Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network v České republice 16. mezinárodní sympozium Inovace
Advertisements

Regionální kancelář pro Ústecký kraj
CzechInvest Programové období Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
CzechInvest – Váš partner pro podnikání v ČR Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Praha, 3. prosinec 2013.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
INBIT – výstavba biotechnologického inkubátoru CENY SOUTĚŽE TOP INVEST 2008 – NEJLEPŠÍ INVESTICE ROKU 2008.
Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji Aktivity Agentury pro regionální rozvoj na podporu podnikání a inovací v kraji Mgr. Jiří Štěpán, Agentura pro.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
CzechInvest - Regionální kanceláře - představení produktů a služeb, aktuální dotační příležitosti Regionální kancelář pro Královéhradecký a Pardubický.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
Strategické záměry a priority MPO pro nové programovací období 2007 – 2013 Ing. Boris Halata ředitel odboru podpory podnikání a konkurenceschopnosti Sekce.
Mgr. Robert Wenzel oddělení implementace, OSF
Podpora inovací Agentura CzechInvest Mgr
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Strukturální fondy v období.
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
CzechInvest Karlovarský kraj Ing. Hana Nucová Regionální kancelář CzechInvestu pro Karlovarský kraj červen 2005.
CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Ing. Michaela Novotná Hluboká nad Vltavou Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání o.p.s.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Krajský úřad Karlovarského kraje
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
EU MY 50+ Úspěšně realizované projekty z OPPI Mgr. Alena Chodovská Regionální kancelář pro Ústecký kraj CzechInvest.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Infrastruktura pro inovační podnikání a alternativní formy financování Ing. Jaroslav Branda.
AGENTURA CZECHINVEST 6. června 2012 CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Ing. Petr Bernát Ředitel regionální pobočky pro Liberecký kraj.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic „ Aktuální možnosti podpory podnikání" Ing. Marie Černošová | Ředitelka regionální kanceláře 19.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Transkript prezentace:

Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI Mgr. Lucie Kuljovská | ředitelka regionální kanceláře pro Jihomoravský kraj Brno, 24. duben 2013

Obsah představení Agentury CzechInvest podpora konkurenceschopnosti prostřednictvím dotací zlepšení podnikatelského prostředí poskytované služby dle životního cyklu MSP

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest státní instituce, zřízená Ministerstvem průmyslu a obchodu v roce 1992 přispívá k přílivu zahraničních investic, rozvoji domácích společností a vzniku nových firem prostřednictvím poskytování služeb, realizací rozvojových programů a zlepšováním podnikatelského prostředí činnosti informace o možnostech podpory pro malé a střední podnikatele implementace dotačních programů financovaných EU a státem formální poradenství k projektům správa databáze podnikatelských nemovitostí podpora subdodavatelů – správa databáze českých dodavatelských firem pomoc při realizaci investičních projektů zprostředkování státní investiční podpory AfterCare – služby pro zahraniční investory, kteří už působí v České republice, podpora při reinvesticích podpora exportu ve spolupráci s agenturou CzechTrade naši klienti: investoři, podnikatelské subjekty, regionální partneři (z ČR i zahraničí)

Podpora konkurenceschopnosti prostřednictvím dotací v rámci srovnání tzv. 11 pilířů regionální konkurenceschopnosti Česká republika výrazně zaostává vůči vyspělým státům Evropské unie ve 3 významných pilířích: Instituce, Infrastruktura, Inovace dotační program OPPI, implementovaný agenturou CzechInvest, významně napomohl ke zlepšení konkurenceschopnosti regionů prostřednictvím dotací investovaných do následujících oblastí:

Zlepšení podnikatelského prostředí prostřednictvím dotací z programu OPPI došlo i ke zlepšení podnikatelského prostředí i v rámci socio ekonomických oblastí: kultivace podnikatelského prostředí a rozvoj poradenských služeb pro podnikání rozvoj podnikání založeného na podpoře výzkumu, vývoje a inovací podpora podnikatelské a inovační infrastruktury podpora internacionalizace MSP a rozvoj vzdělávání pro podnikání program OPPI umožnil komplexně podpořit rozvojové projekty podnikatelů v celém „životním cyklu“ firmy Spin off Start-up Začínající podnikatel Produkční firma Inovativní firma Proexportní firma

