AVANTGARDNÍ UMĚLECKÝ SMĚR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Advertisements

Významný avantgardní malířský a sochařský směr z počátku XX. století
KUBISMUS a Pablo Picasso.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Kubismus I. Polovina 20. století.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Jindřich Otipka akademický malíř
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
KUBISMUS.
Kubismus; malířství a sochařství Předmět, ročník
Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století
Umělecké směry 20. století
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Moderní umělecké směry KUBISMUS
VY_52_INOVACE_DEK_47 EXPRESIONISMUS A KUBISMUS
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE MGR. KAROLÍNA BERANOVÁ Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Architektura tužkou a ve 3D
Realismus,impresionismus, secese, kubismus
Umělecké slohy a moderní umění 6. Moderní a současné umění
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: MGR. MARTINA MYŠKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_757_KUBISMUS TÉMA: Kubismus ve výtvarném.
VY_52_INOVACE_DEK_46 PRVNÍ UMĚLECKÉ SLOHY 20. STOLETÍ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ÚHEL POHLEDU.
ČESKÝ KUBISMUS Jiří Salajka.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_13 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
MODERNA JANA KOTĚRY Obr. 24: Urbánkův dům (Mozarteum) od Jana Kotěry
Estetika režného zdiva v díle Jana Kotěry
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY
KUBISMUS.
KUBISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Evropské umění počátku 20. století
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
KULTURA MEZIVÁLEČNÉHO OBDOBÍ. 20. LÉTA SVĚT -= „zlatá léta“ -období hospodářské prosperity -svět se zotavuje z první světové války a věří, že další.
Moderní a současná architektura Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_16 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
Kubismus Charakteristika uměleckého směru ve výtvarném umění.
Pablo Picasso Busta Ženy s kloboukem Dora „kubismus”
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Marcela Jelínková NÁZEV: VY_32_INOVACE_05C_08_Kubismus v českém malířství,
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_5B_9_Kultura mezi válkami Téma:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _12 Osobnosti kubismu Téma: Dějepis 9. ročník Číslo.
Kubismus Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Věra Slezáková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_18.
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Kubismus v malířství Autor: Mgr. Olga Pasovská.
KUBISTICKÉ POPRSÍ – OTTO GUTFREUND
GEOMETRICKÁ ABSTRAKCE
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
KUBISMUS Metelková Surov.
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
Moderní umělecké směry Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_12
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
Guernica Pablo Picasso
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Kultura meziválečného období
KUBIZMUS Mgr. Tímea Matušeková.
KUBIZMUS Dominik Ferko, 8.B.
Kubizmus. Kristián Luksaj 8.B.
Kultura a věda mezi válkami
KUBISMUS.
Otázka č. 1.
Transkript prezentace:

AVANTGARDNÍ UMĚLECKÝ SMĚR 1906-1923 KUBISMUS AVANTGARDNÍ UMĚLECKÝ SMĚR 1906-1923

ZAKLADATELÉ, PRŮKOPNÍCI Georges Braque (Francouz) a Pablo Picasso (Španěl) Zpočátku byla jejich tvorba na sobě nezávislá, oba ovlivnil Paul Cézanne a africké domorodé umění. Roku 1907 začali pracovat společně.

CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY předmět se nezobrazuje jen z jednoho úhlu, ale z mnoha úhlů a pohledů současně předmět se rozkládá až na nejjednodušší geometrické tvary, které se pak pomocí fantazie skládají do obrazu u překrývajících se předmětů vzniká mnoho průhledů zobrazené předměty působí dojmem, že jsou deformované ruší se hladké křivky –nahrazeny ostrými hranami ruší se perspektiva,nezobrazuje se prostor, světlo, hloubka-2D zpočátku často omezená barevnost – šedá,hnědá Dochází tak k novému spojení reality a fikce, které s sebou přináší napětí v obraze

NÁZEV z latinského cubus, franc.cubiques" = krychle Termínu „kubismus“ jako první použil francouzský kritik umění Louis Vauxcelles v roce 1908. Popsal jeden z Braqueových obrazů jako plný ‚bizarre cubiques‘, plný malých bizardních kostiček. Název kubismus rychle ujal, i když Picasso a Braque nebyli jeho velkými příznivci.

Picasso - Slečny z Avignonu První obraz kubismu 1907 Rozměry 244 x 234 cm Nevšední ostré úhly, inovativními pohledy a dramatičnost Později vyšlo najevo, že v něm Picasso nezachytil slečny z města Avignonu, ale prostitutky z nechvalně známé Avignonské ulice v Paříži

Picasso - Guernica Poslední významný obraz kubismu 1937 - reakce na německé bombardování španělského městečka Guernica- symbolické zobrazení hrůzy války odstíny šedé zdůrazňují bezvýchodnost a tragedii osudů nevinných 1600 obětí

SVĚTOVÍ AUTOŘI Georges Braque (Francouz) Robert Delaunay (Francouz) Juan Gris (vl. jménem José Victoriano Gonzales, Španěl) Fernand Léger (Francouz) Jacques Lipchitz (americký sochař, litevského původu) Pablo Picasso (Španěl) Fritz Wotruba (rakouský sochař a grafik

ČESKÝ KUBISMUS Emil Filla Josef Čapek Otakar Kubín Bohumil Kubišta Antonín Procházka Václav Špála E.Filla - Utěšitel J.Čapek – Před spaním

ČESKÁ KUBISTICKÁ ARCHITEKTURA je světovým unikátem – nikde jinde na světě se kubismus v architektuře v takové míře neprojevil. Vila stavitele Bedřicha Kovařovice od Josefa Chochola v Praze na Vyšehradě kubistická lampa od Emila Králíčka na Můstku v Praze

Učitelské domy v ul. E.Krásnohorské v Praze, architekt: Otakar Novotný

Který z autoportrétů je kubistický?