* Magmatické horniny * Typy, rozdělení * Magma a typy magmatu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Registrační číslo projektu:
Advertisements

SOPEČNÁ ČINNOST. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Sopky vulkanizmus.
Opakování Co je to litosféra? Co víš o litosférických deskách?
Vypracovali: Matouš Švec Radim Švanda
Energie uvnitř planety Země
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MAGMA A SOPEČNÁ ČINNOST
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Litosféra co je litosféra? (pevná část Země, tvořená zemskou kůrou a svrchní částí pláště) tvořena litosférickými deskami původně jedna prapevnina – Pangea.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Sopečná činnost 1.divergentní desková rozhraní (středooceánské hřbety a kontinentální riftové zóny)  2. horké skvrny 3. konvergentní desková rozhraní.
Tsunami Josef Matouš.
Kontinenty v pohybu.
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Litosféra II..
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
Název Endogenní pochody - vulkanismus Předmět, ročník
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
Sopky Sopky jsou nejviditelnějším projevem energetických procesů uvnitř planety Země a jsou také klíčem k poznání jejího vývoje, neboť vulkanická.
* Galaxie * Vnitřní stavba Země * Zemské nitro * Desková tektonika
MAGMATISMUS.
Interaktivní „idealizovaný“ průřez sopkou
ÚLOHA SOPEK PŘI FORMOVÁNÍ RELIÉFU ZEMĚ
Zemětřesení a vulkanismus
Sopečné jevy.
Sopečná činnost Jan Dušek.
Magma je převážně alumino-silikátová tavenina, která obsahuje sopečné plyny. Magma vzniká v oblastech zemského pláště a nebo tavením z hornin spodní zemské.
POHOŘÍ VZNIKNE SOPEČNOU ČINNOSTÍ ZEMĚTŘESENÍM TAJFUNEM.
Vulkanismus je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností,zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy,
Sopky.
David Hnátek A Radka Střihavková
STAVBA ZEMĚ.
Endogení geologické děje
Vnitřní geologické děje
Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Sopečná činnost Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Sopečná činnost.
Sopky a sopečná činnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Litosféra a sopečná činnost Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Mars Jindra Kučerová. Obsah  Základní údaje  Nitro Marsu  Povrch Marsu  Atmosféra  Voda na Marsu  Měsíce Marsu  Závěr  Zdroje.
Anna Hanousková, Blanka Babincová, Lenka Brabcová 4.E
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název vzdělávacího materiálu
Příklady vulkanických hazardů spjatých s pliniovskými erupcemi (Mt
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
VULKANISNUS SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Animace: SOPKY
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Sopky a sopečná činnost
Středooceánské hřbety
Schéma vzniku a průběhu
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Digitální učební materiál:
PLANETA ZEMĚ.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Fyzická geografie Zdeněk Máčka
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Vulkanické a tektonické tvary
HORNINY VYVŘELÉ. HORNINY VYVŘELÉ Hornina je heterogenní směs tvořená Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami,
Sopky a sopečná činnost
LITOSFÉRA sopečná činnost
VYVŘELÉ (MAGMATICKÉ) HORNINY
Jakub Šulc 9.B.   Magmatická nebo též vyvřelá hornina je termín z geologie.  Používá se pro označení horniny, která vzniká krystalizací z magmatu.
SOPKY Šimůnková, Jirotková.
Transkript prezentace:

* Magmatické horniny * Typy, rozdělení * Magma a typy magmatu

LÁVA Teplota lávy se pohybuje obyčejně v rozmezí mezi 700 až 1 200 °C. Je tvořena roztavenými fázemi hornin, krystaly a plyny, které při kontaktu s okolním prostředím začínají vlivem nevyvážené teploty chladnout. Láva se většinou dostává do vzájemné interakce se dvěma nejdůležitějšími prostředími – vodou a vzduchem, které ovlivňují její výsledný vzhled (texturu, strukturu) a vlastnosti. Při kontaktu s vodou dochází k rychlému utuhnutí lávy vlivem prudkého ochlazování, což se projevuje na vzniku sklovité struktury na povrchu. Dochází ke vzniku lávových polštářů, kterými je tvořena větší část oceánského dna na oceánské kůře.

TYPY LÁVY PODLE OBSAHU SiO2 Láva se dělí v závislosti na její viskozitě (tekutosti), která přímou úměrou závisí na obsahu SiO2 (oxidu křemičitého). Čím více Si02 je obsaženo v lávovém složení, tím se láva stává kyselejší a viskóznější a obráceně. Pro přehlednost je níže uvedeno členění lávy (respektive i magmatu) s procentuálním zastoupením: * acidní (kyselá) láva – obsah Si02 je do 65 % – láva typu AA (balvanitá, bloková) *intermediální láva – obsah Si02 do 52 % *bazická (zásaditá) láva – obsah Si02 do 44 % – láva typu pahoehoe (provazovitá) *ultrabazická láva – tento typ na zemském povrchu reaguje a stává se lávou bazickou

LÁVA TYPU „AA“ - Kyselá láva, málo pohyblivá a špatně soudržná, s tendencí tvrdnout již v jícnu sopky a tím ji ucpávat. Následný výstup dalšího magmatického materiálu zapříčiňuje narůstání tlaku v jícnu, což vede ke vzniku explozivních sopek. Explozivní sopka pak následně během exploze vyvrhuje část svého vulkánu do okolí, čímž způsobuje případné materiální škody. Společně s tím dochází ke vzniku pyroklastický mrak, jenž může zasáhnout velké okolní oblasti.

