Kvantová fyzika hanah.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interakce ionizujícího záření s látkou
Advertisements

COMPTONŮV JEV aneb O důkazu Einsteinovy teorie fotoelektrického jevu
Historie chemie E = m c2 Zákon zachování hmoty:
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Co spatříme na cestě do podivného kvantového světa?
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Shrnutí z minula vazebné a nevazebné příspěvky výpočetní problém PBC
Vybrané kapitoly z obecné a teoretické fyziky
Architektura elektronového obalu
Elektromagnetické vlnění
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Vlny a částice Podmínky používání prezentace
Fotoelektrický jev Jeden z mechanizmů přeměny primárního záření (elektromagnetické) na sekundární (elektronové = beta) Dopadající foton způsobí ionizaci.
47. Základní pojmy kvantové fyziky
KVANTOVÁ OPTIKA 16. Fotoelektrický jev
KEE/SOES 6. přednáška Fotoelektrický jev
Relace neurčitosti Jak pozorujeme makroskopické objekty?
Elektromagnetické spektrum
Základy vlnové mechaniky - vlnění
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Pohyb relativistické částice
Počátky kvantové mechaniky
1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY
VÝVOJ PŘEDSTAV O STAVBĚ ATOMU
Elektromagnetické záření látek
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Kvantové vlastnosti a popis atomu
KVANTOVÁ OPTIKA 17. Kvantová optika, příklady I.
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
Digitální učební materiál
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Paprsková optika hanah.
Stavové veličiny hvězd
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Fotoelektrický jev Ročník:4. Datum vytvoření:Únor 2014 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
Homogenní elektrostatické pole
Kvantová hypotéza Denis Szelle. Planckova kvantová hypotéza  Hledaný vzorec závislosti spektrální hustoty intenzity vyzařování H na frekvenci.
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
VNĚJŠÍ FOTOELEKTRICKÝ JEV
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
záření černého tělesa - animace
Veronika Pekarská ČVUT - Fakulta biomedicínského inženýrství
Počátky kvantové mechaniky
Relativistický pohyb tělesa
Počátky kvantové mechaniky
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 22. října 2012.
10. Elektromagnetické pole 10.3 Střídavé obvody
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_06 Název materiáluVýznamné.
1.PŘEHLED ELEKTROMAGNETICKÉHO ZÁŘENÍ 2.PŘENOS ENERGIE ZÁŘENÍM 3.ELEKTROMAGNETICKÉ ZÁŘENÍ LÁTEK 4.ZÁŘENÍ ČERNÉHO TĚLESA 5.SPEKTRA LÁTEK 6.RENTGENOVÉ.
FOTOELEKTRICKÝ JEV.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_05 Název materiáluFotoelektrický.
VLNOVÉ VLASTNOSTI ČÁSTIC. Foton foton = kvantum elmag. záření vlnové a zároveň částicové vlastnosti mimo představy klasické makroskopické fyziky Louis.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Částicový charakter světla
Elektronový obal atomu
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 4. listopadu 2013.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Fotoelektrický jev Viktor Šťastný, 4. B.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kvantová fyzika.
Elektromagnetické záření.
Přípravný kurz Jan Zeman
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Transkript prezentace:

Kvantová fyzika hanah

1) Kvantová hypotéza 2) Fotoelektrický jev 3) Comptonův jev 4) Vlnové vlastnosti částic

1. Kvantová hypotéza Kvantové fyzice předcházelo studium záření černého tělesa Elektromagnetické záření vydávají všechna tělesa. Chladná vyzařují infračervené záření okem neviditelné, tělesa zahřátá nad 500 °C září viditelně. V absolutně černém tělese je v rovnováze vyzařování a pohlcování záření

Pozorujeme-li rozžhavené absolutně černé těleso, jeví se nejprve jako černé, červené, se vzrůstající teplotou jako oranžové, žluté a bílé. Spektrum rovnovážného záření nezávisí na chemickém složení tělesa, ale jen na jeho teplotě a je spojité, rovnovážné těleso vyzařuje na všech vlnových délkách. Wilhelm Wien – praotec kvantové teorie Dráždila ho problematika záření absolutně černého tělesa, které vysílá záření v širokém rozsahu vlnových délek a intenzita vyzařování je maximální pro jednu konkrétní vlnovou délku, jejíž hodnota je nepřímo úměrná teplotě.

Wienův posunovací zákon b =2,9.10-3m.K 2 λ 1 [mm] S rostoucí teplotou zářiče se posouvá maximální hodnota spektrální hustoty zářivého toku ke kratším vlnovým délkám.

Stefanův-Boltzmannův zákon Energie vyzařovaná absolutně černým tělesem roste úměrně čtvrté mocnině termodynamické teploty. E je energie záření  je Stefan-Boltzmannova konstanta  = 5,67.10-8 W.m-2 .K-4 T termodynamická teplota Roste-li teplota tělesa, intenzita záření velmi rychle vzrůstá a jeho spektrum se posouvá k vyšším frekvencím.

