Finanční nástroje v ochraně přírody – aktuální stav Brno, 23. 10. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JAK NA DOTACE NA VYSOČINĚ? RVVZ Vysočina 23. –
Advertisements

Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Operační program Životní prostředí
Inovace v regionu, , České Budějovice. Popis nástroje Situace v jednotlivých regionech v ČR Jihočeské podnikatelské vouchery Základní parametry.
MŽP Likvidace škod po živelních pohromách – podprogram „MŽP Povodně 2013“ Mgr. Sabina Hamanová oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
Ochrana přírody – společná věc ? Michaela Pruknerová Agentura ochrany přírody a krajiny ČR RP Správa CHKO Jeseníky.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Monitorovací výbor RPS Ing. Jana Paláčková Ministerstvo pro místní rozvoj Sekce evropské integrace Řídící orgán SROP a JPD Praha Cíl 2.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Seminář Managementového centra. Program 17:30Otevření místnosti, přivítání 18:00Představení řečníků, program a úvod Mgr. Záboj Hrázský 18:15 Promítání.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Obnovy alejí na území RP Jižní Morava
Národní program podpory cestovního ruchu 2017
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Zeleň ve volné krajině a v sídlech
Interní postupy MAS Brdy
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Představení SCLLD MAS Sokolovsko o.p.s.
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
Jiří Hrubý, MÍSTOPŘEDSEDA KS NS MAS ČR JMK , RSK JMK- Brno
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Kraj Vysočina Projekt ROWANet.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Finanční nástroje v ochraně přírody – aktuální stav Brno,

AOPK ČR, STŘEDISKO BRNO Program péče o krajinu Připravuje se nová směrnice - patrně bez Izolační zeleně (titul D) - jinak zřejmě bez zásadních změn Pravděpodobné priority 2015: EVL a KO druhy nezbytné návaznosti na předchozí opatření preference „menších“ opatření redukce rozsahu na nezbytné minimum část tradičních „PPK lokalit“ vyřešena ve spolupráci s Motýlím rájem a MND – akce OPŽP do roku 2015 Velká část EVL vyhlášena jako MZCHÚ - nyní financována z jiných zdrojů: kraj, PPK A, MaS, POPFK, podána žádost LIFE Při rozpočtu cca 3 mil Kč (jako 2014) pravděpodobně i ošetření památných stromů

AOPK ČR, STŘEDISKO BRNO Program péče o krajinu – jak fungují „staré“ lokality PPK ŠLP MZLU PUPFL 2005

AOPK ČR, STŘEDISKO BRNO Program péče o krajinu – jak fungují „staré“ lokality Monitoring: Stabilní stav, 10 let bez zásahu

AOPK ČR, STŘEDISKO BRNO Jedovnický mokřad Skokan hnědý – každoročně cca 10 m2 snůšek

AOPK ČR, STŘEDISKO BRNO Program obnovy přirozených funkcí krajiny Vzhledem k mizivému rozpočtu max 1 mil. Kč/kraj momentálně téměř bezpředmětný - financování záchranných programů (sysel) - pro velmi malé akce těžkopádnější než PPK

AOPK ČR, STŘEDISKO BRNO OPŽP – končící období Složitá pravidla Složité podávání žádostí Dlouhé schvalování Dodatečné kontroly výběrových řízení Uplatňování sankcí bez ohledu na míru „provinění“ (Klentnice) Motivuje k velkým akcím (nevhodné při obnově zeleně) Občasné problémy s dodavateli (Šlapanice, Kunštát) Celkově významný přínos Řádově miliardy Kč nevyčerpány

AOPK ČR, STŘEDISKO BRNO OPŽP – nové období Připomínky EK minulý týden: Sloučit 4.1 a 4.2 (obojí biodiverzita, liší se žadatelem) Vyřadit návštěvnickou infrastrukturu z biodiverzity Migrační překážky přesunout do Dopravy Navýšit alokaci PO 4 Fyzické osoby nemohou žádat o dotace z EU Místo Implementačního dokumentu bude jen Programový dokument a Pravidla pro žadatele (chystá se pro MMR k připomínkám) Výzvy mohou být i před oficiálním schválením EK

AOPK ČR, STŘEDISKO BRNO Významné akce v realizaci Péče o významné krajinné prvky Kyjovska a Ždánicka 16 lokalit (Klče, Louky nad Jelenem, Stráň nad Jelenem, Habrový, Údolí pod Habrovým, Šraňky, Malinky, Hrad Nechvalín, V Podsedkách, Včelínky, Oskerušný důl, U Jablůnky, Lysé hory, Čtvrtě, Veselá hora, Hrubé louky) Dříve PPK cca 250 tis Kč/rok Rozpočet 2 mil/Kč na dva roky ( ) Kosení, pastva a likvidace náletu na 100 ha Žádost do OPŽP – o.s. Motýlí ráj (velká administrativní zátěž, pozdní schvalování, rizika, kofinancování...) Akci bylo možné realizovat pouze díky přispění MND

AOPK ČR, STŘEDISKO BRNO LIFE – Panonské stepi

AOPK ČR, STŘEDISKO BRNO LIFE Panonské stepi Žádost do LIFE podaná AOPK Příslib kofinancování od MŽP Předpokládaná dotace EU = 75% Celkové náklady na 6 let cca 48 mil. Kč Hlavní náklady na management EVL (pastva, kosení) Další aktivity: využití biomasy k zakládání druhově pestrých trávníků marketingová podpora zemědělců monitoring, propagace...

Děkuji za pozornost Ing. Stanislav Koukal, AOPK ČR, S CHKO Pálava a KS Brno