Mgr. Dana Chmelařová LF Plzeň UK Praha PK a NK FN Plzeň

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o seniora trpícího depresí
Advertisements

Rehabilitace kognitivních funkcí u pacientů s roztroušenou sklerózou
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
MRTVICE JAKO NEZVANÝ HOST
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Zvládání zátěží v krizových situacích
Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami
PSYCHICKÉ JEVY.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Emoce (city).
KOMUNIKACE SE SENIORY Olga Bürgerová.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Domácí násilí v praktické rovině
Alkoholismus.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Zvládnu i náročné životní situace I.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Sledování bipolárních pacientů
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství PSYCHOSOMATIKA Psychosociální vlivy působící na vznik infarktu myokardu.
Alzheimerova nemoc.
S TRES Milana Reichlová. O BSAH 1) Obsah pojmů stres a stresor 2) Obecná příčina stresu 3) Působení stresoru 3) Druhy stresu 4) Projevy emočního stresu.
Deprese Diagnostika a léčba
VY_32_INOVACE_PSYPS14660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
(Presenium) Jiří Vítovec
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Muzikoterapie.
Deprese Táborská, Kubátová V7A.
Psychologické aspekty zdraví
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Poruchy spánku Jakub Kužílek X33BMI.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Didaktická část diplomové práce
Seminář Trauma.
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Humanistický a existencionální přístup Mgr. Věra Pucová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Charakteristiky vybraných nemocí
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Stres a jeho zvládání.
Vondráčková,Hrabáková.  Je aktivní stav lidské psychiky kdy se orientujeme v čase, prostoru, situaci a ve vlastní osobě.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Témata kognitivní psychologie
MUDr.Taťána Mahdíková Ordinace JACH-TA, s.r.o.
Transkript prezentace:

Mgr. Dana Chmelařová LF Plzeň UK Praha PK a NK FN Plzeň KDYŽ NÁS BOLÍ DUŠE…ANEB JAK SI PORADIT S DEPRESÍ A JINÝMI NEGATIVNÍMI POCITY Mgr. Dana Chmelařová LF Plzeň UK Praha PK a NK FN Plzeň

Můžeme vidět věci z různého pohledu

Kde se skrývá úzkost Sabina Terezka 45 let Vdaná Tři děti zdravá Svobodná Bezdětná Po úrazu na invalidním vozíku

Co vidíte vy?

Rozdělení emocí podle intenzity a délky trvání: afekt – velmi intenzivní, krátkodobá emoce, nálada – méně intenzivní, dlouhodobější emoce, vášeň – intenzivní, dlouhodobá emoce. 

Druhy emocí emoce podnět reakce strach nebezpečí útěk (únik), boj hněv překážka, nepřítel útok, agrese radost zisk, úspěch uvolnění, úsměv smutek ztráta hodnoty, neúspěch pláč, apatie překvapení nečekaná situace nástup další emoce podle situace (strach, radost, očekávání aj

Jak rozeznat Deprese Smutná nálada běžný stav, má to během života každý nejčastěji reakce na změnu (lehká nemoc, bydliště, školy, zaměstnání) vážná životní rozhodnutí – spojení se stresem (rozvod,..) ztráta blízké osoby nebo objektu je intenzivnější a hlubší trvá déle nepříznivě ovlivňuje výkonnost

Jak je deprese častá? Deprese je jedním z nejčastějších problémů, který můžeme zažít. U každého pátého člověka se alespoň 1x za život objeví klinicky významná depresivní nálada. Každoročně jí onemocní kolem 5% obyvatelstva různého věku, ženy asi 2x častěji než muži. 

JAKÉ JSOU TYPICKÉ PROJEVY DEPRESE? Psychické Tělesné přetrvávající smutná, úzkostná nebo "prázdná" nálada sebepodceňující myšlenky pocity beznaděje, pesimismu nebo bezmoci sebeobviňování a ztráta smyslu života ztráta zájmu a radosti Poruchy spánku Porucha příjmu potravy pokles energie, únava, ospalost, malátnost nezájem o sexuální život  tíha na hrudi, ztuhlost nebo ochablost svalstva, snadná unavitelnost přetrvávající tělesné příznaky, jako je bolest hlavy, poruchy trávení, zácpa, dlouhodobé bolesti

neklid, nervozita, nadměrná podrážděnost potíže se soustředěním, zapamatováním si, rozpomínáním se a s pamětí vůbec (naštěstí přechodné) a problémy s rozhodováním nadměrné polehávání nebo posedávání, neschopnost se přinutit k činnosti, odkládání činnosti myšlenky na smrt nebo sebevraždu

Jaké typy deprese se rozlišují? Lehká Takový člověk se musí do všeho nutit, nic ho netěší, stahuje se do sebe, nicméně plus minus udělá, co je potřeba doma i v práci. Léčí se ambulantně. Středně těžká Tento člověk je nešťastný, jeho stav mu neumožňuje pracovat, nic ho nebaví. Léčí se buď ambulantně nebo v rámci hospitalizace. Těžká Takový člověk je v tak hlubokém útlumu, že se nedokáže postarat ani sám o sebe; celkově je zpomalený, jen leží a zaobírá se svými černými myšlenkami. Existuje i agitovaná forma těžké deprese, pro kterou je typický neklid a dezorganizované chování.

