Vztahy v Evropě Mgr. Markéta Klingerová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha státu v tržní ekonomice
Advertisements

Vývoj politické mapy Evropy
OSN OSN= organizace spojených národů
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Sociální politika a Welfare State
Mezinárodní situace na přelomu 19. a 20. století
Volný pohyb zboží.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Lukáš Pachta, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Pracovní příležitosti.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Vývoj politické mapy světa
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
zápis zápas o republiku 1935 – „Sudetoněmecká strana“ – 15,2% 1935 – E. Beneš nahrazuje v úřadu TGM 1937 – TGM – umírá – s ním obrazně i 1. rep. podzim.
1.Světová válka.
Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Polsko Eliška Pokorná.
EVROPSKá UNIE.
Trvalé ohnisko neklidu
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Euro – měna Evropanů Eurem lze platit kdekoli v tzv. eurozóně.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Postavení Evropy ve světě
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_10_Severovýchodní_Evropa_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
OSN.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_DĚJEPIS
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
zpracovaný v rámci projektu
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Dekolonizace Dekolonizace je proces, při němž dochází k osamostatnění kolonií. Největší vlna dekolonizace proběhla po 2. světové válce. Týkala se hlavně.
První republika – Zajistit hranice republiky
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Naše vlast – Česká republika
Poloha České republiky
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Vztahy v Evropě Mgr. Markéta Klingerová Podpora využití ICT ve výuce průřezových témat na základních školách (CZ.1.07/1.1.00/14.0147) Vztahy v Evropě Mgr. Markéta Klingerová

4 + 1 svoboda členství v EU všem občanům členských států zaručuje 4 svobody: volný pohyb osob volný pohyb zboží volný pohyb služeb volný pohyb kapitálu roku 2008 přibyla pátá svoboda: volný pohyb znalostí Zdroj: http://www.euroskop.cz/8738/sekce/pata-svoboda---volny-pohyb-poznatku/

Volný pohyb osob Občané EU mohou v libovolné členské zemi: studovat podnikat pracovat, hledat zaměstnání nebo pobývat na penzi nesmějí však: ohrozit bezpečnost této země svým pobytem být přítěží pro její sociální systém pracovat v policii, armádě, diplomacii diskriminace podle země původu je zakázána jak při přijímání do zaměstnání, tak ve výši platu a v podmínkách ke kariéře Zdroj: http://janamurova.blog.cz/0804/zakladni-svobody-eu

Volný pohyb zboží výrobci mohou své zboží uvádět na trhy v jiných členských státech: bez celního poplatku (clo = dávka vybíraná státem při přechodu zboží přes celní hranici) bez omezování množství sjednotily se nutné technické, hygienické a bezpečnostní požadavky na výrobky jinak si státy vzájemně uznávají své národní předpisy sbližování nepřímých daní (DPH, spotřební daň), aby stejné výrobky, stejně kvalitní, nebyly kvůli různým daním různě drahé Zdroj: http://www.celnisprava.cz/cz/clo/Stranky/default.aspx, http://www.euroskop.cz/8734/sekce/volny-pohyb-zbozi/

Volný pohyb služeb firmy i živnostníci mají právo poskytovat své služby i v jiném státě, za stejných podmínek jako místní buď se v jiném státě usadí nebo služby poskytují přes hranice, aniž by přesídlili do země zákazníka nesmí se ale jednat o tyto služby: služby veřejného zájmu - dodávky vody, elektřiny, plynu, odpadové hospodářství, poštovní služby… služby poskytované veřejnou správou - sociální a zdravotní služby, péče o děti, služby pro rodiny, služby spojené s výkonem veřejné moci a některé další Zdroj: http://www.euroskop.cz/8735/sekce/volny-pohyb-sluzeb/

