Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

III/2 XVII A
zařízení pro ukládání dat
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Tomáš Lipovský Jan Suchánek
PEVNÝ DISK POČÍTAČE + Magnetická paměťová zařízení.
Zařízení pro trvalé uchování dat
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kam se v počítači ukládají data
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Záznamová média.
Mechaniky Václav Sedláček 3.B 3iv1.
Identifikátor materiálu: EU
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Informační a komunikační technologie
Zařízení pro trvalé uchování dat
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Paměťová média Jiří Beran Paměťová média Jiří Beran.
SOLID STATE DISK - SSD.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.4 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Vnější paměti Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Ukládání dat. 1) Komprese dat speciální postup p ř i ukládání nebo transportu dat. Úkolem komprese dat je zmenšit datový tok nebo zmenšit pot ř ebu zdroj.
operační paměti optické paměti flash paměti
Zálohování dat Karel Schwarz KFA Praha 26.dubna 2010.
Disky Martin Klejch 3.B.
Paměťová média.
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Paměti počítače Informatika - 7. ročník
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HARDWARE_S1.
Paměťová média.
Anotace Žák se orientuje v záznamových médií (zařízení) Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže rozdělit záznamová média Speciální vzdělávací.
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Optická média.
MÉDIA.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Blue-Ray vs. HD-DVD Zbrusu nová technologie Zbrusu nová technologie Nové velkokapacitní multimedia Nové velkokapacitní multimedia Rychlejší čtení a zápis.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Záznamová média Informatika – 6. ročník
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
Záznamová média NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
PC základní jednotka.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Vnější paměti počítače
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Záznamová média.
OP VK VYT 2.9 Mechaniky (DVD, Blue-ray, FDD)
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Pevný disk Markéta Koubíková.
Princip optických mechanik
Paměťová média Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Harddisk zkratka HDD. Harddisk zkratka HDD je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (MP3 přehrávače, videorekordéry, …)
Záverečný projekt
INFORMATIKA – záznamová media
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Transkript prezentace:

Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD……………………………… Disketa 3,5“……………………… ZIP disk………………………….. CD-ROM………………………… DVD……………………………… Blu-ray disky (HD-DVD disky) Pásková zálohovací zařízení…... USB disky……………………….. Flash karty……………………..

Záznamová média Můžeme rozdělit záznamová zařízení digitálních dat podle různých typů: interní – umístěná uvnitř počítače (např. HDD) externí – umístěna vně skříně počítače – pro zálohování a přenos dat mezi počítači(CD, DVD, disketa apod.) s dočasným uložením dat – různé paměti a média s elektronickým způsobem uchování dat, po restartu počítače nebo po odpojení od napájení je obsah smazán (např. RAM) s trvalým uložením dat – data se nevymažou po odpojení napájení (např. HDD, disketa, CD, DVD apod.) libovolně přepisovatelná – např. HDD, disketa pouze jednou zapisovatelná – CD-R disky, DVD-R disky apod. pouze pro čtení – např. lisované CD-ROM disky

Harddisk (HDD) záznamové médium uvnitř počítače uchovává data i po vypnutí napájení (energeticky nezávislý) data můžeme libovolně přepisovat kapacita v řádech stovek GB, TB (dnes i 8 TB) přístupová doba [ms] otáčky ploten (5600, 7200, 10 000, 15 000 ot./min.) vyrovnávací paměť (64 MB, 128 MB)

Disketa 3,5“ dříve velice populární médium malá kapacita 1,44 MB nutno mít v počítači disketovou mechaniku (FDD) přenosné přepisovatelé médium velká nespolehlivost, nehodí se k zálohování princip záznamu a čtení jako u HDD, čtecí a záznamová hlavička se dotýká (na rozdíl od HDD) magnetického disku – opotřebení, nízká životnost a spolehlivost

ZIP rozšíření kapacity běžné diskety na 100 MB resp. 250 MB (750 MB – speciální) velikost stejná, trochu tlustší než běžná disketa princip čtení a zápisu stejný jako u diskety, záznam na obě strany média je nutná speciální ZIP mechanika toto médium se téměř neuplatnilo v praxi (nutná mechanika, poruchovost, kapacita)

CD Je nepřepisovatelné optické záznamové médium Kapacita média může být 650 až 700 MB. Na rozdíl od jiných diskových zařízení, jsou data ukládaná do jedné dlouhé spirály Záznam na CD-ROM disku je jednostranný, délka celé spirály je zhruba 6 km. U CD se jedná o digitální záznam – uchováváme pouze logické 1 nebo 0. Laserová dioda vyšle směrem k CD impuls („paprsek“).

DVD zkratka DVD (Digital Versatile Disc, někdy vysvětlována jako Digital Video Disc) 4,7 GB velikostí odpovídá CD disku má ovšem vyšší hustotu záznamu i vyšší kapacitu výroba DVD probíhá lisováním, zápis/čtení probíhá laserem o menší vlnové délce princip čtení a zápisu je obdobný CD došlo k vyšší hustotě spirály, přispěly + nové komprimační algoritmy

Blu-ray disky (HD-DVD disky) Další generace optických disků Z důvodů zapisování, přepisování a přehrávání videozáznamu ve vysokém rozlišení (HDTV – Heigh Definition TV) U blu-ray disku kapacita 25 GB, dvouvrstvý disk cca 50 GB, oboustranný 80 GB U HD-DVD disků od 12 do 60 GB dat, I 3 vrstvy záznamu dat Blu-ray disky používají modrý laser (DVD červený laser) Opět použit laser s kratší vlnovou délkou Hustší zápis na médium

Pásková zálohovací zařízení Jedná se o pásku podobnou magnetofonové kazetě, na kterou se data zálohuji (jednou denně, týdně, měsíčně, …) Na pásku se vejde velké množství dat (20, 50, 200 GB), ovšem reálná práce s daty na pásce je vyloučena (sekvenční přístup k datům). Je nutné mít speciální mechaniku (DAT mechanika – 40 000 Kč).

USB disky USB disk je možné připojit přes USB port, energeticky nezávislá,rychlá paměť, disky jsou velice malé, kapacita GB (např. 1-1000 GB). Cenově dnes velice přijatelné, Obsaženy v MP3 přehrávačích, dokonce i v noteboocích místo HDD (SSD disky).

Flash karty Média pracující na podobném principu jako USB, využívané v dig. fotoaparátech, telefonech, MP3 přehrávačích apod. Existuje velké množství různých formátů (liší se velikostí média, rychlostí čtení/zápisu, cenou apod.). Existují čtečky paměťových karet (u notebooků součást vybavení) Druhy karet: Compact Flash mini SD karta (microSD karta) MemoryStick MultiMedia xD Card SecureDigital atd.