Otevřený přístup nabírá obrátky Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava Horizont 2020: Attribution 4.0 InternationalAttribution.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Otevřený přístup k vědeckým informacím v Horizontu 2020
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Ostrava Biblioteca Academica Zpráva o činnosti za rok 2007 Odborná komise pro otázky elektronického.
Horizon(t) 2020 a CZ HEP letmý a subjektivní přehled Z. Doležal.
ECVET v Programu celoživotního učení
OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Podpora otevřeného přístupu v prioritě 7. RP Věda ve společnosti Michal Pacvoň, Národní kontakt pro Sociální, ekonomické a humanitní vědy a pro oblast.
1 Projekty 7. RP Petra Martináková, MSc RP – chystané výzvy Představení – Petra Martináková, MSc –Finanční manažerka projektu OP VK „Právo do praxe,
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
Iniciativa open access v roce 2011 Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
FP7-Infrastructures Evropský projekt OpenAIRE Open Access Infrastructure for Research in Europe BA 2010, , Daniela Tkačíková.
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Novinky v projektu OpenAIRE plus.
Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
OpenAIRE Open Access Infrastructure for Research in Europe. Nástupce projektu DRIVER. Portál umožňuje.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
CPVŠK 2006, UP Olomouc jde do světa … Iva Prochásková, UK UPa.
Mezinárodní spolupráce komise IVIG v roce 2006 Seminář IVIG, 21. září 2006 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
MoReq2 Ing. Miroslav ŠIRL Hradec Králové.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Projekt GINIE - role a přínosy CAGI při vytváření Evropské geoinformační sítě.
Připojení repozitáře k OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů PAVLA RYGELOVÁ Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Evidence publikační činnosti dle Směrnice č. 2/2015 se zaměřením na ukládání plných textů Iva Prochásková, Lucie Melicharová Univerzitní knihovna UPa 19.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
Výzkum a vývoj A NĚKTERÉ DALŠÍ SOUVISLOSTI…. Výzkum a vývoj v ČR  Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace  Zákony, týkající se VaV  Informační systém,
Význam institucionálního repositáře pro podporu Vědy a Výzkumu
OpenAIRE Plán managementu dat
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Bc. Lenka Votýpková Ústřední knihovna VŠB-TUO
Nástroje otevřeného publikování
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Otevřený přístup v programu
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Otevřený přístup k výsledkům vědy a výzkumu v Horizontu 2020
Transkript prezentace:

otevřený přístup nabírá obrátky Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava Horizont 2020: Attribution 4.0 InternationalAttribution 4.0 International (CC BY 4.0) Biblioteca academica 2014Biblioteca academica 2014, UJEP, Ústín. L.,

Obsah  Proč se musí univerzitní knihovny zajímat o otevřený přístup  Politiky a povinnosti otevřeného přístupu  Evropská komise a otevřený přístup  Evropská komise: grantová agentura  Projekty OpenAIRE, FOSTER a PASTEUR4OA…  Česko a Horizont 2020  H2020: Povinnost otevřeného přístupu k vědeckým publikacím a výzkumným datům  Dopady otevřeného přístupu na služby univerzitních knihoven

Máte rádi e-knihy? A co otevřený přístup?

Proč se musí univerzitní knihovny zajímat o otevřený přístup Hlavní vlivy:  Současné informační technologie  Politiky otevřeného přístupu  poskytovatelů finanční podpory na výzkum  mezinárodní politiky otevřeného přístupu  národní politiky otevřeného přístupu  institucionální politiky a povinnosti otevřeného přístupu  vydavatelské politiky otevřeného přístupu  Postoj autorů a jejich institucí Protože se otevřený přístup pomalu (?), ale jistě, stává standardem vědecké komunikace!

Politiky otevřeného přístupu, zvláště ty, jež zahrnují povinnost otevřeného přístupu, zajišťují organizacím financujícím výzkum, že jsou výsledky jimi financovaného výzkumu volně dostupné pro všechny, kdo je v daném okamžiku potřebují (ale nejen to, viz např. služby OpenAIRE).OpenAIRE Požadavky na otevřený přístup v souvislosti s financováním výzkumu z veřejných zdrojů neznamenají povinnost výsledky publikovat. Rozhodnutí o tom, zda budou výsledky výzkumu publikovány, je plně na straně řešitelů financovaných projektů. Politiky a povinnosti otevřeného přístupu Otevřený přístup je vyžadován jen tehdy, pokud je publikování zvoleno jako prostředek k šíření výsledků výzkumu!

Evropská komise a otevřený přístup  tvůrce politiky: navrhuje legislativu  grantová agentura: 7.RP a H2020  budovatel kapacit: podpora politik OA i projektů (infrastruktura): OpenAIRE, PASTEUR4OA a FOSTER aj.OpenAIRE PASTEUR4OAFOSTER Tři klíčové dokumenty ( ):  SDĚLENÍ: Posílené partnerství Evropského výzkumného prostoru pro excelenci a růst SDĚLENÍ  SDĚLENÍ: Cesta za lepším přístupem k vědeckým informacím: Jak zvýšit přínosy veřejných investic do výzkumu SDĚLENÍ  DOPORUČENÍ: 2012/417/EU: Doporučení Komise ze dne 17.července 2012 o přístupu k vědeckým informacím a jejich uchovávání DOPORUČENÍ

Otevřený přístup v Evropském výzkumném prostoru Evropská komise: grantová agentura OpenAIRE, OpenAIREPlus a Horizont

OpenAIRE

FOSTER Facilitate Open Science Training for European Research, PASTEUR4OA Open Access Policy Alignment Strategies for European Union Research

11

Rada pro výzkum, vývoj a inovace Národní politika otevřeného přístupu? Národní strategie…?

Povinnost otevřeného přístupu k vědeckým publikacím: otázky  Které publikace otevřeně zpřístupnit  Jak zajistit otevřený přístup k publikacím  Autorská práva (Copyright) a licence  Co jsou to APCs  Co uložit do repozitáře  Kdy uložit publikace do repozitáře  Kdy otevřeně zpřístupnit v repozitáři uložené publikace  Co je to období embarga na otevřený přístup  Otevřený přístup k bibliografickým metadatům  Kam uložit publikace

Povinnost otevřeného přístupu k vědeckým publikacím A odpovědi… (?)

Otevřený přístup k výzkumným datům Pilotní projekt pro vybrané oblasti výzkumu; vztahuje se na dva typy dat:  data, včetně příslušných metadat, potřebná k ověření výsledků prezentovaných ve vědeckých publikacích;  jiná data, včetně souvisejících metadat, jak je uvedeno v příslušném dokumentu, tzv. Data Management Plan (DMP), v němž jsou popsány plány pro vytvářená data, nakládání s nimi, jejich uchovávání po dobu trvání a po skončení projektu. Otevřený přístup k výzkumným datům je zajištěn tím, že příjemci grantů uloží svá výzkumná data do repozitářů určených pro ukládání výzkumných dat a přijmou opatření k tomu, aby třetím stranám bylo v maximální možné míře umožněno tato data bezplatně využívat, šířit, vytěžovat, reprodukovat mít k nim přístup.

Dopady otevřeného přístupu na služby univerzitních knihoven librarians

Děkuji za pozornost! &