Dietní režim při hyperglykémii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
OP u klienta s diabetem mellitem – kontrolní otázky
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
„EU peníze středním školám“
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
AKUTNÍ KOMPLIKACE DIABETES MELLITUS Prof. MUDr. Kvapil Milan, CSc.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Dietní režim při hypoglykémii
Diabetes mellitus Inzulínoterapie Selfmonitoring
Zásady výživy sportovce
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
stravovací režim školáků
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Bc.Marieta Baliková Vrchní nutriční terapeutka FN v Motole
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
NUTRILITE – Kroměříž.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
-poruchy metabolismu cukrů
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Cukrovka Diabetes mellitus
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_230.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
HOBITI.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Potraviny pro zvláštní výživu
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
Akutní komplikace diabetu Martin Prázný III. interní klinika 1. LF UK a VFN
Zdravé stravování KC3.
Nutriční poradenství.
Výživa I..
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Monika Dušová Simona Tomková
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Prevalence DM ČR DM typ - 6,3% typ – 92,7%
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 18 Název.
VY_32_INOVACE_14_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
5-denní jídelníček.
DM - komplikace.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výživa.
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Transkript prezentace:

Dietní režim při hyperglykémii Jitka Andrášková Nutriční terapeutka Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny, Brno

Hyperglykémie Rychlé úpravy Pomalé úpravy Kontrola aplikační techniky, místa vpichu atd.

Algoritmus pro úpravu dávek sacharidů a inzulínu Potravinový algoritmus Glykémie Algoritmus krátkého inzulínu Snížit o 10-20 g sacharidů 10 - 13 + 2 j. Snížit o 15-25 g sacharidů 13 - 17 + 4 j. Snížit o 25 g sacharidů 17 + 6 j.

Úpravy dávek inzulínu Glykémie 11 – 17 = zvýšit inzulín o 2 j. a jídlo odložit o 15 – 30 minut Glykémie 17 – 22 = zvýšit inzulín o 2 – 3 j. za 45 – 60 minut odběr glykémie, pokud poklesla pod 15 najíst se, pokud ne, + 2 j. a celý proces znovu opakovat Vyšetření moče na aceton Úpravy dávek inzulínu je nutné přizpůsobit vlastní citlivosti na inzulín

Pomalé úpravy Vždy, když je hyperglykémie naměřena opakovaně několik dnů po sobě a nelze ji vysvětlit změnou jídelního plánu či pohybového režimu

Diabetická ketoacidóza Akutní metabolická komplikace IDDM Charakterizována metabolickou acidózou při vzestupu hladiny ketolátek, s hyperglykémií a deficitem vody a minerálů Vyvolaná nedostatkem inzulínu a zvýšenou produkcí kontraregulačních hormonů

Příčiny vzniku Nově vzniklý IDDM Chybná terapie Infekce Vaskulární příhody Úrazy, operace Jiná onemocnění

Klinický obraz Stupňující se pocit žízně Polyurie Polydipsie Slabost Závrať Ortostatická hypotenze Nevolnost Zvracení Dušnost, poruchy vědomí, kóma

Dietní režim při ketoacidóze Omezení tvorby ketolátek výběrem stravy - antiketogenní dieta Snížení tuků Snížení bílkovin živočišného původu Zvýšení sacharidů Strava lehce stravitelná

Strava lehce stravitelná Má klást co nejmenší nároky na trávicí činnost Zahrnuje principy stravy šetřící trávicí ústrojí s přidáním vhodné kombinace jednotlivých pokrmů. Vždy musí zohlednit věk, zdravotní stav, individuální dispozice a návyky na jednotlivá jídla a ráz stravy.

Strava šetřící trávicí ústrojí - mechanické šetření Nemá zvyšovat tonus trávicího traktu nebo peristaltiku, nemá přílišným tlakem dráždit jeho stěny Podáváme menší porce, častěji, vhodně upravené/ např. kašovitá forma/, vyloučíme potraviny s vysokým obsahem vlákniny, u masa odstraníme blány, šlachy

Strava šetřící trávicí ústrojí – chemické šetření Nemá zvyšovat sekreci trávicích šťáv nebo přímo svých chemickým složením nebo látkami vznikajícími v průběhu trávení a průchodem gastrointestinálním traktem dráždit jeho sliznici. Vylučujeme - aromatické látky vznikající na povrchu pokrmů při jejich pečení, smažení, alkohol, káva, ostré koření, konzervované potraviny.

Strava šetřící trávicí ústrojí – termické šetření Nemá působit dráždivě svou příliš vysokou nebo nízkou teplotou Např. horké nápoje, polévky, mražené výrobky.

Zpomalené nebo ztížené zažívání nejčastěji způsobují: Nadměrné množství potravy Velká, nerozmělněná sousta Tuhá – hutná konzistence pokrmů Vysoký obsah tuku Vadná chuť i úprava pokrmu Onemocnění zažívacího systému Duševní vlivy

Sledujeme a reagujeme na Glykémii Ketolátky v moči Tělesnou teplotu Nevolnost - zvracení

Strava Podle jídelního plánu Zachovat množství sacharidů v příslušných jídlech Při pocitu na zvracení hradit dávku sacharidů ve formě dobře snášených potravin, např. polévky, ovocného pyré, rosolů, ovocných šťáv, piškotů

Při opakovaném zvracení Voláme lékařskou pomoc

Tekutiny, tekutiny, tekutiny Jaké Kdy Kolik Jak

Použitá literatura Karen, Igor, et al. Diabetes mellitus : doporučený diagnostický a léčebný postup pro všeobecné praktické lékaře [online] . 1. vydání. Praha : Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP, 2009 Svačina, Š.: Poruchy metabolismu a výživy. Praha, Galén 2010 Pařízková, J.: Obezita v dětství a dospívání. Praha, Galén 2007 Hainer, V.: Obezita. Praha, Galén 1997 Anděl, M.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu. Praha, Galén 2001 Petrásek, R.: Co dělat abychom žili zdravě. Praha, Vyšehrad 2004 Kejvalová, L.: Výživa dětí od A do Z. Praha, Vyšehrad 2005 Mourek, J.: Mastné kyseliny OMEGA - 3. Praha, Triton 2009 Svačina, Š.: Obezita a diabetes. Praha, Maxdorf Jessenius 2000, Ošancová, K.: O výživě aktuálně a se zárukou. Praha, Společnost pro výživu 1998 Pokorný, J. a kol.: Základy výživy a výživová politika. Praha, VŠCHT 2002 Kunová, V.: Zdravá výživa. Praha, Grada Publishing 2004 Müllerová, D.: Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí. Praha, Triton 2003

Děkuji Vám za pozornost jitka.andraskova@fnusa.cz