Pedosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími pedosféru. Materiál je plně funkční pouze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Advertisements

Kdo nás živí Co je to litosféra Co je to zvětrávání
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Půdy:.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Teorie o vzniku života na Zemi
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Půda v ČR Hlavní zdroj obživy.
PEDOSFÉRA = půdní obal Země Vznik půdy a její složky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Projevy života, třídění organismů
Česká republika Půdní pokryv Z_103_Česká_republika_Půdní_pokryv
Kvarta A Podle učebnice Ekologický přírodopis
Úrodnost půdy, půdní druhy, půdní typy
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Půdní obal ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Pedosféra.
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Planeta Země – Pedosféra
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Pedosféra.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 06Číslo.
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
PEDOSFÉRA.
VLIV ČLOVĚKA NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Jednobuněční živočichové
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Pedosféra.
Půda je neobnovitelný a nenahraditelný přírodní zdroj.
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
Pedosféra Filip Bordovský.
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
ZEMĚPIS 8. ročník PŮDY ČR.
PEDOLOGIE A OCHRANA PŮDY
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
PŮDA 10 cm půdy se vytváří 100 let.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Pedosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
= půdní obal Země (z řeckého slova pedon = půda) - na povrchu litosféry - základní podmínka ž ivota na Zemi.
Půda Anotace: Materiál je určen k výuce pracovních činností (pěstitelství) v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o půdě, jejím vzniku.
Půda - např. písčité, hlinité, jílovité je to nejsvrchnější vrstva zemské kůry, která umožňuje vznik rostlinstva dle zrnitosti = půdní druhy (7) půda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_04 TEMA:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Pedosféra pastviny zemědělská půda sady.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Pedosféra.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Půdy Podle velikosti částic rozlišujeme půdní druhy:
VY_52_INOVACE_44_Pedosféra – učební text
Pedosféra = půda na Zemi
Pedon = půda Hlavní zdroj obživy
Půdní druhy Obr.1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Půdy.
Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE
Transkript prezentace:

Pedosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími pedosféru. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy obnovitelné zdroje pedogeneze půdní horizont půdní typ půdní druh degradace půdy eroze dezertifikace zasolování

Pedosféra půdní obal Země obnovitelný zdroj, k destrukci ale dochází rychleji, než k obnově 1cm silná vrstva půdy vzniká přibližně 100 let obrázek 1

Zápis do sešitu Pedosféra půdní obal Země obnovitelný zdroj, rychleji ubývá, než se obnovuje

Vznik půd vznik půdy = pedogeneze půda vzniká na tzv. matečné hornině typ půdy závisí např. na podnebí, druhu matečné horniny, reliéfu, organismech... vznikají půdní horizonty

Půdní horizonty O – vrstva opadu A – humusový horizont B – vlastní půda C – matečná hornina obrázek 2

Zápis do sešitu Vznik půd pedogeneze vznikají na tzv. matečné hornině typ půdy závisí na podnebí, druhu matečné horniny, reliéfu, organismech... vznikají půdní horizonty: vrstva opadu humusový horizont vlastní půda matečná hornina

Typy půd závisí na složení černozem hnědozem kambizem podzol glej nejúrodnější Polabí. Jižní Morava hnědozem rovinaté oblasti vhodná pro zemědělství kambizem nejrozšířenější pahorkatiny podzol chladné horské oblasti glej podmáčená půda obrázek 3

Zápis do sešitu Typy půd závisí na složení černozem hnědozem podzol nejúrodnější Polabí, Jižní Morava hnědozem rovinaté oblasti vhodná pro zemědělství podzol chladné horské oblasti

Půdní druhy se zmenšujícími částicemi se snižuje propustnost pro vodu a množství půdního vzduchu lehké (písčité) sypké, protéká v nich rychle voda, rychle vyschne středně těžké (hlinité) nejúrodnější mají optimální proces vsakování těžké (jílovité) nepropustné pro vodu, voda stojí dokud louže neuschne

Zápis do sešitu Půdní druhy zmenšují se částice, snižuje se propustnost vody lehké (písčité) středně těžké (hlinité) těžké (jílovité)

Vliv člověka na půdu od počátku zemědělství kácení lesů – např. ve Středozemí změna ekosystému ze zalesněného na křovinatý degradace půdy = částečná nebo úplná ztráta kvality nebo množství půdy vede k erozi, zasolování půdy, dezertifikaci, znečištění a podobně

Zápis do sešitu Vliv člověka na půdu od počátku zemědělství kácení lesů degradace půdy = ztráta kvality nebo množství půdy → eroze, zasolování půdy, dezertifikace, znečištění...

