TERORISMUS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Advertisements

Terorismus.
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Vznik státu Izrael.
Vývoj politické mapy světa
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
Institut ochrany obyvatelstva
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Arabsko-izraelský konflikt
Klíčovým faktorem je vyvolávání strachu a paniky a upoutání pozornosti za pomoci násilí.
Terorismus.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Ohniska neklidu v současném světě
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Globalizace Konflikty 20. století
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA.
Úvod do rozvojových studií
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Al-Džumhuríja al-Irákíja
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Mezinárodní vztahy Bc. Lukáš Vacík
TERORISMUS ( na území Evropy )
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Globální problémy světa – terorismus
Nováčková Kateřina, Nováčková Dominika C2A
Turecko Eliška Novotná.
Kouřimská, Hríbiková, Havlovicová, Matějková
Rozšíření Islámu v dnešní době
Svět po útoku Petr Machala. 1.Kdo první hovořil o „železné oponě“? 2.Co je to bipolární svět? 3.Kdy končí éra rozděleného světa? 4.Stručně charakterizujete.
Terorismus Petr Machala.
Bc. Weberová Kristýna, PALESTINSKÁ SAMOSPRÁVASTÁT IZRAEL  Hlavní město: vedení Palestinské samosprávy sídlí v Ramalláhu (arab. Rám Alláh),
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Hizballáh Klvač Radim.
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
Politická geografie Terorismus a jeho hrozby - Geografie terorismu
Španělsko – Barcelona Pekárková Jana,Drobilič Vítek 27.prosinec A.
Nietzsche + Terorismus
Jabok, ETF 2014 Michael Martinek. 1. Současný stav světa – globalizace Politická situace: existence států, její vývoj, současné nerovnosti; války (mezinárodní.
Jabok, ETF 2014 Michael Martinek. Sociální politika v mezinárodním kontextu. Jabok / ETF, Michael Martinek.
1.Bývalá Jugoslávie 2.Kypr 3.Izrael 4.Blízký Východ (Írán, Írák, Afghánistán) 5.Srí Lanka OHNISKA KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Politický extremismus a terorismus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
 Terorismus je hrubé zastrašování politických odpůrců hrozbou síly a užití různých forem násilí. Vedle individuálního terorismu existuje terorismus.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Terorismus. Co je to terorismus? Útočný čin nebo jeho hrozba k dosažení politických cílů Hlavní rysy terorismu: Strach Panika Upoutání pozornosti.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_NABOZENSKY_EXTREMISMUS_19 Název školyStřední škola služeb,
Mezi hlavní globální problémy dneška patří: 1) Populační exploze a hrozba hladu 2) Znečišťování životního prostředí 3) Terorismus.
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Misijní modlitby 8/2016 Evangelium se stává dobrou zprávou jedině tehdy, dorazí-li na místo včas. J. F. Henry.
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Mezinárodní organizace
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Ohniska konfliktů TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Vojenství od konce Studené války
TERORISMUS.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Terorismus.
Oblast Aleppa: Strategický cíl opozice i režimu
TERORISMUS.
Terorismus a jeho hrozby
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
SVĚTOVÁ MIGRACE A PRACOVNÍ SÍLA.
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Transkript prezentace:

TERORISMUS

CO TO JE? Terorismus je hrubé zastrašování politických odpůrců hrozbou síly a užití různých forem násilí. Vedle individuálního terorismu existuje terorismus skupin, některé koordinují svoji činnost na mezinárodní úrovni (mezinárodní terorismus). http://www.mvcr.cz/clanek/definice-pojmu-terorismus.aspx

ROZDĚLENÍ TERORISMU • Vnitřní • Státní • Revoluční • Mezinárodní • Separatistický • Globální http://cs.wikipedia.org/wiki/Terorismus

Vnitřní terorismus lze rozdělit na terorismus státní (teror) a na terorismus revoluční, to podle toho, zda jeho cílem je posílit moc státu, nebo ji rozložit. Cílem teroristů není vysoký počet obětí, ale vzbudit ve veřejnosti pocit strachu, anebo zažehnout vzpouru. Poslední teroristické útoky však mají cíl trochu odlišný - usmrtit co nejvíce obětí a v konečném důsledku vyvolat pocit strachu.