Poskytované služby dle životního cyklu MSP 1/4 Podpora dle etap životního cyklu příjemce služby (MSP): kultivace podnikatelského prostředí a rozvoj poradenských služeb pro podnikání Spin off Start-up Začínající podnikatel Produkční firma Inovativní firma Proexportní firma Firma v konečné fázi Zlepšování podnikatelského prostředí Snižování administrativní zátěže Zvyšování kvality poradenských služeb a zvyšování informovanosti Poradenské služby pro podnikání založené na znalostech – mentoring, technologický scouting, koučing a technologický foresighting Podpora zavádění managementu kvality Podpora dobrovolných přístupů a rozvoj společenské odpovědnosti podniků Podpora podnikavosti (pořádání soutěží o nejlepší podnikatelský záměr či zakládání studentských firem) Podpora rizikového kapitálu a seed-fondů Podpora kapitálového vstupu a prodeje firem

Podpora konkurenceschopnosti MSP 2/4 Podpora dle etap životního cyklu příjemce služby (MSP): rozvoj podnikání založeného na podpoře výzkumu, vývoje a inovací Spin off Start-up Začínající podnikatel Produkční firma Inovativní firma Proexportní firma Firma v konečné fázi Upgrade malých a středních podniků k podnikání založeném na inovační konkurenční výhodě Podpora vlastních výzkumných a vývojových kapacit podniků Podpora spolupráce MSP a vysokých škol a výzkumných institucí (inovační vouchery, profesorské židle, podpora horizontální mobility), včetně podpory v rámci legislativy Podpora rozvoje klastrů Podpora transferů znalostí a technologií, včetně rozvoje VTP, PI a CTT a jejich služeb Podpora komercionalizace výsledků VaVaI, užší propojení VaV vědecko-výzkumných institucí s poptávkou MSP Podpora zavádění technických a netechnických inovací v podnicích a nových technologií Podpora zavádění nových produktů na bázi moderních technologií Podpora ochrany průmyslového vlastnictví Podpora designu Rozvoj digitální ekonomiky – center progresivních ICT služeb Podpora vývoje nových řešení prostřednictvím veřejných zakázek Podpora začínajících malých a středních podnikatelů

Podpora konkurenceschopnosti MSP 3/4 Podpora dle etap životního cyklu příjemce služby (MSP): podpora podnikatelské a inovační infrastruktury Spin off Start-up Začínající podnikatel Produkční firma Inovativní firma Proexportní firma Firma v konečné fázi Podpora podnikatelské a inovační infrastruktury Rozvoj průmyslových zón a parků Podpora výstavby nájemních objektů Podpora rekonstrukce podnikatelských objektů (včetně profinancování projektové dokumentace) Regenerace Brownfieldů Podpora podnikatelských inkubátorů a inovačních center Infrastruktura pro rozvoj progresivních ICT Rozvoj strategických služeb a center sdílených služeb Podpora investic do technologického a laboratorního vybavení Podpora zavádění moderních technologií Podpora opravárenských center high-tech výrobků a technologií

Podpora konkurenceschopnosti MSP 4/4 Podpora dle etap životního cyklu příjemce služby (MSP): podpora internacionalizace MSP a rozvoj vzdělávání pro podnikání z výše uvedeného vyplývá, že je nejdůležitější směřovat veřejnou podporu (informační / marketingovou / lektorskou / finanční) do počátečních fází životního cyklu firem, kde je absorpční kapacita těchto služeb nejvyšší, a dále tyto služby více diverzifikovat Spin off Start-up Začínající podnikatel Produkční firma Inovativní firma Proexportní firma Firma v konečné fázi Vzdělávání a školení zaměřené na internacionalizaci Podpora hledání obchodních partnerů a vytváření sítí spolupráce Partnerské sítě, podpora rozvoje znalostí pro internacionalizaci podnikání Podpora účastí MSP na specializovaných veletrzích a výstavách Poskytování ICT služeb pro malé a střední podniky Rozvoj profesního vzdělávání pro podnikání Podpora technického vzdělávání a speciálních školení Podpora MSP v rámci veřejných zakázek prostřednictvím záruk

Děkuji za pozornost. Mgr. Lucie Kuljovská e-mail: lucie.kuljovska@czechinvest.org, tel.: 543 422 780-786

Regionální kancelář agentury CzechInvest pro Jihomoravský kraj Spielberk Office Centre, Vila „K„ Holandská 3 639 00 Brno-Štýřice