Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(Odocoileus virginianus)
Advertisements

ZAJÍC POLNÍ (Lepus europaeus)‏
Sadili jsme stromy Nejdříve to byl strom „POHÁDKOVNÍK“, který měl i své kmotry: PaedDr. Zdeňka Szpaka, člena Zastupitelstva Zlínského kraje Mgr. Milenu.
Medvědi.
ZVÍŘATA AUSTRÁLIE (2) - PROCVIČUJEME SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ DO 100
Předmět a očekávaný výstup
ZVÍŘATA AUSTRÁLIE (1) - PROCVIČUJEME SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ DO 100
Primáti = nehetnatci (Primates)
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
GEOBIOMY Geobiomy=typy krajiny Převládají 4 typy:
Phascolarctos cinereus „Potravní specialista“
Řád: ptakořitní Řád: vačnatci
Vačnatci (Metatheria)
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AUSTRÁLIE ZOOSFÉRA ZITOSFÉRA.
SAVCI - charakteristika
Tučňáci Katka Krejsová.
Po stopách ohrožených zvířat
PTAKOPYSK PODIVNÝ.
KLOKANI.
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
ANTARKTIDA.
Vypracovala Martina Šanderová
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.14 Anotace: Prezentace popisuje význam lesa, faunu a floru lesa. Vzdělávací oblast: Význam lesů Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk:
KLOKÁNCI A KLOKANI.
Třída: Savci - Mammalia
Zjednodušený přehled třídění savců
BANDIKUTI A KUSKUSOVÉ.
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Orangutani.
LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.
Systém savců 2 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
Lukeš 9.B. Lama Známá jako,,Velbloud Jižní Ameriky,, V posledních 40 letech se Lama šíří do celého světa jako chovny dobytek Výskyt:Peru,Vysoké Andy,Bollivie.
Vačnatcy Vačnatcy vývoj mláďat probíhá ve vakuu vývoj mláďat probíhá ve vakuu nedochází ke vzniku složité placenty, pouze jednoduchá nedochází ke vzniku.
Podříše: Prvoci - KMENY: Nálevníci Výtrusovci Mnohobuněční – KMENY:
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Vačnatci Marie Fialová.
Adopce zvířátka Klokánek Klokan Rudý Žije v ZOO Praha Žije v ZOO Praha Třída: savci Třída: savci Řád: vačnatci Řád: vačnatci Čeleď: klokanovití Čeleď:
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Název projektu: Živá příroda ve škole
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Přehled hlavních skupin savců 1.část Brainstorming -napiš vše, co tě.
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_52_INOVACE_34_Přírodopis 8. ročník TÉMA: Vejcorodí, vačnatí ČÍSLO.
Šablona : V/2 Sada: 1/23 Ověření ve výuce: Třída: 7 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název:
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Albatool Abbas Ali Jahaf. Panda červená je šelma rozšířená v Asii. Jde o jediného žijícího zástupce čeledi Ailuridae příbuzné lasicovitým, medvídkovitým.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Klokani.
VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.07
KOALA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: Živá příroda ve škole
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
VY_32_ INOVACE_ 11_ PŘÍRODOVĚDA 5
VOMBATI.
SAVCI - charakteristika
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
VY_32_INOVACE_PŘZOO.10 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ Poznavacka_vejcorodi_hmyzozravci
Živorodí savci Řád: Vačnatci.
Transkript prezentace:

Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci Podkmen: obratlovci Třída: Savci(živorodí)

CHARAKTERISTIKA Jsou nadřádem savců asi 250 druhů Jejich velikost se pohybuje od 12 cm do 2 metrů Vyskytují se hlavně Austrálii a Jižní Americe mají mléčné bradavky ke kojení mlád´at rodí nedokonale vyvinutá mláďata, další vývin pokračuje ve vaku (samice nemají placentu)

M l á ď a t a Rodí mláďata ve velmi raném stadiu vývoje (nedonošená) Místo aby dorůstala v děloze, tak se živí ve vaku mlékem (který mají pochopitelně jen samice) Matka kojí velmi dlouhou dobu(některé druhy až 1 rok), později se potomstvo dostane do fáze kdy opustí vak a vrací se do něj jen pro živiny a tělesné teplo.

KOALA MEDVÍDKOVITÁ Známá jako medvídek koala, vzhledem připomíná medvěda Žije v Austrálii Dokonale se přizpůsobil životu na stromech Krmí se většinou v noci(průměrně zkonzumují 500g listí blahovičníků-jedovatý) Spí až 20 hod. denně Slovo koala je domorodého významu a znamená „nepije“ Je vysoký kolem 70-90 cm a váží zhruba 10 kg

K L O K A N I Je jich kolem 50 druhů Žijí většinou ve stepích v početných stádech Mohutné zadní nohy, silný ocas (k udržování rovnováhy při skoku) Živí se trávou Jejich skoky mohou být až 8m dlouhé Na krátkou vzdálenost jsou schopni vyvinout rychlost až 60km/h

KLOKAN RUDOKRKÝ Pozná se podle červenohnědého týlu Je vysoký 66 až 93 cm a hmotnost se pohybuje kolem 11 až 27 kg Býložravec, živí se listím, bylinami a trávou Přes den žije ukrytý v lese či stepi Nejaktivnější za soumraku nebo v noci(potrava) Když některý člen skupiny zjistí poblíž možného nepřítele, varuje ostatní dupáním nebo tlučením ocasem o zem

VAČICE OPOSSUM Všežravec Jižní Amerika Za potravou vychází v noci (přes den spí v dutinách stromů nebo v norách) Délka těla asi 50 cm a váha kolem 1,5 kg Má ovýjivý ocas, který jí pomáhá při šplhání Při nebezpečí předstírá, že je mrtvá a ze zvláštní žlázy vylučuje nepříjemný pach převrátí na bok nebo záda, zavře oči a vyplázne jazyk Loví myši a krysy Jsou loveny pro kožešinu

O T Á Z K Y 1) Proč je vývoj mláďat dokončován ve vaku samice? 2) Typické znaky vačnatců: 3) Jaká je nejdelší doba kojení mláďat klokanů? 4) Kde byste našli Koalu medvídkovitou? 5)Proč se koala medvídkovitá může živit listy jedovatého blahovičníku? K O N E C