České královny po vymření Přemyslovců

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lucemburkové na našem trůnu
Advertisements

Doba pohusitská a Jiří z Poděbrad
Nástup Lucemburků 7. ročník.
Karel IV. Jana Marková 2.C.
Ženy z rodu Přemyslovců
Jan Lucemburský.
Jan Lucemburský.
Manželky Karla IV. Blanka z Valois Anna Svídnická Anna Falcká
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
„slepý král“ „král cizinec“
Václav II český a polský král.
Vrchol přemyslovského státu
Český stát za vlády lucemburků
Michaela Sedláčková Anna Hrčková
České země po roce 1306 Dějepis 2. stupeň
České země ve 14. století Mezi Lucemburky a Habsburky.
Poslední Přemyslovci Pro žáky 7. ročníku ZŠ
III/2 XV A
Příbuzenské vztahy v dějinách
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Lucemburkové 1. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída:
Karel IV. * , Praha  , Praha Matka: Eliška Přemyslovna
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Vlastivěda Ročník :
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vyřaď a objasni, co nepatří do řady:
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 1.část)
Mgr. LENKA VENCLOVÁ 7.ročník
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Lucemburkové na českém trůnu
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Nástup Lucemburků na český trůn
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NÁSTUP VÁCLAVA II. NA ČESKÝ TRŮN MEZINÁRODNÍ VZTAHY Vztah k Habsburkům Zisk Polska Zisk Uher HOSPODÁŘSKÉ POMĚRY V ČECHÁCH.
Děti Karla IV. Karel IV byl celkem 4x ženatý 1.Blanka z Valois
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
Románské památky v Čechách
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Konec Přemyslovců Lubomír Berka.
Jan Lucemburský.
Poslední Přemyslovci Přemyslovci znak Čech znak Moravy Český král.
Lucemburkové Lucemburkové na českém trůně Dějepis 7. ročník Marek Kryška.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
VY_32_INOVACE_Lul_I_10 Poslední Přemyslovci II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV: Jan Lucemburský
Život Karla IV. * ✝ Vypracoval: Svrček Matyáš
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Přemyslovci - opakování
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
ELIŠKA PŘEMYSLOVNA.
Přehled významných panovníků
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Obchodní akademie, Střední odborná škola
zpracovaný v rámci projektu
Poslední Přemyslovci III
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

České královny po vymření Přemyslovců Viola Těšínská – vdova po Václavovi III. Eliška Rejčka – vdova po Václavu II. a manželka prvního Habsburka Rudolfa na českém trůně Anna Přemyslovna – manželka neúspěšného dvakrát zvoleného českého krále Jindřicha Korutanského Eliška Přemyslovna – manželka Jana Lucemburského

Viola Alžběta Těšínská Manželka posledního přemyslovského krále na českém trůnu Václava III. Narodila se někdy kolem roku 1290 pravděpodobně v Těšíně jako dcera těšínského vévody Měška, příslušníka poboční slezské větve rodu Piastovců. O Violině dětství a mládí není známo mnoho, stejně tak není známo, za jakých okolností dochází v roce 1305 k jejímu seznámení s Václavem III., tehdy novým českým a polským králem. Již následujícího roku, v srpnu, je Václav III. v Olomouci, během tažení do Polska, za dosud nevyjasněných okolností, zavražděn. Po Václavově smrti žije mladá vdova v Praze Celých deset po smrti Václava III. zůstává Viola vdovou, teprve v roce 1316 se rozhodne uzavřít manželství s jedním z nejmocnějších českých šlechticů tehdejší doby, a to s Petrem z Rožmberka. Podobně jako Violino manželství s Václavem III., nemá ani tento svazek dlouhého trvání - 21. září roku 1317 Viola Alžběta Těšínská umírá.

Eliška Rejčka *1. září 1286 - † 18.října 1335 Staré Brno Byla polskou princeznou (Piastovnou) a jako manželka Václava II. českou a polskou královnou. Jejími rodiči byli polský král Přemysl Velkopolský a Richenza Švédská. Dva roky po sňatku, několik dní před smrtí Václava II. se narodila jejich dcera Anežka. Po smrti Václava II. se provdala za Rudolfa Habsburského a znovu se na krátký čas stala českou královnou. Rudolf Habsburský ji finančně zabezpečil, věnoval jí několik věnných měst.

Eliška Rejčka v Hradci a v Brně Po smrti druhého manžela se její postavení zdramatizovalo a ona s dvouletou Anežkou tajně prchala z Prahy do svého věnného města Hradce Králové. Později za Jana Lucemburského se jí začalo říkat Hradecká královna. Po smrti Rudolfa se stal jejím milencem český šlechtic Jindřich z Lipé, za kterého se později tajně provdala. Tento sňatek pobouřil královský pár Jana Lucemburského a Elišku Přemyslovnu natolik, že nechali Jindřicha uvěznit na hradě Týřově. Většina české a moravské šlechty se za Jindřicha postavila a Jan Lucemburský byl nucen ho propustit a Elišce vyplatil 10 tisíc hřiven stříbra, aby získal její věnná města. Eliška byla velmi činorodá žena, která podporovala umění, významně přispěla ke zvelebení Brna. Svůj život dožila v Brně, kam ji Jindřich rovněž doprovázel. Oba jsou v tomto městě pohřbeni.

