Dietní režim při hyperglykémii Jitka Andrášková Nutriční terapeutka Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny, Brno
Hyperglykémie Rychlé úpravy Pomalé úpravy Kontrola aplikační techniky, místa vpichu atd.
Algoritmus pro úpravu dávek sacharidů a inzulínu Potravinový algoritmus Glykémie Algoritmus krátkého inzulínu Snížit o 10-20 g sacharidů 10 - 13 + 2 j. Snížit o 15-25 g sacharidů 13 - 17 + 4 j. Snížit o 25 g sacharidů 17 + 6 j.
Úpravy dávek inzulínu Glykémie 11 – 17 = zvýšit inzulín o 2 j. a jídlo odložit o 15 – 30 minut Glykémie 17 – 22 = zvýšit inzulín o 2 – 3 j. za 45 – 60 minut odběr glykémie, pokud poklesla pod 15 najíst se, pokud ne, + 2 j. a celý proces znovu opakovat Vyšetření moče na aceton Úpravy dávek inzulínu je nutné přizpůsobit vlastní citlivosti na inzulín
Pomalé úpravy Vždy, když je hyperglykémie naměřena opakovaně několik dnů po sobě a nelze ji vysvětlit změnou jídelního plánu či pohybového režimu
Diabetická ketoacidóza Akutní metabolická komplikace IDDM Charakterizována metabolickou acidózou při vzestupu hladiny ketolátek, s hyperglykémií a deficitem vody a minerálů Vyvolaná nedostatkem inzulínu a zvýšenou produkcí kontraregulačních hormonů
Příčiny vzniku Nově vzniklý IDDM Chybná terapie Infekce Vaskulární příhody Úrazy, operace Jiná onemocnění
Klinický obraz Stupňující se pocit žízně Polyurie Polydipsie Slabost Závrať Ortostatická hypotenze Nevolnost Zvracení Dušnost, poruchy vědomí, kóma
Dietní režim při ketoacidóze Omezení tvorby ketolátek výběrem stravy - antiketogenní dieta Snížení tuků Snížení bílkovin živočišného původu Zvýšení sacharidů Strava lehce stravitelná
Strava lehce stravitelná Má klást co nejmenší nároky na trávicí činnost Zahrnuje principy stravy šetřící trávicí ústrojí s přidáním vhodné kombinace jednotlivých pokrmů. Vždy musí zohlednit věk, zdravotní stav, individuální dispozice a návyky na jednotlivá jídla a ráz stravy.
Strava šetřící trávicí ústrojí - mechanické šetření Nemá zvyšovat tonus trávicího traktu nebo peristaltiku, nemá přílišným tlakem dráždit jeho stěny Podáváme menší porce, častěji, vhodně upravené/ např. kašovitá forma/, vyloučíme potraviny s vysokým obsahem vlákniny, u masa odstraníme blány, šlachy
Strava šetřící trávicí ústrojí – chemické šetření Nemá zvyšovat sekreci trávicích šťáv nebo přímo svých chemickým složením nebo látkami vznikajícími v průběhu trávení a průchodem gastrointestinálním traktem dráždit jeho sliznici. Vylučujeme - aromatické látky vznikající na povrchu pokrmů při jejich pečení, smažení, alkohol, káva, ostré koření, konzervované potraviny.
Strava šetřící trávicí ústrojí – termické šetření Nemá působit dráždivě svou příliš vysokou nebo nízkou teplotou Např. horké nápoje, polévky, mražené výrobky.
Zpomalené nebo ztížené zažívání nejčastěji způsobují: Nadměrné množství potravy Velká, nerozmělněná sousta Tuhá – hutná konzistence pokrmů Vysoký obsah tuku Vadná chuť i úprava pokrmu Onemocnění zažívacího systému Duševní vlivy
Sledujeme a reagujeme na Glykémii Ketolátky v moči Tělesnou teplotu Nevolnost - zvracení
Strava Podle jídelního plánu Zachovat množství sacharidů v příslušných jídlech Při pocitu na zvracení hradit dávku sacharidů ve formě dobře snášených potravin, např. polévky, ovocného pyré, rosolů, ovocných šťáv, piškotů
Při opakovaném zvracení Voláme lékařskou pomoc
Tekutiny, tekutiny, tekutiny Jaké Kdy Kolik Jak
Použitá literatura Karen, Igor, et al. Diabetes mellitus : doporučený diagnostický a léčebný postup pro všeobecné praktické lékaře [online] . 1. vydání. Praha : Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP, 2009 Svačina, Š.: Poruchy metabolismu a výživy. Praha, Galén 2010 Pařízková, J.: Obezita v dětství a dospívání. Praha, Galén 2007 Hainer, V.: Obezita. Praha, Galén 1997 Anděl, M.: Diabetes mellitus a další poruchy metabolismu. Praha, Galén 2001 Petrásek, R.: Co dělat abychom žili zdravě. Praha, Vyšehrad 2004 Kejvalová, L.: Výživa dětí od A do Z. Praha, Vyšehrad 2005 Mourek, J.: Mastné kyseliny OMEGA - 3. Praha, Triton 2009 Svačina, Š.: Obezita a diabetes. Praha, Maxdorf Jessenius 2000, Ošancová, K.: O výživě aktuálně a se zárukou. Praha, Společnost pro výživu 1998 Pokorný, J. a kol.: Základy výživy a výživová politika. Praha, VŠCHT 2002 Kunová, V.: Zdravá výživa. Praha, Grada Publishing 2004 Müllerová, D.: Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí. Praha, Triton 2003
Děkuji Vám za pozornost jitka.andraskova@fnusa.cz