Eroze eroze = rozrušování a transport částeček hornin nebo půdy napomáhá jí odlesnění vodní – hlavně na svahu, vede k splachování půdy větrná – hlavně v rovinách obrázek 4

Dezertifikace dezertifikace = postup a rozšiřování pouští v suchých oblastech hlavně pastevectvím – zvířata nadměrně spásají trávu, kopyty narušují povrch příklady: Sahel, Aralské jezero kolem Sahary (Sahel) postupuje poušť rychlostí 1km za rok obrázek 5

Zasolování zasolování = salinizace hlavně v oblastech s intenzivním zavlažováním v teplých oblastech voda se rychle vypařuje a soli rozpuštěné ve vodě vytváří na povrchu půdy krustu obrázek 6

Zápis do sešitu Eroze Dezertifikace Zasolování eroze = rozrušování a transport částeček hornin nebo půdy vodní větrná Dezertifikace dezertifikace = postup a rozšiřování pouští v suchých oblastech hlavně pastevectvím příklady: Sahel, Aralské jezero Zasolování zasolování = salinizace v oblastech s intenzivním zavlažováním v teplých oblastech

OPAKOVÁNÍ Vliv člověka na půdu půdní obal Země obnovitelný zdroj, rychleji ubývá, než se obnovuje vznik půd – pedogeneze vznikají na tzv. matečné hornině typ půdy závisí na podnebí, druhu matečné horniny, reliéfu, organismech... vznikají půdní horizonty: vrstva opadu, humusový horizont, vlastní půda, matečná hornina typy půd (podle složení): černozem (nejúrodnější, Polabí, Jižní Morava), hnědozem (rovinaté oblasti, vhodná pro zemědělství), podzol (chladné horské oblasti) půdní druhy: zmenšují se částice, snižuje se propustnost vody, lehké (písčité) , středně těžké (hlinité), těžké (jílovité) Vliv člověka na půdu od počátku zemědělství kácení lesů degradace půdy = ztráta kvality nebo množství půdy → eroze, zasolování půdy, dezertifikace, znečištění...

OPAKOVÁNÍ Eroze Dezertifikace Zasolování eroze = rozrušování a transport částeček hornin nebo půdy vodní větrná Dezertifikace dezertifikace = postup a rozšiřování pouští v suchých oblastech hlavně pastevectvím příklady: Sahel, Aralské jezero Zasolování zasolování = salinizace v oblastech s intenzivním zavlažováním v teplých oblastech

Otázky a úkoly Co to je půdní horizont? Jaký je rozdíl mezi půdním typem a půdním druhem? Který půdní typ je nejúrodnější? Jak můžeme půdu ochránit před erozí? Vysvětli, jak funguje dezertifikace, uveď příklad.

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír, Zdeněk MARTINEC a Jan VÍTEK. Přírodopis 4: pro 9. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 2. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2004, 88 s. ISBN 80-7235-261-X. [2013-01-12] ČERVINKA, Pavel. a kolektiv. Ekologie a životní prostředí: učebnice pro střední školy a odborná učiliště. 1. vydání. Praha: nakladatelství České geografické společnosti s.r.o., 2005. ISBN 80-86034-63-1. [2013-01-12] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2013-01-12] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. 1 – půda http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c2/Ackerboden.JPG/640px-Ackerboden.JPG obr. 2 – půdní horizonty http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Soil_profile.jpg obr. 3 – černozem http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/94/Black_dirt_in_Black_Dirt_Region.jpg/640px-Black_dirt_in_Black_Dirt_Region.jpg obr. 4 – eroze http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ed/Eroze_u_Prerova_nad_Labem.jpg/352px-Eroze_u_Prerova_nad_Labem.jpg obr. 5 – mapa Sahelu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7b/AT0713_map.png/640px-AT0713_map.png obr. 6 – salinizace http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/Salinity.jpg