Úlohy: Řešení: Určete vlnovou délku na které vyzařuje maximum energie člověk o teplotě 37 °C. λmax = 9,3.10-6 m – inf. oblast Určete povrchovou teplotu Slunce, víte-li, že zářivý výkon Slunce je 3,83.1026 W. Určete vlnovou délku maxima vyzařování - λmax Slunce. Poloměr Slunce R = 700 000 km. T = 5 800K λmax = 500 nm - žlutá barva

E = h.f Max Planck – otec kvantové fyziky 14.12.1900 - svou kvantovou hypotézou vyslovil předpoklad, že záření vydávané a pohlcované jednotlivými atomy zahřátého tělesa nemůže mít libovolnou energii, ale vždy je vyzařováno nebo pohlcováno v určitých dávkách energie, kterým dal jméno kvanta Energie kvanta záření závisí na frekvenci záření podle vztahu: E = h.f h – Planckova konstanta h = 6,626.10-34 J.s

2. Fotoelektrický jev Je důkazem kvantové povahy elektromagnetického záření Vnější – dochází k emisi elektronů z povrchu kovu Fotoelektrický jev Vnitřní – elektrony se uvolňují v látce ( polovodiči ), zvyšuje se vodivost

hf - e K L

Zákonitosti fotoelektrického jevu vysvětlil v roce 1905 A. Einstein Při fotoelektrickém jevu každé kvantum záření předá svou energii pouze jednomu elektronu, který ji využije k uvolnění z kovu (výstupní práce Wv) a na zvýšení své kinetické energie.

Zákonitosti Pro každý kov existuje 1) mezní frekvence f0 , při níž dochází k fotoemisi. Je-li f < f0, k fotoelektrickému jevu nedochází. 2) Nastane-li fotoelektrický jev, pak elektrický proud (počet emitovaných elektronů) je přímo úměrný intenzitě dopadajícího záření. 3) Energie ( rychlost ) emitovaných elektronů je přímo úměrná frekvenci dopadajícího záření, závisí na materiálu katody a nezávisí na intenzitě dopadajícího záření.

Einstein vyšel z předpokladu, že elektromagnetické záření je proud částic – fotonů. Každý foton má svou energii, hmotnost a hybnost.

Úlohy: Řešení: 1) Výstupní práce elektronů pro sodík je 2,28 eV. S jakou energií a rychlostí budou vyletovat elektrony z povrchu sodíkové katody, když na ni dopadá ultrafialové záření s vlnovou délkou 300 nm? 2) Lze vyvolat vnější fotoelektrický jev u sodíku zářením o vlnové délce 500 nm? 1,8 eV Lze 3) Kolik fotonů za sekundu vysílá desetiwattová žlutá žárovka? Předpokládejte, že světlo je monofrekvenční s vlnovou délkou 600 nm. 3,2.1019

3. Comptonův jev Compton v roce 1922 prováděl pokusy s rozptylem rentgenového záření na elektronech. ( Rentgenové záření nechal dopadat na uhlíkovou destičku ). hf hf´ Ek Rozptyl fotonu lze pokládat za pružnou srážku dvou částic a ze zákona zachování energie plyne: Platí tedy f < f,  >  a takovýto rozptyl záření na elektronech byl nazván Comptonův jev - důkaz kvantové povahy záření hf = hf´+ Ek

4. Vlnové vlastnosti částic (1892-1987)                                                                                                                       Francouzský kvantový fyzik Louis Victor Pierre Raymond duc de Broglie V roce 1924 přišel s hypotézou, že nejen fotony, ale i ostatní objekty mikrosvěta (elektrony, atomy, molekuly …) mají vlnové vlastnosti S každou částicí, jejíž hybnost má velikost p, je spjato vlnění o vlnové délce (de Broglieova vlnová délka)

Vlnové vlastnosti hmotných objektů experimentálně potvrdili v roce 1927 američtí fyzici Clinton Joseph DAVISSON a Lester Halbert GERMER

Elektron otec & syn částice & vlna J.J.Thomson (1906) vlnově korpuskulární dualismus otec & syn částice J.J.Thomson (1906) & G.P.Thomson (1928) vlna

V elektrickém poli o urychlovacím napětí U získají elektrony kinetickou energii a rychlost

Později byly provedeny další experimenty v nichž nejen elektrony, ale i protony, neutrony a atomy projevovaly vlnové vlastnosti Difrakce neutronů na krystalu NaCl

Částice se v mikrosvětě nepohybují po určitě trajektorii určitou rychlostí, můžeme vypočítat pouze pravděpodobnost výskytu částice v určitém objemu prostoru – kvantová mechanika. Teoretické základy kvantové mechaniky podal E. Schrödinger a W. Heisenberg. Heisenbergovy relace neurčitosti Ψ ( x, y, z, t )

Úkoly: Řešení: 1) De Broglieho vlnová délka přiřazená elektronu je λ =10-10m. Jaká je jeho rychlost a kinetická energie? [v = 7,3.106 m.s-1, Ek = 150 eV] 2) Elektron urychlíme potenciálovým rozdílem 100 V. Jaká bude jeho rychlost a jemu přiřazená de Broglieho vlnová délka? [v = 5.9.106 m.s-1, λ = 1,2.10-10 m]

Literatura: I. Štoll – fyzika mikrosvěta Použité zdroje: Internet, http://hp.ujf.cas.cz/~wagner/prednasky/ Vyrobeno v rámci projektu SIPVZ Gymnázium a SOŠ Cihelní 410 Frýdek-Místek Autor: Mgr. Hana Hůlová Rok výroby: 2005 hanah