STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program mezinárodní spolupráce mezi Českou republikou a Státem Izrael v aplikovaném výzkumu a experimentálním vývoji GESHER/MOST.
Advertisements

Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Národní program udržitelnosti I
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Energetické využití odpadů v ČR z pohledu chemického inženýrství Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR předseda České společnosti chemického inženýrství.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Monitorovací výbor Rámce podpory Společenství RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Technologický profil ČR Databáze kontaktů pro spolupráci v inovačním podnikání Projekt je podporován MŠMT v rámci programu KONTAKT (projekt ME 950).
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Koordinace resortních politik výzkumu a vývoje Seznámení s Národní politikou výzkumu a vývoje České republiky na léta Ministerstvo školství,
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Technologické platformy a dopravní výzkum
NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM 22. – , PRAHA TRANSFER TECHNOLOGIÍ ALEŠ VLK.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
ZMĚNY VE VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍCH V ČR - Reforma systému VaVaI po roce Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc. Prezident AIP ČR Seminář „Ochrana průmyslovéo.
12. února 2009, ČVUT Pravidla dofinancování projektů ze zdrojů MŠMT Kateřina Slavíková Technologické centrum AV ČR
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
Návrh operačního programu „Výzkum a vývoj pro inovace“ - strukturální fondy EU 2007 – 13 a Hodnocení VaV a jeho výsledků 2006 Dr. Marek Blažka Sekretář.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Sněm RVŠ1 Financování VaV Sněm RVŠ2 Financování - institucionální podpora Návrh RVV na r (po krácení, před MPŘ): MŠMT - VZ +
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Centrum pro transfer technologií1 XV004 Výzkum a vývoj v praxi Financování výzkumu Jan Alán.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
AKTUÁLNÍ INFORMACE INTERNÍ GRANTOVÉ AGENTURY MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („IGA MZ“) 2. ročník národní konference Biomedicínský výzkum s podporou evropských.
Výzkum a vývoj A NĚKTERÉ DALŠÍ SOUVISLOSTI…. Výzkum a vývoj v ČR  Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace  Zákony, týkající se VaV  Informační systém,
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Národní inovační systém
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Výroční konference OP PIK
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
INOVACE 2017 Petr Očko předseda TA ČR
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Technologická agentura
Transkript prezentace:

STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE Výzkum a vývoj na MPO STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO

Právní rámec podpory VaV Výzkum a vývoj na MPO Právní rámec podpory VaV zákon č. 130/2002 Sb., o VaV (novela v r. 2009) zákon č. 218/2000 Sb., rozpočtová pravidla Rámec Společenství pro státní podporu VaVaI (2006/C 323/01)

Organizační struktura poskytování podpory VaVaI v ČR Výzkum a vývoj na MPO Organizační struktura poskytování podpory VaVaI v ČR Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) (Národní politika výzkumu, metodika hodnocení, rozpočet na VaV, IS VaV) poskytovatelé podpory – Akademie věd (AV ČR), Grantová agentura (GA ČR), Technologická agentura (TA ČR), ministerstva příjemci podpory veřejný sektor - školy, ústavy AV ČR, veřejné výzkumné instituce (v.v.i.) soukromý sektor ostatní - ÚOHS

Výzkum a vývoj na MPO Financování VaV v roce 2011 VaV v ČR celkem: cca 55 mld. Kč (= cca 1,5% HDP ČR) (46 % soukromé zdroje, 44 % veřejné zdroje, 9 % zahraniční zdroje) veřejné zdroje celkem: 25,9 mld. Kč (= cca 0,7% HDP ČR) MŠMT 10,4 mld. Kč AV ČR 4,9 mld. Kč MPO 3,8 mld. Kč GA ČR 2,5 mld. Kč MZ 1.1 mld. Kč

Podpora VaVaI na MPO Výzkum a vývoj na MPO OPPI - Operační program Podnikání a inovace (strukturální fondy EU) programy účelové podpory aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje (TIP) institucionální podpora výzkumným organizacím

Programy VaV pro průmysl Výzkum a vývoj na MPO Programy VaV pro průmysl TANDEM (2004 – 2010, vyčerpáno 4,3 mld. Kč) IMPULS (2004 – 2010, vyčerpáno 5,3 mld. Kč) TRVALÁ PROSPERITA (2006 –2011, součást NPV) TIP (schválen na 2009 – 2017, rozpočet 11,2 mld. Kč)

Resortní program TIP Výzkum a vývoj na MPO Cíl: podpořit aplikovaný výzkum a experimentální vývoj v oblastech: nové materiály a výrobky, nové progresivní technologie, nové informační systémy Trvání: 2009 – 2017 Rozpočet: 11,2 mld. Kč Veřejná soutěž: 2009 (podpořeno 423 projektů) 2010 (podpořeno 118 projektů) 2011 (podpořeno 192 projektů) 2012 (výhled cca 120 projektů)

Resortní program TIP Výzkum a vývoj na MPO Veřejná soutěž na rok 2012: vyhlášení soutěže: 6/2011 doručeno žádostí (návrhů projektů): 817 vyhlášení výsledků: 1/2012 finanční prostředky pro rok 2012: cca 500 mil. Kč lze podpořit projektů: cca 120

Výzkum a vývoj na MPO Podporované projekty VaV

Počty žádostí o podporu dle oboru Výzkum a vývoj na MPO Počty žádostí o podporu dle oboru

Počty žádostí o podporu obor „technika a inženýrství“ Výzkum a vývoj na MPO Počty žádostí o podporu obor „technika a inženýrství“

Počty žádostí o podporu dle krajů Výzkum a vývoj na MPO Počty žádostí o podporu dle krajů

Podpora výzkumných organizací Výzkum a vývoj na MPO Podpora výzkumných organizací Cíl: podpora výzkumných organizací zřízených podle soukromého práva na základě dosažených výsledků ve VaVaI, určená na jejich dlouhodobý koncepční rozvoj Objem podpory v roce 2011: 173 mil. Kč V působnosti MPO: 11 výzkumných organizací Výzkumný a zkušební letecký ústav, a.s. Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkumný ústav stavebních hmot, a.s., VÚTS, a.s.; COMTES FHT a.s.; Škoda výzkum, s.r.o. ad.

Reforma systému VaVaI Výzkum a vývoj na MPO novela zákona č. 130/2002 Sb. (od 1.7.2009) zjednodušení podpory VaV – instituce podle výsledků, týmy projektově snížení počtu 22 rozpočtových kapitol vznik Technologické agentury rozšíření státní podpory na inovační aktivity pro MPO – poskytování institucionální podpory

Výzkum a vývoj na MPO Další informace www.vyzkum.cz www.mpo.cz

Děkuji za pozornost Výzkum a vývoj na MPO Ing. Martin Štícha ředitel odboru průmyslového výzkumu a vývoje Ministerstvo průmyslu a obchodu mail: sticha@mpo.cz