Volný pohyb kapitálu 1. Volný pohyb plateb - platby za dovezené zboží a služby, převody peněz pracovníků 2. Volný pohyb kapitálu (= peněz) - investice (přímé nebo do nemovitostí), akcie, úvěry a půjčky, pojištění… tedy každý má právo investovat, převádět peníze, nebo spořit kdekoli v EU bylo třeba vymyslet ochranu proti tzv. „praní špinavých peněz“ (= peníze získané trestnou činností se přemění na zdánlivě poctivě vydělané) - zákon o omezení plateb v hotovosti Zdroj: http://www.euroskop.cz/8737/sekce/volny-pohyb-kapitalu/

Volný pohyb znalostí Evropa zaostává (např. za USA) ve znalostech: v úrovni vzdělání společnosti ve výsledcích vědeckého výzkumu v rychlosti zavádění nových poznatků do praxe proto doplnila pátou svobodu (= volný pohyb poznatků), kterou chce: posílit pohyb studentů a vědců přes hranice států přitáhnout do Evropy špičkové vědce vybudovat moderní vědecká pracoviště zajistit přenos vědeckých poznatků do praxe (např. propojením univerzit s potřebami podniků) ochraňovat průmyslové a duševní vlastnictví zajistit volný přístup ke znalostem Zdroj: http://www.euroskop.cz/8738/sekce/pata-svoboda---volny-pohyb-poznatku/

Vztahy v Evropě Evropské země se nyní snaží o soulad bez ohledu na minulost, vzájemné vztahy z ní však vycházejí. Některé příklady: Německo + Francie Německo + Rusko Ukrajina + Rusko Pobaltí + Rusko Skandinávské země Velká Británie + Francie Česko + Německo

Německo + Francie Německá říše během dvacátého století dvakrát napadla Francii, a při těchto válkách padly miliony Francouzů po 2.světové válce Francie nepřátelská rozdělení Německa - západní část Německa (BRD) byla závislá na USA, východní část (DDR) byla ještě více závislá na SSSR během studené války (1947- 1991) Německo a Francii sblížil společný zájem, navzájem se potřebovali (Francie byla vlivná velmoc, Německo mělo hospodářské prostředky) po sjednocení r. 1990 Německo začalo upevňovat svoji mocenskou pozici, nyní spolu s Francií EU v podstatě řídí Zdroj: Naxera, Norbert. Zahraniční politika Spolkové republiky Německo [online]. E-polis.cz, 2. leden 2007. [cit. 2011-04-12]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/mezinarodni-vztahy/175-zahranicni-politika-spolkove-republiky-nemecko.html>. ISSN 1801-1438.

Německo + Rusko Rusko a Německo jsou největší evropské země; jejich nepřátelství bylo hlavním důvodem evropských válek Dobré vztahy mezi Německem a Ruskem jsou pro klid v Evropě velmi důležité. Většina německých občanů však nemůže Rusům zapomenout, že je za druhé světové války porazili. EU potřebuje ruské dodávky plynu a ropy, Rusko se naopak neobejde bez peněz z jejich prodeje. Německo začalo s Ruskem spolupracovat, např. ve stavbě plynovodu po dně Baltského moře (na něj se připojí i naše země). Zdroj: Naxera, Norbert. Zahraniční politika Spolkové republiky Německo [online]. E-polis.cz, 2. leden 2007. [cit. 2011-04-12]. Dostupné z WWW: <http://www.e-polis.cz/mezinarodni-vztahy/175-zahranicni-politika-spolkove-republiky-nemecko.html>. ISSN 1801-1438.

Ukrajina + Rusko Ukrajina zazlívá Rusku Stalinovo umělé vyhladovění jejího rolnictva v letech 1921-22, 1932-33 a 1946-47; snaží se spolupracovat hlavně se západními zeměmi, s EU, a chce vstoupit do NATO, čímž se od Ruska odklání. Historické propojení ruského a ukrajinského obyvatelstva je přitom ještě hlubší a širší, než jaké bylo například mezi Českem a Slovenskem. Ukrajina a Rusko mají také kvůli plynu neshody, které ovlivňují i další země Evropy, na plynovodu z Ruska přes Ukrajinu závislé. Ukrajina by se mohla stát mezičlánkem spojujícím EU a Rusko. Zdroj: http://www.mzv.cz/jnp/cz/o_ministerstvu/archivy/z_medii/perspektivy_vztahu_ukrajiny_a_evropske.html, http://www.rozhlas.cz/cro6/komentare/_zprava/rusko-ukrajina-vlazne-vztahy--734785