Anna Přemyslovna (* 15.10.1290, provdána 1306, † 1312) Nejstarší dcera Václava II. a Jitky Habsburské se stala manželkou Jindřicha Korutanského. Sňatek se uskutečnil ve chvatu před výpravou Václava III. do Polska. I svatební smlouva byla neobvykle uzavřena až po něm. Přemyslovské princezny měly dědický nárok, pokud by rod vymřel po meči tj. v mužské linii. Po krátké vládě Rudolfa Habsburského Anna jako dědička s Jindřichem na trůn dosedla. Avšak neschopnost manželova ohrozila i ji a začala se obávat nároků dosud neexistujícího manžela své mladší sestry Elišky. V té době asi došlo mezi sestrami k rozkolu. V roce 1310 byl její manžel skutečně vypuzen úspěšnějším švagrem a s Annou dost potupným způsobem opustil Prahu a odebral se do Korutan. Zde se bezdětná královna Anna dožila pouhých dvaceti tří let.

Eliška Přemyslovna *20. 1. 1292, † 28. 9. 1330 Česká královna (korunovace 7. 2. 1311). Byla dcera Václava II. a jeho první manželky Guty Habsburské, manželka Jana Lucemburského. Po vymření Přemyslovců druhá nejstarší z žijících dcer Václava II. Jako pětiletá ztratila matku a nikdy se nesmířila s otcovou druhou ženou, jen o čtyři roky starší Eliškou Rejčkou. Manželství s Janem Lucemburským postupně ztroskotalo, příčinou byla mimo jiné vládychtivost a intriky Elišky. Dožila v ústraní, odloučena i od svých dětí Václava (Karla IV.), Přemysla Otakara Lucemburského, Jana Jindřicha a čtyř dcer. Porodila sedm dětí.

Elišky zásluhy V druhé polovině svého života se věnovala spíše politice a náboženství. Ráda se uchylovala do Zbraslavského kláštera, který nechal postavit její otec. V roce 1317 převedla do majetku kláštera čtyři marky z ročního platu mlýna na Labi a v roce 1319 ves Klínec, kde se těžilo zlato. Roku 1325 nařídila přeměření mezí a hranic kláštera a pozdější rekonstrukci. Roku 1329 dala rozšířit chrám na jižní straně o devět kaplí s oltářem. Architektonické řešení bylo pojato tak, aby vyhovovalo umístění svatých ostatků, které Eliška shromažďovala. Tímto se postarala o rozšíření a obohacení chrámové liturgie. Smrt královny byla pro klášter nenahraditelnou ztrátou. Snažila se o svatořečení své pratety Anežky České. Na rozdíl od své nenáviděné sokyně Elišky Rejčky postrádala pro své donátorství finanční prostředky. Její nelehký život skončil 28.9.1330.

Jan Lucemburský *10. srpna 1296 – † 26. srpna 1346 Vyrůstal v Paříži, kde studoval na universitě. V r. 1310 se stal hrabětem lucemburským a králem českým, dočasně i králem polským. Otec Jindřich Lucemburský, matka Markéta Brabantská. Manželství s Eliškou Přemyslovnou nebylo příliš šťastné. Jan Lucemburský se pokoušel vládnout s ohledem na říšskou politiku. V roce 1334 se podruhé oženil s Beatricí Bourbonskou a začal žít usedlejším způsobem života, tzn. přestal se účastnit každého turnaje a každé války.

Děti Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského Markéta Lucemburská – její manžel byl Jindřich II. Dolnobavorský * 8.7.1313 – † 11.7.1341 Jitka Lucemburská (Guta) – její manžel byl Jan II. Dobrý * 21.5.1315 – † 11.9.1349 Václav (pozdější Karel IV.) *1316- † 1378 Jan Jindřich Lucemburský – moravský markrabě *1322- †1375 Přemysl Otakar Lucemburský * 12.2.1322 Mělník – † 12.11.1375 Brno Anna Lucemburská – její manžel byl Ota Habsburský * 27.3.1323 – † 3.9.1338 Eliška Lucemburská * 27.3.1323 – † před 1330

Zdroje informací: Hora-Hořejš P., Toulky českou minulostí, díl 2, 1997 http://www.moh.cz/cz/panov_04.htm http://www.brno.cz http://www.kudlanka.cz/9035_item.html http://zivotopisyonline.cz Literatura: Hora-Hořejš P., Toulky českou minulostí, díl 2, 1997