Nikola Šuhaj loupežník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. březen Mezinárodní den boje spisovatelů za mír.
Advertisements

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Anarchističtí buřiči charakteristika.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Česká poezie 1. poloviny 20. století
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Sdružení Devětsil a jeho podoby
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_727_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Výlet do české literatury
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Karel Čapek.
Český spisovatel, novinář,
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_08.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Česká meziválečná literatura
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A.
Jaroslav Žák a Únor 1948 VY_32_INOVACE _1B18
PROLETÁŘSKÁ POEZIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Karel Čapek Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Roku 1915 ukončil studium na Filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Česká literatura v letech
 Časové vymezení a souvislosti  Znaky  Sjezd českých spisovatelů 1967 Československo v období uvolňování napětí.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Karel Čapek.
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
Jaroslav Seifert ( )
Karel a Josef Čapkovi.
Generace tzv. buřičů 2 8. ročník Generace tzv. buřičů Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové.
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Marie Majerová 9. ročník.
Balada pro banditu.
Poúnorové ČSR a padesátá léta 20. století
 1. světová válka  Bolševická revoluce v Rusku  Početné dělnictvo  Osobnost T. G. Masaryka a jeho pojetí demokracie  Rozvoj techniky  Hospodářská.
N ÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TÉMA: Na přelomu 19. a 20.
SMĚRY V ČESKÉ POEZII V 1 POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastČeská poezie v 1. pol. 20. století.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Projekt 8.A.   Úvod  Film a diskuze  Práce ve skupinách, tvorba prezentací  Prezentace skupin  Tvorba animace  Exkurze + fotodokumentace.
● Ivan Olbracht a inspirace Podkarpatskou Ukrajinou ● Vytvořila: Mgr. Monika Vlková ● SPŠ Uh. Brod.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Protektorát Čechy a Morava
ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Proletářská poezie 20. století.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Protektorát Čechy a Morava
Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Kultura v předválečném Československu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_300_ČJ9
Prezidenti naší republiky VY_32_INOVACE_13
Česká literatura 1.poloviny 20. století
Česká meziválečná poezie
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
Transkript prezentace:

Nikola Šuhaj loupežník Ivan Olbracht Nikola Šuhaj loupežník

O autorovi základní informace český spisovatel, překladatel, novinář vlastním jménem Kamil Zeman žil v letech 1882 – 1952 ( Rakousko – Uhersko, 1.světová válka, 1.republika, 2.světová válka, nástup komunismu v Československu) syn českého spisovatele Antala Staška (vl. jménem Antonín Zeman) studoval Dvoře Králové nad Labem, Berlíně a Praze

O autorovi politické aktivity Po ukončení studií v r.1909 začíná pracovat jako novinář v např. Rudém právu, Dělnických listech, Právu lidu – věnuje se politické činnosti nejdříve v sociálně demokratické levici, poté v komunistické straně Za 1.republiky je za své příliš revoluční komunistické názory dvakrát vězněn V r. 1929 se i se svou ženou spisovatelkou Helenou Malířovou podepisuje pod tzv. Manifest sedmi a je z komunistické strany vyloučen V době 2.sv.války se účastnil odboje s partyzány

O autorovi Manifest sedmi (1929) = protest sedmi umělců proti nové linii komunistické strany po jejím V.sjezdu (bolševizace strany, naprostá podřízenost Moskvě). Podepsaní byli následně ze strany vyloučeni: Ivan Olbracht Helena Malířová (žena I. Olbrachta) Stanislav Kostka Neumann Josef Hora Jaroslav Seifert Marie Majerová Vladislav Vančura

Další autoři této doby Vladislav Vančura Původním povoláním lékař

Další autoři této doby Jaroslav Seifert

Další autoři této doby Petr Bezruč