Pobaltí + Rusko Litva jako první r. 1990 vyhlásila nezávislost na SSSR, Moskva jí proto nejprve zastavila dodávky ropy, pak Litvu vojensky obsadila. Také Estonsko a Lotyšsko požadovaly nezávislost, nakonec se přidávaly další země a SSSR se rozpadla; zůstala Ruská federace. Litva, Lotyšsko, Estonsko - vstoupily do NATO a staly se i členy EU, a od Ruska se tak odklonily, což se mu nelíbilo. Po získání nezávislosti začaly v Estonsku a Lotyšsku také spory o postavení ruskojazyčné menšiny. NATO chce zlepšit vztahy s Ruskem, a tím celkovou bezpečnostní situaci v Evropě – ta prospěje i pobaltským státům. Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/181207-rusko-neni-hrozbou-ujistuje-pobalti-sef-nato.html, http://www.ct24.cz/demokracie-rok-prvni/rok-1990/83551-litva-se-jako-prvni-prihlasila-o-svou-nezavislost/

Skandinávské země Severské státy (Dánsko, Švédsko, Norsko, Finsko a Island) mají společnou historii: období válek a změn hranic, ale také mírového soužití ve spolupráci a v obchodu mají společné tradice, sdílejí stejný názor na svobodu a na demokracii jejich politické a hospodářské instituce fungují stejným způsobem jazyky Norska, Švédska a Dánska jsou podobné oficiálně spolupracují a podporují se mezi jednotlivými národy ale jako pozůstatek z méně spolupracujících období historie kolují narážky a vtipy na adresu sousedů Zdroj: http://www.cepsr.com/clanek.php?ID=224, http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/norsko/norsko-vysoka-skola-obchodu/1000790/59284/

Velká Británie a Francie Anglie a Francie odedávna soupeřily o nadvládu ve 14.-15. století mezi nimi tzv. stoletá válka 19. století - konflikty ohledně zámořských kolonií ve 20. století Velká Británie a Francie patří společně mezi evropské velmoci, opatrně spolupracují Francie stála u zrodu Evropských společenství, kam Velká Británie nejprve nechtěla. V 60. letech pak ano, ale Francie ji tam nepustila, aby neohrozila její pozici. Velká Británie vstoupila do EU až v roce 1973, ale na rozdíl od Francie odmítla euro. Jako pozůstatek z minulosti se obecně obyvatelé těchto dvou zemí nemají moc v lásce (ale nebrání to přátelství mezi jednotlivými lidmi)… Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Stolet%C3%A1_v%C3%A1lka, http://www.referaty10.com/referat/Dejepis-Historie/2/tema-2-46-Dejepis-Historie.php, http://www.navychod.cz/articles.php?id=0b9b797a-8e7d-11df-aa30-00304830bcc4, http://www.euroskop.cz/395/sekce/spojene-kralovstvi-v-evropske-unii/

Česko a Německo 13. století - do řídce obydleného horského pásu (budoucí Sudety) při hranicích Českého království přichází kolonizační vlna z německých zemí už ze středověku existují zprávy o vzájemné nechuti mezi oběma jazykovými skupinami 19. století – nacionalizace (= nadřazování vlastního národa) v řadě zemí Evropy – konec klidného soužití Čechů a Němců, národnostní spory 1938 – Mnichovská dohoda – Československo muselo Německu odstoupit Sudety Po 2. světové válce převládla touha po národním státu a Němci byli ze Sudet nemilosrdně vyhnáni 1997 Česko-německá deklarace o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji – snaha udělat za minulostí tlustou čáru Obrázek: mapička ČR Zdroj:http://www.varianty.cz/cdrom/podkapitoly2/IKV2_08_00_ceskonemecke_vztahy.pdf