Nepomáhá: přílišné nároky na sebe (musím se z toho hned dostat, přece nejsem úplně k ničemu…) obviňování se ze slabošství a neschopnosti stud za útlum (útlum je normální) zatajování sebevražedných myšlenek (má je skoro každý) změny (stěhování, změna zaměstnání, dovolená…) „léčba“ alkoholem (krátkodobě přináší úlevu, ale konečná bilance je hrubě záporná – snižuje se už tak nízká hladina potřebných neurotransmiterů a hrozí riziko vzniku závislosti) stažení se do sebe nedůvěra k lékařům

Pomáhá být na sebe vlídný (smířit se s tím, že deprese je nemoc je každá jiná a ne neschopnost) dohodnout se s lékařem, říci mu vše důležité brát léky tak, jak se brát mají na každý den si připravit plán činnosti > zpočátku stačí třeba jen vynést koš, pak k tomu přidat např. přečtení tří stran knížky atp. – POMALU zvyšovat počet i náročnost úkolů a za cokoli, co se vám splní, se něčím příjemným odměňte; tuto odměnu si stanovte už předem a může to být cokoli od čokolády přes nový kus oblečení až po masáž

Kdo nám podá ruku..? Rodina Přátele Psycholog Léčitel Kouč Víra Lidé ve stejné situaci…

Skupinová psychoterapie Účinnými faktory při skupinové psychoterapii jsou : příslušnost ke skupině lidí, kteří mají podobný problém (klient si nepřipadá výlučný a osamělý), možnost pomáhat druhým (klient si připadá užitečný, zvyšuje to jeho sebevědomí), možnost zpracovat konstruktivně minulé zážitky, možnost aktivně se učit novým druhům chování, příležitost k vytvoření nové naděje.

Individuální psychoterapie (Pt) Krizová intervence Podpůrná psychoterapie Zaměřená na řešení akutního problému  zklidnění, uvolnění napětí, identifikace problému, hledání stabilních opor v krizové situaci, znovunastolení sebeovládání Plán dalšího postupu (další odborná pomoc, co zvládne pac. sám,…) Intervence = přímá podpora klienta k aktivnímu přístupu řešení situace. bio-psycho-sociální model, širší uplatnění v medicíně somatická on. (sdělení závažné dg., chronické onemocnění), psychiatrická onemocnění, náročné životní situace 

Arteterapie je léčebný postup, který využívá výtvarného projevu jako hlavního prostředku poznání a ovlivnění lidské psychiky a mezilidských vztahů. dva základní proudy: terapie uměním, v níž se klade důraz na léčebný potenciál tvůrčí činnosti samotné artpsychoterapie, kde výtvory a prožitky z procesu tvorby jsou dále psychoterapeuticky zpracovávány. 

Muzikoterapie Hudba ovlivňuje vegetativní funkce – srdeční rytmus, krevní tlak, dýchání, svalový tonus, motoriku, termoregulaci a pod. Používá se ke zmírnění bolesti, úzkosti, strachu (např. při chirurgických nebo stomatologických zákrocích), u poinfarktových stavů, při léčbě dlouhotrvajících chorob (např. tuberkulózy).

Muzikoterapie Metody: 1.poslech hudby (tzv. receptivní muzikoterapie), slova 2.aktivní provozování hudby

Dysexekutivní syndrom Nezvládá jednoduché úkoly Vyřízení úkolů zabírá neadekvátně moc času Chybí adekvátní náhled na existenci těchto problémů Opakované selhávání a vlastně ani neví proč.

Trénink kognitivních funkcí Nepočítačové metody Počítačové metody Tvorba individuálních nestrukturovaných programů metodou „tužka - papír“ Rehabit strukturovaný program pro nápravu neuropsyhologických schopností (Reitan19 Trein the brain (demence, nootropika) CogReHab Nová generace

Kognitivní trénink

TKF tužka papír

Happy neuron Tanec světlušek Sledujete dráhu letu světlušek a máte určit, jaké obrazce ve vzduchu kreslí. Hra posiluje koncentraci a vizuální pracovní paměť.

Happy neuron Písmenkový salát Hledáte slova, jež jsou ukryta v tabulce. Hra posiluje zejména řečové funkce.

Happy neuron Basketbal V této hře počítáte z hlavy, kolikrát je třeba přemístit některý z míčů, abyste dosáhli požadované kombinace. Hra posiluje logické myšlení.

Happy neuron Obratem ruky Určujete, zda na obrázcích vidíte levou či pravou ruku, někdy v zrcadle, jindy v akci. Hra posiluje vizuálně- prostorovou orientaci

Děkuji za pozornost……;o))