Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P12_2.5 Tematická oblast: Osobnosti dějin 20. století Lev Davidovič TROCKIJ Typ: DUM – výkladový Předmět: Seminář z.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P3_1.15 Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu Psaní velkých písmen II Typ: DUM - kombinovaný.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o. REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým.
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
tuto prezentaci lze použít výhradně ke vzdělávacím účelům
STUDENÁ VÁLKA 50. – 60. léta 20. století
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Člověk a společnost Dějepis Světové války Komunistická diktatura VY_32_INOVACE_15 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213.
Práce se Slovníkem spisovné češtiny
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Mgr. Lenka Zedníková 20. století
Lev Davidovič Bronštejn
Ruské revoluce 4. část.
Okupace Československa
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_724_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Bolševická revoluce Revoluce v Rusku.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vývoj v Rusku.
Rusko Člen Dohody – 1. světová válka – východní fronta
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
- * 7. listopad Žid - Ukrajinec - S Leninem hlavní představitel ŘR - Lenin – přítel, Stalin – nepřítel - Věřil v konec kapitalismu a nastolení.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Protinacistický.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření:
Ruské revoluce 1917.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P12_2.7 Tematická oblast: Osobnosti dějin 20. století Charles de Gaulle Typ: DUM – výkladový Předmět: Seminář z dějepisu.
George Orwell 1984 (Nineteen Eighty-Four)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _603.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
První světová válka III
Ruské revoluce Lenka Ertlová.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Antonín Dvořák
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Vývoj v Rusku.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Nástup bolševiků v Rusku Číslo vzdělávacího materiálu: ICT2-16 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
 Datum:  Projekt: Kvalitní výuka  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_292  Licence: CC BY-NC-SA 3.0 
Základní škola Čelákovice
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
SSSR mezi světovými válkami I
Ruské revoluce 1917.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 5. Ruské revoluce
Vývoj v Rusku.
SSSR mezi světovými válkami
Revoluce v Rusku 19. – 20. století Autor: Lenka Mulačová
ČÍNA.
Digitální učební materiál:
VY_32_INOVACE_196_REVOLUCE V RUSKU
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Revoluce v Rusku 1917 Autor: Lenka Mulačová
Ruské revoluce 1917.
I. světová válka III. část.
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P12_2.5 Tematická oblast: Osobnosti dějin 20. století Lev Davidovič TROCKIJ Typ: DUM – výkladový Předmět: Seminář z dějepisu Ročník: 5. a 6. r. (6leté), 3. a 4. r.(4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Mgr. Romana Cieslarová Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: leden 2014

METODICKÝ LIST Materiál je součástí tematické oblasti Osobnosti dějin 20. století a je určen pro seminář z dějepisu v předposledním a posledním ročníku studia. Slouží k seznámení s významným ruským a sovětským politikem 20. století. Inovace spočívá ve využití interaktivního prostředí.

L EV D AVIDOVIČ TROCKIJ BUNDESARCHIV, BILD 183-R15068 / CC-BY-SA. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: g/wiki/Soubor:Bunde sarchiv_Bild_183- R15068,_Leo_Dawid owitsch_Trotzki.jpg

L EV D AVIDOVIČ TROCKIJ (1879–1940)  vl. jm. Lev Davidovič Bronštejn  jedna z nejkontroverznějších postav 20. stol.  spolu s V. I. Leninem nejvýznamnějším představitelem říjnové socialistické revoluce v Rusku 1917  vrchní velitel bolševické armády během ruské občanské války  spisovatel a žurnalista, vynikající řečník a organizátor

Z AČÁTEK POLITICKÉ ČINNOSTI  již v mládí se stal stoupencem marxismu  za své politické aktivity vyloučen z VŠ a roku 1902 deportován na Sibiř  patřil k hlavním organizátorům neúspěšné ruské revoluce v roce 1905  léta 1906 ‒ 1917 strávil v exilu  v článcích i knihách propagoval revoluci

Ř ÍJNOVÁ REVOLUCE V R USKU 1917  s Leninem se Trockij původně v mnoha názorech rozcházel, postupně se však názorově sbližovali  do Petrohradu Trockij dorazil z New Yorku v květnu 1917  spolu s Leninem řídili říjnovou revoluci  pod vedením Trockého Rudé gardy obsadily základní opěrné body Petrohradu a zaútočily na sídlo prozatímní vlády – Zimní palác

P O VÍTĚZSTVÍ REVOLUCE  Trockij se podílel na řízení státu, funkci předsedy vlády však odmítl (obavy z reakce obyvatelstva na Trockého židovský původ)  lidovým komisařem zahraničních věcí → vedoucí sovětské delegace na mírových jednáních s Německem v Brestu Litevském  jednání protahoval v naději na vypuknutí revoluce v Německu, s uzavřením míru za daných podmínek osobně nesouhlasil

R USKÁ OBČANSKÁ VÁLKA  od r lidovým komisařem vojenství a námořnictva → vedl Rudou armádu  přestože neměl vojenské vzdělání ani zkušenosti, přispěl svým velením k vítězství bolševiků nad všemi odpůrci  osobní statečnost, organizační schopnosti, ale i krutost  udržování vojenské discipliny prostřednictvím četných poprav

B OJ O MOC SE S TALINEM  rozpoutal se ihned po Leninově smrti, když Stalin zařídil, aby Trockij obdržel oznámení s chybným datem Leninova pohřbu a nebyl tak na pohřbu přítomen  Stalin získal post generálního tajemníka komunistické strany  Trockij Stalinovo vedení podroboval ostré kritice → zbaven funkcí, r vyloučen ze strany, r vyhoštěn ze SSSR

P OBYT VE VYHNANSTVÍ  většina zemí Trockému odmítla umožnit pobyt na svém území  krátkodobé pobyty v Turecku, Dánsku, Francii, Norsku; trvalý azyl poskytlo Mexiko  kritika stalinismu, obhajoba vlastního učení  osobní problémy: syn obětí stalinských čistek, sebevražda dcery, podezřelé okolnosti úmrtí dalšího syna v Paříži  v SSSR Trockij odsouzen k trestu smrti

S MRT SRPNA 1940  Trockij žil ve vile v mexickém Coyoacánu  byl si vědom nebezpečí, proto zesílil bezpečnostní opatření  vražedný útok v květnu 1940 přežil  20. srpna 1940 smrtelně zraněn při atentátu, který provedl španělský komunista a agent NKVD Ramón Mercader  na následky zranění hlavy Trockij zemřel  atentátník – trest 20 let odnětí svobody

H LAVNÍ MYŠLENKY TROCKISMU  vychází z marxismu, opozice proti stalinismu (kritika stalinismu „zleva“)  hlásá nastolení komunismu na celém světě  hovoří o permanentní revoluci  schvaluje násilí i fyzickou likvidaci odpůrců  odmítá byrokratizaci režimu  odmítal prvky tržního hospodářství, prosazoval přísné řízení ekonomiky z centra

D OPORUČENÁ LITERATURA PATENAUDE, Bertrnad M. Trockij. Pád revolucionáře. Praha: Paseka, ISBN TROCKIJ, Lev. Můj život. Praha: Akademia, ISBN

I NFORMAČNÍ ZDROJE :  JOHNSON, Paul. Dějiny XX. století. Praha: Rozmluvy Alexandra Tomského,  PEČENKA, M.; LUŇÁK, P. Encyklopedie moderní historie. Praha: Libri, ISBN X.  Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Lev Davidovič Trockij [online]. c2013 [citováno ]. Dostupný z WWW: avidovi%C4%8D_Trockij&oldid=