Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:S.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Vypracoval: Rychtaříková Eva Materiál: VY_32_INOVACE_ 478
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Obor: H/01 Kuchař-číšník
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:S.
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.13 SOU Obořiště
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. ročník
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV Stolničení Ročník:
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:1. Téma:
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:S.
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV Ročník: 2. Téma:Odborné.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:S.
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV - Stolničení Ročník:
Vypracoval: Rychtaříková Eva Materiál: VY_32_INOVACE_468
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV Ročník: 1. – 3. Téma:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:1. –
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_01_15 Zpracoval(a):RNDr. Lucie Cabicarová.
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Administrativa ve výrobním středisku
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:1. –
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:S.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:S.
Předmět: Stolničení Ročník: 1.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:S.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. ročník
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:1.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. ročník
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví 2. téma
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Transkript prezentace:

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:S ouborné práce celků gastronomie Vypracovali: Ing. Romana Niklová Materiál: VY_32_INOVACE_357 Datum: Anotace:Banket – Norma, kalkulace a technologický postup Obor: H/01 Kuchař-číšník

Formát SOP Písmo Ariel, běžný text - velikost písma 12 Rovnání textu do bloků Jednoduché řádkování Používat tabulátory, ne opakovaně mezerník Až ZA každým interpunkčním znamínkem je mezera (u pomlčky z obou stran) Číslovat stránky práce

Banket – norma Vzor v Recepturách teplých pokrmů. Všechny hmotnosti v gramech. POZOR, na banket vždy menší gramáž! Norma vychází vždy z 10 pokrmů, normujete na počet podle objednávky banketu. Normujeme v hrubé hmotnosti, podle toho vystavujeme žádanku na potraviny. Nezapomeň na hmotnost 1 porce hotového pokrmu.

Banket – příklad norma Rybí roláda se sépiovými těstovinami Suroviny hmotnost v g 10 porcí6 porcí losos10060 sepiové těstoviny106 rybí filé červená čočka106 prášková želatina106 sůl106 estragon106 mletá paprika84,8 Hrubá hmotnost 10 porcí celkem458 Čistá hmotnost 1 porce:40g

Banket – kalkulace Jako jednotka je vždy použitá cena za: - kilogram u většiny potravin - mohou být litry u tekutých potravin (mléko, olej…) - kusy pouze u vajec, ale i zde lze nahradit gramáží Nezapomeň určit měnu. Počítej kalkulaci na 3 desetinná místa, zaokrouhlujeme až cenu na konci bez desetinných míst – prodejní cena 1 porce.

Banket – příklad kalkulace Pastiňákové puré s bazalkou a kumquatem Suroviny hmotnost v g cena v Kč 10 porcí6 porcíza kg (ks,l)10 porcí bazalka kumpuat prášková želatina ,5 pastiňák ,25 sůl10680,08 kardamon63,61801,08 pomerančová štáva106400,4 voda10060 Hrubá hmotnost 10 porcí celkem356 celkem kalkulační cena 34,31 kalkulační přirážka200% 68,62 cena 10 porcí bez DPH 102,93 DPH 19% 19,5567 cena 10 porcí s DPH nezaokrouhlená 122,4867 PC 1 porce 12,- Čistá hmotnost 1 porce:30g

Banket – technologický postup Nutno přesně popsat každou činnost postupně tak, aby každý laik dokázal postupu uvařit i bez základních znalostí kuchařského umění. Uvádět i přípravné práce – čištění, loupání, krájení… Nezapomeň na hrubý časový odhad přípravy. Vzor v Recepturách teplých pokrmů.

Banket – příklad technologického postupu Pastiňákové puré s bazalkou a kumquatem Rozvaříme oloupaný pastiňák v trošce vody se solí, přidáme pomerančovou šťávu a kardamon. Po změknutí rozmixujeme v hladké puré, vložíme nabobtnalou želatinu, krátce prohřejeme, ale nesmí dostoupit bodu varu. Směs nalijeme na vymazaný plech do výšky asi 1,5 cm a necháme ztuhnout. Zblanžírujeme si listy bazalky, ze ztuhlého puré vykrájíme obdélníčky o velikosti cca 3x5 cm a z půlky je obalujeme listy zblanžírované bazalky. Navrch dekorujeme kumquatem rozkrojeným na nestejné půlky a položeným řezem navrch na zelenou část tak, aby vynikla barevnost výrobku.

Příklad na internetových stránkách školy:

WE ARE THE CHAMPIONS!  END Zdroje: Salač G., Stolničení, Fortuna Praha Kliparty – free Office Fotografie – archiv školy SOŠ a SOU Horky n/J Vypracovala: Ing. Romana Niklová