Významnou roli zde hrají, především v posledních letech, i všechny druhy médií, neboť věnují těmto zprávám značnou pozornost, mnohdy se snahou udělat z vlastního aktu terorismu senzaci, čímž vlastně „jistým způsobem“ teroristické požadavky nebo dokonce i program zveřejňují. Právě tím se proslavila v posledních letech katarská televizní stanice Al-Džazíra. http://english.aljazeera.net/

STÁTY PODPORUJÍCÍ TERORISMUS • Irák - teroristické akce, které podnikal režim Saddáma Husajna zejména proti Íránu a Spojeným státům. • Írán - akce na Blízkém a Středním Východě a akcí zaměřených proti Izraeli. • Kuba - skupiny ze zemí Latinské Ameriky, zejména Kolumbie a baskické ETA. • Libye - evropské teroristické skupiny v Evropě (IRA), Africe a podpora protiizraelských organizací. • Sýrie - teroristické akce zaměřené proti Izraeli a Turecku (podpora PKK) • Súdán - podpora svaté války islámu ( džihád ) • Korejská lidově demokratická republika - vlastní teroristické akce, podpora asijských skupin • Afghánistán - dřívější vláda Tálibánu podporovala džihád, po atentátech 11.9.2001 byla označena jako viník a odstraněna. Dnes už zbývá jen několik pravděpodobných center odporu v těžko přístupných horách na severu země. http://www.valka.cz/clanek_325.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Terorismus http://www.valka.cz/clanek_347.html

MEZINÁRODNÍ SPOLUPRÁCE BOJE PROTI TERORISMU Mezinárodní terorismus v posledních desetiletích dosáhl kvalitativního posunu ve vytváření mezinárodně propojených struktur. Mezinárodní společenství se již několik desetiletí víceméně úspěšně snaží spojit své síly v boji proti tomuto fenoménu. To byl také hlavní důvod, proč OSN od 60.let přijala řadu úmluv, které umožnily podstatně zdokonalit mezinárodní spolupráci v této oblasti tím, že určily její legislativní rámec. Až dosud bylo přijato 11 hlavních mezinárodních konvencí, které vymezily odpovědnost a závazky jednotlivých států a přispěly tak k vyšší koordinaci spolupráce. Většina těchto konvencí byla podepsána a následně ratifikována i vládami České republiky. Česká republika není smluvní stranou jen v případě Mezinárodní úmluvy o potlačování teroristických bombových útoků. Následující přehled základních úmluv a jejich stručného obsahu nasvědčuje, že mezinárodní společenství dokázalo prosadit společný zájem na potlačení nejzávažnějších projevů mezinárodního terorismu. http://www.mvcr.cz/clanek/definice-pojmu-terorismus.aspx http://www.valka.cz/clanek_325.html

TERORISTICKÉ SKUPINY Mezi nejznámější teroristické organizace patří: • Óm-šinrikjó • Hizballáh • Hamas • Fatah • Islámský džihád • Al-Kájda • ETA • GIA • RUF • IRA http://www.mvcr.cz/clanek/definice-pojmu-terorismus.aspx

Al-Káida islámská organizace, stojící za řadou velkých atentátů a únosů v celém světě. V čele této organizace stojí v současné době saúdskoaraský multimilionář Usáma bin Ládin, který se značnou měrou podílí na jejím financování. Není však známo, zda-li je ještě naživu – v minulosti se objevilo velké množství zpráv o jeho možné smrti Usáma bin Ládin http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_al-Qaeda_in_Iraq.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Al-K%C3%A1ida

Teroristické akce al-Káidy Útok na Světové obchodní centrum 11.9.2001 Útoky na ambasády v mnoha zemích http://cs.wikipedia.org/wiki/Al-K%C3%A1ida