Internet.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Připojení k internetu.
Advertisements

Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet2
Internetové stránky a Internetový prohlížeč
Historie a princip INTERNET.
Internet - historie.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_08.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Internetové servery Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
INTERNETOVÉ VYHLEDÁVAČE
Základy práce s počítačem – lekce V.
Informace – vyhledávání informací
VY_I/2_INOVACE_37_Internet Internet Miroslav Kaňok.
Počítačové sítě Mgr. Šárka Holečková, Počítačová síť Počítačovou síť tvoří dva nebo více počítačů, které jsou spolu propojeny. Je možné z jednoho.
Informatika Internet.
Vyhledávání a analýza dat na internetu 1 Doporučený vyhledávač:
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Seznámení s internetem Autor:
Informatika - prezentace
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Internet.
Internet.
Protokoly a adresy na internetu
Informace a Internet Bohumil Bareš. Informace V nejobecnějším smyslu je informace chápána jako údaj o reálném prostředí, o jeho stavu a procesech v něm.
MS Internet Explorer Prohlížeč – zobrazuje www stránky Obsahuje:
INTERNET základní pojmy pravidla bezpečného užívání internetu
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k seznámení s internetem.
INTERNET Dana Kalousková ZŠ TGM Hodkovice n. M. Použitá literatura:NAVRÁTIL P.:Internet pro školy, Computer Media, Prostějov 2001, ISBN:
WWW – hypertextový informační systém
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
Služby internetu internet nabízí několik standardních služeb, jejichž prostřednictvím fungují jednotlivé uživatelské aplikace k používání jednotlivých.
Základní prvky internetového prohlížeče
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Elektronická pošta Název školy
Jak vyhledávat informace na Internetu?
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
INTERNET VE VZDĚLÁVÁNÍ
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_04.
R.1962 provádí se první počítačový výzkum r.1969 ARPANET r r.1987 Internet r.1989 Hypertext r Internetová stránka r.1990 Internet v.
INTERNET.
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Počítačová síť a internet Radek Pinc
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Miroslava Tomanová Číslo VY_32_INOVACE_3466 NázevInternet - úvodní pojmy Téma hodinyInternet – úvodní.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Název: Internet DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_11 Šablona číslo: VII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:11. Autor:Mgr. Milan Žižka.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvým.
Internet Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Internet – pojmy, služby
Vyhledávání v Internetu
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_11
Internet - historie.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_1_10_Internet
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Provádí se první počítačový výzkum.
Předmět: Informatika Ročník: VI.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Internet

Síť, Internet Síť – spojení počítačů Internet - celosvětová síť navzájem propojených počítačů – několik miliónů počítačů po celé zeměkouli. Propojuje instituce nejrůznější povahy i soukromé osoby. Umožňuje komunikaci mezi lidmi a přístup k širokému spektru informací a počítačových služeb. Vypadá to, že všechny počítače tvoří jednu velikou síť (ve skutečnosti počítače a sítě různých typů).

Historie Internetu Počátek v 70. letech  USA Vznik malé sítě ARPANET, kterou využívali vojáci. Postupně se stala velmi populární mezi studenty a výzkumnými ústavy, kteří ji používali hlavně ke komunikaci. Během 70. let se velmi rozrostla a přesáhla hranice Spojených států  stala se sítí mezinárodní  začalo se jí říkat INTERNET (INTER – mezinárodní, NET - síť). 1991 – vznik World Wide Web (WWW) – internetové stránky – standard pro přenos informací (hypertextových a grafických). Díky WWW se Inet stal přístupný široké veřejnosti.

Jak Internet funguje 1 Po celém světe rozmístěny milióny serverů – počítačových uzlů, na nichž jsou uloženy informace. Jednotlivé servery jsou mezi sebou propojeny. Některé jsou spojeny přímo kabelem, další vzduchem, mikrovlnným spojem, satelitem, podmořským kabelem. Tímto způsobem jsou mezi sebou spojeny všechny servery (uzly) na světě.

Jak Internet funguje 2 Každý server a počítač připojený k Inetu má svoji adresu, která ho jednoznačně identifikuje (IP adresa, 4 čísla oddělená tečkou, např.: 213.29.7.27). Každá adresa musí být jednoznačná. Tato adresa je vhodná pro počítače, ale ne pro uživatele – těžko zapamatovatelná. Proto existuje ještě doménová adresa – několik slov oddělených tečkami (www.seznam.cz – doménová adresa).

www stránka Formát WWW (vznik 1991) může obsahovat: text, obrázky, multimediální prvky (video, zvuk,…). To, co uživatel vidí na obrazovce, se jmenuje WWW stránka. Může být libovolně dlouhá. Základem je jazyk HTML, existují nadstavby, např. PHP

Hypertext Na internetových stránkách se často vyskytují odkazy na jiné internetové stránky. Tak lze z jedné stránky přepnout na jinou stránku třeba na jiném serveru na světě. Jedná se o tzv. hypertext. Odkazy lze vytvořit ze zvolené stránky na libovolnou jinou existující stránku na Internetu. Příklad: Stránka Kutné Hory: na stránce jsou kromě informací o městě odkazy na města sdružená v organizaci Česká inspirace – po kliknutí na tento odkaz se dostaneme na www stránky těchto měst; odkazy na www stránky kutnohorských škol, atd.