LÁVA TYPU „PAHOE-HOE“ (čti „PAHOJ-HOJ“) - Zásaditá láva s velmi malým obsahem SiO2, což se projevuje nízkou viskozitou (= velkou tekutostí) a špatnou přilnavostí. Láva pahoe-hoe je velice pohyblivá (až desítky km/h), schopná tak urazit několik kilometrů po povrchu než se ochladí a ztuhne. Jejím častým výlevem a pohyblivostí vznikají štítové sopky. Nejznámějšími štítovými sopkami jsou největší hory Sluneční soustavy na Marsu jako: Olympus, Arsia. Nebezpečí tohoto typu lávy je v tom, že během výlevu zasáhne velké oblasti, ve kterých dochází ke vzniku lávových jezer, či se může rychle přemístit do oblasti poměrně vzdálených od místa erupce.

POLŠTÁŘOVÁ LÁVA - Zvláštní druh lávy, vznikající na jejím kontaktu s chladným vodním prostředím. Voda okamžitě lávu ochlazuje na povrchu, což má za následek vytvoření „polštáře“ s typicky sklovitou povrchovou strukturou. Tlak vylévající se lávy uprostřed polštáře dále narůstá, až se na nějakém místě opětovně provalí a vznikne další polštář. V konečném výsledku tak vznikají celá pole těchto „polštářů“. - Typické pro oblasti oceánských riftů, kde dochází ke vzniku nové oceánské kůry. - Její typické struktury vypovídají o tom, že horniny v době jejího vzniku byly mořským dnem, či dnem jezera.

KALDERA - Geologický termín, který popisuje destruktivní tvar stratovulkánu v podobě kotlovité prohlubně tvaru kráteru o průměru několika kilometrů až desítek kilometr. Slovo kaldera pochází ze španělštiny, kde znamená kotel.

TYPY SOPEK A JEJICH DRUHY ŠTÍTOVÁ SOPKA - Druh sopky s velice pomalu ukloněnými svahy, které jsou tvořeny mnoha vrstvami vysoce mobilními a tedy viskózními lávami s malým obsahem podílu SiO2. - Láva se v podstatě pouze vyvalí z trhliny a začne se rozšiřovat do okolí. Sopečné plyny mohou snadno unikat na povrch a tak nezvyšují napětí a jejich uvolnění nevede k ničivé explozi.

STRATOVULKÁN - Střídání navrstvení pyroklastických hornin a výlevů viskózní (málo tekuté) lávy, které vytvářejí relativně štíhlý kužel s vrcholovým kráterem. Mnohé z nejznámějších světových sopek jsou stratovulkány, například: * Etna (IT) * Vesuv (IT) * Stromboli (IT) * Hora St. Helen (USA) Pozůstatky vyhaslých stratovulkánů v České republice jsou například Vinařická hora u Kladna nebo Doupovské hory.

PYROKLASTICKÉ HORNINY A PRODUKTY LÁVY - Vše, co vulkán při erupci vyvrhne. Tzn. vulkanický prach, popel, lapilli, škváru i pumy. Název pyroklastika vznikl spojením dvou řeckých slov – pyros (oheň) a klasis (rozbít). - Většina materiálu, který činné vulkány vyvrhnou ze svého nitra, připadá právě na pyroklastika. V celosvětovém měřítku vychrlí vulkán dokonce 90 procent magmatu do vzduchu a jen deset procent stéká v proudech lávy po úbočí - Základem všech plynů bývá vodní pára, kterou doprovázejí oxidy síry, chlorovodík, oxidy uhličitý a uhelnatý, amoniak, sloučeniny bóru a fosforu. Vysoce nebezpečný je však především fluorovodík, který leptá i sklo. Kyselina solná a oxid siřičitý způsobují bodavý zápach v nose, hořkou chuť v ústech a pálení v očích a krku.

PYROKLASTICKÝ PROUD – „Žhavá lavina“ - Pokud se popel a prach pro svoji velkou mocnost nemůže zvednout do ovzduší, magma pouze vyteče přes okraj kráteru a valí se jako šedá lavina prachu rychlostí 100 až 500 km/h po svazích vulkánu. - Důležitou roli tehdy hrají plyny, které stále unikají ze směsi (horké několik set stupňů) a šíří se do okolí. - Tento jev může být označován jako pyroklastický proud, žhavá lavina nebo žhavý mrak. Žhavé laviny sežehnou vše, co jim stojí v cestě, nikdo a nic nemá naději na záchranu.