registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. září 2013 VY_32_INOVACE_TOS_080211 DRUHY PIV PODLE ZPŮSOBU KVAŠENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
Piva také dělíme podle způsobu kvašení: Piva svrchně kvašená Piva spodně kvašená
obr. 2
Rozdíl mezi nimi je v teplotě, při které kvasí Rozdíl mezi nimi je v teplotě, při které kvasí. S tím souvisí také použití jiného typu kvasnic. U piv se spodním kvašením se tato teplota pohybuje mezi 8 až 14 °C, piva se svrchním kvašením kvasí za teploty 15 až 20 °C. Pro každý způsob se používá odpovídající typ kvasinek. Klasické pivo českého typu vzniká spodním kvašením, které uplatňují všechny velké české pivovary. Svrchně kvašená piva jsou oblíbená v zahraničí, nejvíce v Německu.
Svrchně kvašená piva Ale – středně silné až silné, hluboce prokvašené pivo s vyšší hořkostí a celou škálou barev, často má ovocné a květinové aroma, vyrábí se nejvíce v Británii, Belgii. Pšeničné – středně silné světlé pivo z pšeničného sladu, menší hořkost, vysoké nasycení CO2, aroma po banánu, vyrábí se v mnoha chuťových variantách, průmyslově se produkují především v Německu pod názvem Weissbier.
Německá piva – Altbier, Kolsch Stout – velmi tmavé až černé, hořké, hluboce prokvašené, různě silné pivo, při výrobě se přidává karamelový cukr, produkují především Anglie a Irsko Porter – velmi tmavé, hluboce prokvašené, hořké pivo s vysokým obsahem alkoholu, vyrábí se převážně v Anglii Trappist – silné kvasnicové pivo s barevným rozlišením od světlé až po černou barvu, původem z Belgie a Nizozemí
Spodně kvašená piva Pils – světlé, chuťově plné, výrazně hořké pivo, které je celosvětově nejrozšířenějším druhem piva, vyrábí se v mnoha variantách a jehož nejznámějším představitelem je Plzeňský Prazdroj, podle kterého je tento druh piva pojmenován; patří zde většina u nás produkovaných piv Bock – velmi silné světlé nebo tmavé pivo, piva s koncentrací mladiny nad 18 % jsou označována jako Doppelbock, průmyslově vyráběná především v Německu
Piva bavorského typu – vyrábějí se z mnichovských sladů s přísadou barvicích sladů, barva je tmavě rubínová a tmavohnědá, silná, plná sladovo-chmelové chuti.
Spontánně kvašená piva Jsou piva, která zkvasí tím, co je ve vzduchu a co zbude v sudech po předchozí várce. Nejvíce rozšířena jsou v Belgii. Lambik - původem z Belgie, vaří se hlavně od podzimu do jara, je tradičně spontánně kvašený s vysokým podílem pšenice, dozrávající v dřevěných kádích
obr. 3 obr. 4
obr. 6 obr. 5
CITACE ZDROJŮ obr. 1: PIVOVÁREK MELICHÁREK - Technologie výroby piva [online]. 2013 [cit. 2013-09-10]. Dostupné z: http://www.pivovarekmelicharek.estranky.cz/clanky/technologie-vyroby-piva.html obr. 2: Pivo jako životní styl - Gastro Plus.cz - Web, který chutná [online]. 2013 [cit. 2013-09-10]. Dostupné z: http://www.gastroplus.cz/gastrotemata/kuchyne/mistni/pivo-jako-zivotni-styl/ obr. 3: Český významový slovník online >> ale [online]. 2012 [cit. 2013-09-19]. Dostupné z: http://slovnikonline.com/ale obr. 4: Beer and communism - Atom [online]. 8. 12. 2007 [cit. 2013-09-19]. Dostupné z: http://waaaaaaaaaaaaaaaaaah.blogspot.cz/2007/12/kirin-stout.html obr. 5: Naše značky - Média :: Plzeňský Prazdroj, a. s. [online]. 2012 [cit. 2013-09-19]. Dostupné z: http://www.prazdroj.cz/cz/media/fotobanka/nase- znacky/40?test_agecheck_passed=true&show_ac=true&ac_day=1.&ac_month=11&ac_year=1983 obr. 6: Beer Blokes: Lame-bic decision [online]. 2. 6. 2010 [cit. 2013-09-19]. Dostupné z: http://beerblokes.blogspot.cz/2010/06/lame-bic-decision.html