Příklady použití Internetu přenos textů, obrázků, videa, zvuků mail, posílání souborů videokamery různě po světě sport, výsledky geografické informace zákony zasílání pohlednic informace o městech – většina měst má vlastní www stránku (www.kutnahora.cz) jízdní řády – vlaky, autobusy prodej přes Inet telefonní seznamy denní tisk vyhledávací služby počasí, sněhové zpravodajství informace o práci

Prohlížeče Prohlížeč, browser – program běžící na počítači uživatele, který je schopen načíst z webového serveru data tvořící webovou stránku, tato data do oné stránky sestavit a zobrazit na obrazovce počítače. Příklady internetových prohlížečů: Internet Explorer (firma Microsoft) Mozilla Firefox Opera

Internet Explorer O stránku zpět O stránku vpřed Zastavení vykreslování Obnovení stránky = refresh Oblíbené stránky Domovská stránka

Internet Explorer Do dialogu Adresa napsat www adresu (www.kutnahora.cz) Stisknout Enter. Stránka se zobrazí na obrazovce. Na stránce se vyskytují hypertextové odkazy, které uživatele po kliknutí přepnou na jinou stránku nebo na jiný server. Odkaz je většinou napsán modrým písmem a je podtržený. Jestliže se na něj postaví kurzor myši, změní se kurzor na ruku.

Příklady internetových adres česká města www.kutnahora.cz Kutná Hora www.ckrumlov.cz Český Krumlov www.novehrady.cz Nové Hrady www.hka.cz Hradec Králové www.czech-inspiration.cz sdružení měst Česká inspirace

Příklady internetových adres hory www.jizerske-hory.cz Jizerské hory www.krkonose.cz Krkonoše www.retour.cz/mesta/zel_ruda/np.htm Šumava www.jeseniky.net Jeseníky

Příklady internetových adres další adresy www.jizdnirad.cz Jízdní řády phone.quick.cz Telefonní seznam www.holidayinfo.cz Informace o horách

Vyhledávání na Internetu Neexistuje seznam všech internetových adres – nelze vydat seznam všech adres (velké množství, neustálá aktualizace). Vyhledávače – speciální servery. Velmi výkonné počítače, na nichž je uložena databáze informací o internetových stránkách.

Vyhledávače Vyhledávače hledají stránky podle klíčových slov, která uživatel zadá. Je důležité zvolit správné slovo (nebo kombinaci slov) – při zadání běžně užívaného slova (tiskárna, cena, …) najdou vyhledávače obvykle tisíce odkazů  nutná schopnost formulovat co nejpřesněji svůj požadavek. Většina vyhledávačů umožňuje před hledáním určit zemi, na kterou se hledání omezí. Většina vyhledávačů vypadá podobně: Okénka pro zadání slova + tlačítko Hledej, Search Po několika sekundách (minutách) se objeví výsledek vyhledávání. Možnost hledání podle oblasti zájmu (Cestování, instituce, Kultura, Vzdělávání, Věda, …)

Nejpoužívanější vyhledávače www.google.cz, www.google.com - většinou nejlepší výsledky www.yahoo.com www.altavista.com www.seznam.cz www.centrum.cz www.atlas.cz

Spojení jednotlivých počítačů

Připojení k Internetu

Adresy Doménová adresa počítače Adresa počítače, pomocí níž se na počítač odvoláváme Adresování pomocí domén Syntaxe: jmeno_pocitace.domenan…donema1

Adresy Doménová adresa počítače Příklady: bbs.vslib.cz posta.uhk.cz http://www.kutnahora.cz Doména 1. úrovně (ČR) doména 2. úrovně (VŠ Liberec) doména 3. úrovně protokol

Adresy Doménová adresa počítače Protokol Dohodnutý způsob komunikace mezi počítači. Definuje, jak budou počítače mezi sebou komunikovat. Příklady: http – přenos www stránek ftp – přenos souborů smtp – slouží pro přenos elektronické pošty telnet – přístup ke vzdáleným počítačům (přes speciální program telnet)

Adresy Doménová adresa počítače Doména 1. řádu Zpravidla identifikuje stát (neplatí vždy) Příklady: cz ČR sk Slovensko uk Velká Británie edu USA – školství mil USA – armáda gov USA – vládní instituce com USA – komerční organizace