K O V Y ŽELEZO - Fe VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PČ_143_Kovy_Výroba a zpracování oceli
Přehled citací a odkazů:
VYSOKÁ PEC – SUROVINY A PRODUKTY
Výroba železa Železné rudy : Magnetovec(magnetit) až 70% Fe
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Průmyslové kovy - železo
Železo Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 18
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
VÝROBA ŽELEZA A OCELI.
Při výrobě železa se využívají také redoxní reakce
Výroba železa a oceli.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Rozvodná elektrická síť
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_01
Uhlovodíky s dvojnou vazbou
Výroba železa.
OPAKOVÁNÍ: b) SO2 + H2O → H2SO3 c) Fe + H2SO4 → H2 + Fe2SO4
Železo.
VY_32_INOVACE_13 - SKUPENSTVÍ LÁTEK
Výroba železa.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Řešení otázek na železo
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
PaedDr. Ivana Töpferová
Pč_143_Kovy_Výroba a zpracování oceli
Kovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Železo Richard Horký.
VY_52_INOVACE_21 Rudy určeno pro 5. ročník ZŠ
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ Pč_086_Práce s kovy_Cesta železa a druhy kovů Autor: Mgr. Radomír Válek Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště,
Základy chemických technologií 2009
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
Výroba surového železa
ŽELEZNÉ RUDY A JEJICH TĚŽBA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Výroba kovů.
Inspiromat pro technické obory 2
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
KOVY Výroba kovů redukcí ze sloučenin. KOVY  významná skupina látek využívaná od starověku  většina kovů se v přírodě vyskytuje vázaná ve sloučeninách.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Železo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_57 Název.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_02_32_ŽELEZNÉ RUDY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo. Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výroba surového železa
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová
Prezentace – výklad učiva
VÝROBA ŽELEZA A OCELI - VYSOKÁ PEC
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výroba železa Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Výroba kovů.
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název vzdělávacího materiálu Železo
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_ 52_INOVACE_06_ výroba_železa_ad2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VY_52_INOVACE_12 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová ŽELEZO.
Výroba železa a oceli - opakování
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Transkript prezentace:

K O V Y ŽELEZO - Fe VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO

Železo – vlastnosti Patří mezi nejvýznamnější kovy. Skupenství pevné, stříbrné barvy, má magnetické vlastnosti. Málo odolný na vzduchu (koroze) Vyrábí se z něj ocel. Má velmi široké upotřebení. VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO

Železo - výskyt Vyrábí se z železných rud redukcí této rudy. Většina rud obsahuje i hlušinu (příměs, která neobsahuje železo) Železné rudy jsou kyslíkaté sloučeniny, obsahující oxid železitý. Příklady: - magnetit (Fe3O4)- 40-70% Fe; krevel (Fe2O3)- 40-65% Fe; hnědel (Fe2O3 . n (H2O)- 28-45% Fe; ocelek (FeCO3) – 44-58% Fe apod. KREVEL VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO

VÝROBA ŽELEZA Surové železo se vyrábí ve vysokých pecích redukcí železných rud působením paliva, struskotvorných přísad a vzduchu. Schéma vysoké pece: 1. vhánění předehřátého vzduchu (~900 °C) 2. tavicí zóna (~2000 °C) 3. zóna redukce oxidu železnatého FeO (700–1200 °C) 4. zóna redukce oxidu železitého Fe2O3 (200-700 °C) 5. předehřívací zóna (~200 °C) 6. zavážka (ruda, vápenec, koks) 7. odpadní plyny 8. sloupec rudy, koksu a vápence 9. odvod strusky 10. odběr surového železa 11. odvod odpadních plynů VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO

Produkty železa LITINA OCEL SUROVÉ ŽELEZO LITINA OCEL Obsahuje mnoho příměsí jako je uhlík –cca 4%, dále křemík, fosfor, síru atd. Má velkou tvrdost, ale je křehké. Slouží jako surovina pro výrobu litiny a ocele. Pevná, dolná vysokým teplotám, levná Nedá se obrábět, křehká, není pružná Velké množství železa se pracovává na ocel. Na rozdíl od železa je ocel měkčí a kujná. Také se Příměsi dá připravit ocel se speciálními vlastnostmi. VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO

LITINA Litina se vyrábí tak, že se surové železo vlévá do forem a nechá se pomalu ochladit. Výrobky z litiny: Poklopy kanálů Topná tělesa Lavičky Ozdobné brány Pouliční lampy Kuchyňské nádobí Části strojů apod. LITINA VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO

VÝROBA OCELI Provádí se v ocelárnách zkujnováním surového železa neboli snižováním obsahu příměsí ( těmi jsou hlavně uhlík, křemík, fosfor nebo síra) a to dvěma způsoby. První způsob se provádí v konvertorech. Do konvertoru naplněného roztaveným surovým železem se vhání vzduch. Vzdušný kyslík oxiduje přimíšené prvky na oxidy, které se unikají vázané v plynech. Druhý způsob je zkujňování v nístějových pecích, vyhřívaných topným plynem nebo elektrickým proudem. K surovému železu se přidává železný šrot nebo upravená ruda a směs se taví. Přimíšené prvky se oxidují kyslíkem vázaným v oxidech železa. VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO

VYUŽITÍ OCELE V současné době je ocel vyráběna převážně v tzv. integrovaných hutních provozech, kde je koncentrována celá výroba od surového železa přes ocelárnu a válcovnu až k hotovému polotovaru. Rozšířeny jsou i tzv. miniocelárny, kde je ocel vyráběna z ocelového odpadu v elektrických pecích a odlévána v kontinuálním litím zařízení na bramy, sochory apod. Ocelové polotovary jsou dále zpracovány ve válcovnách na drát, plech, nosníky, kolejnice, profily, které jsou široce používány v průmyslu, ve stavebnictví jako součást železobetonu nebo ke konstrukci skeletů výškových budov a věží (Eiffelova věž nebo Petřínská rozhledna), elektrárenských turbín, nádob jaderných reaktorů a mnoho mnoho dalších. Část polotovarů slouží jako výchozí materiál pro výrobu výkovků v kovárnách. VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO

VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO

ZDROJE Snímek č. 1: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=kov&ex=1#ai:MP900439322| Snímek č. 2: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=%C5%BEelezo&ex=1#ai:MP900386955| Snímek č. 3: - Luis Miguel Bugallo Sánchez, Wikimedia Commons, licence Creative Commons [26.9.2005] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Mineral_Olixisto_GDFL101.jpg Snímek č.4: - Robert Blazek, Wikimedia Commons, volné dílo [18.6.2005] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/38/VysokaPec.jpg Snímek č. 6: - Patrick.charpiat, Wikimedia Commons, licence Creative Commons [10.1.2011] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a0/Australian_blacksmith.jpg VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO