Důchodové pojištění invalidní důchod Sociální zabezpečení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení v ČR
Advertisements

Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
ČESKÁ MS SPOLEČNOST UNIE ROSKA V ČR. UNIE ROSKA •Unie Roska je občanské sdružení působící v ČR od roku Jeho hlavním posláním je pomáhat lidem s.
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Důchodové pojištění a státy EU
Důchodové pojištění I
Důchodové pojištění Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary,
Systémy zabezpečení ve stáří
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Okresní správa sociálního zabezpečení Zlín
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Invalidní důchody Mgr. Pavel Kantořík lhg.
Úvod do systému důchodového pojištění v ČR Mgr. Terezie Pemová.
Důchodové pojištění Sociální zabezpečení. Okruh pojištěných osob zaměstnanci v pracovním poměru,zaměstnanci v pracovním poměru, příslušníci Policie, Vězeňské.
Studijní obor: Sociální činnost
Podpora v nezaměstnanosti
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 5. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Městská knihovna v Hodoníně dne 14
DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ II.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 4. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Metropolitní Univerzita Praha o. p. s. Výukové středisko Plzeň
Starobní důchod. 1. Kdo má nárok na důchod? a) každý, kdo byl pojištěn nejméně 25 let a dosáhl důchodového věku nebo b) byl pojištěn nejméně 15 roků a.
Důchodové pojištění II.
Důchody v EU ZS Mgr. Ilona Kostadinovová
Nemocenského a důchodového pojištění v roce 2013 Ing.Antonín Vacík, ředitel OSSZ PM Zásadní změny, připravované zákony Lidé na prvním místě…
Sociální zabezpečení Vysoká škola KV, o.p.s Mgr. Ilona Kostadinovová
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Sociální zabezpečení MUP Praha, o.p.s., středisko Plzeň Mgr. Ilona Kostadinovová
Právo sociálního zabezpečení
Důchodové pojištění I
STRUKTURA MZDY.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti X Zdravotní pojištění X Úrazové pojištění zaměstnanců Mgr. Ilona Kostadinovová.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Správa sociálního zabezpečení
Zákon 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, v platném znění
Tři pilíře sociálního zabezpečení. Vytvoření tří systémů na počátku 90. let minulého století byly vytvořeny 3 na sebe navazující, relativně samostatné.
1. Pilíř sociálního zabezpečení
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Proč by měl dát zaměstnavatel šanci pracovat člověku po ukončení léčby aneb legislativou dané motivační nástroje Hana Potměšilová 23. října 2015, PRAHA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.17 Ročník3. ročník.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
7. PENZIJNÍ SYSTÉM ČR Základní parametry systému.
Právo sociálního zabezpečení
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Právo sociálního pojištění
OSVČ – zdravotní pojištění 2017
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Důchodové pojištění v ČR
Jak počítá analyzátor - výdaje
DUM - Digitální Učební Materiál
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transkript prezentace:

Důchodové pojištění invalidní důchod Sociální zabezpečení

Doba pojištěné a náhradní doba pojištění -účast na důchodovém pojištění -platba důchodového pojištění (3 roky zpětně od sociální události si může doplatit dluh na pojistném (maximálně 10 let dluhu)

Invalidní důchod Pojištěnec má nárok na invalidní důchod, jestliže nedosáhl věku 65 let a stal sePojištěnec má nárok na invalidní důchod, jestliže nedosáhl věku 65 let a stal se –invalidním a získal potřebnou dobu pojištění, pokud nesplnil ke dni vzniku invalidity podmínky nároku na řádný starobní důchod, – invalidním následkem pracovního úrazu.

Potřebná doba pojištění do 20 let méně než jeden rok, do 20 let méně než jeden rok, od 20 let do 22 let jeden rok, od 20 let do 22 let jeden rok, od 22 let do 24 let dva roky, od 22 let do 24 let dva roky, od 24 let do 26 let tři roky, od 24 let do 26 let tři roky, od 26 let do 28 let čtyři roky a od 26 let do 28 let čtyři roky a nad 28 let pět roků. nad 28 let pět roků. Potřebná doba pojištění pro nárok na plný invalidní důchod se zjišťuje z období před vznikem plné invalidity, a jde-li o pojištěnce ve věku nad 28 let, z posledních deseti roků před vznikem plné invalidity. Podmínka potřebné doby pojištění pro nárok na plný invalidní důchod se považuje za splněnou též, byla-li tato doba získána v kterémkoliv období deseti roků dokončeném po vzniku plné invalidity; u pojištěnce mladšího 24 let činí přitom potřebná doba pojištění dva roky.

Druhy invalidity Jestliže pracovní schopnost pojištěnce pokleslaJestliže pracovní schopnost pojištěnce poklesla nejméně o 35 %, avšak nejvíce o 49 %, jedná se o invaliditu prvního stupně,nejméně o 35 %, avšak nejvíce o 49 %, jedná se o invaliditu prvního stupně, nejméně o 50 %, avšak nejvíce o 69 %, jedná se o invaliditu druhého stupně,nejméně o 50 %, avšak nejvíce o 69 %, jedná se o invaliditu druhého stupně, nejméně o 70 %, jedná se o invaliditu třetího stupně.nejméně o 70 %, jedná se o invaliditu třetího stupně.

Výše invalidního důchodu Výše důchodu se skládá ze dvou složek, a to ze základní výměry a z procentní výměry.Výše důchodu se skládá ze dvou složek, a to ze základní výměry a z procentní výměry. Výše procentní výměry invalidního důchodu činí za každý celý rok doby pojištěníVýše procentní výměry invalidního důchodu činí za každý celý rok doby pojištění 0,5 % výpočtového základu měsíčně, jedná-li se o invalidní důchod pro invaliditu prvního stupně,0,5 % výpočtového základu měsíčně, jedná-li se o invalidní důchod pro invaliditu prvního stupně, 0,75 % výpočtového základu měsíčně, jedná-li se o invalidní důchod pro invaliditu druhého stupně,0,75 % výpočtového základu měsíčně, jedná-li se o invalidní důchod pro invaliditu druhého stupně, 1,5 % výpočtového základu měsíčně, jedná-li se o invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně.1,5 % výpočtového základu měsíčně, jedná-li se o invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně.