce. Částečná dehydratace sádrovce dochází k ní při teplotách od 110 oC do 150 oC dihydrát se přeměňuje na půlhydrát (hemihydrát) podle prostředí, ve kterém dochází k dehydrataci, vzniká a-sádra nebo b-sádra a-sádra se vyrábí v prostředí nasyceném vodní párou b-sádra se vyrábí v prostředí nenasyceném párou

dihydrát síranu vápenatého Pojiva - sádra dihydrát síranu vápenatého - sádrovec hemihydrát síranu vápenatého a-sádra nebo b-sádra CaSO4 . 2 H2O + teplo → CaSO4 . ½ H2O + 1,5 H2O 100 až 150 oC uvolněná voda

Úplná dehydratace sádrovce Pojiva - sádra Úplná dehydratace sádrovce kalcinací sádrovce za vyšších teplot vznikají různé typy anhydritu k úplné dehydrataci dochází při teplotách od 200 ˚C a vyšších CaSO4 · 2 H2O + teplo → CaSO4 + 2 H2O

Pojiva - sádra anhydritové pojivo

Základní druhy sádry a síranových pojiv Pojiva - sádra Základní druhy sádry a síranových pojiv rychle tuhnoucí sádra – skládá se především z hemihydrátu (α i β) a menšího množství anhydritu. Patří sem stavební, štukatérská a modelářská sádra pomalu tuhnoucí sádra – získává se výpalem sádrovce nad 800 ˚C, skládá se z anhydritu, volného vápna (CaO) a hemihydrátu. Používá se na podlahy a omítky. modifikované sádry – sádra s přidanými přísadami (struska, cement, pucolány) pro zlepšení zpracovatelnosti, přilnavosti. Používají se k výrobě prvků nosných konstrukcí staveb a tepelně a zvukově izolačních prvků (ve vývoji).

Pojiva - sádra anhydritová maltovina – toto pojivo se vyrábí jemným semletím anhydritu vzniklého výpalem sádrovce do 500 oC a vhodného budiče (např. cementem, vápnem, struskou, síranem sodným apod.).

Tuhnutí sádrových pojiv Pojiva - sádra Tuhnutí sádrových pojiv Jedná se o opačný jev než při dehydrataci sádrovce. přidaná voda CaSO4 . ½ H2O + 1,5 H2O → CaSO4 . 2 H2O + teplo hydratace vykrystalizovaný dihydrát síranu vápenatého práškové sádrové pojivo

Pojiva - sádra Sádra se po smíchání s vodou rozpustí a vytvoří přesycený roztok, ze kterého vykrystaluje dihydrát CaSO4 . 2H2O. Rychlost tuhnutí sádry závisí na tom, kolik obsahuje anhydritu. Čím je vyšší teplota výpalu sádry, tím obsahuje více anhydritu a tím pomaleji tuhne. Doba tuhnutí sádry závisí na řadě faktorů, obecně ji lze zkrátit prodloužením doby míchání, snížením vodního součinitele, zvýšením teploty záměsové vody nebo přidáním urychlovačů tuhnutí (NaCl, KCl, Na2SO4).  Některé látky naopak dobu tuhnutí sádry prodlužují (klíh, kreatin, melasa, mléko, agar, kyselina citrónová)

zbytek na sítě 0,2 mm nejvýše (%) Pojiva - sádra Doba tuhnutí a jemnosti mletí sádry druh označení tuhnutí počátek konec tuhnutí max.  rychle tuhnoucí A 2 min 15 min  normálně tuhnoucí B 6 min 30 min  pomalu tuhnoucí C 20 min není stanoven označení zbytek na sítě 0,2 mm nejvýše (%)  hrubě mletá I 30  středně mletá II 15  jemně mletá III 2

Pojiva - sádra