Vedoucí OPHČ, krajská protidrogová koordinátorka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podzimní adiktologická konference
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Poslání Intervenčního centra
Zákon o sociálních službách
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Hlavní město Praha „Zdravé město Praha 2010“ Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Projekt „Dokážu to“ a Cena Kiron
Protidrogová politika HMP Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit Výzva č. 55 pro obce k předkládání individuálních projektů Výzva č.19 pro předkládání grantových.
Ambulance dětské a dorostové adiktologie
Apolinář 65: včera, dnes a zítra
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Alkohol a mladiství situace v Plzni
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Regionální péče v Praze
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
občanské sdružení Prev-Centrum
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Koncepce sítě adiktologických služeb: pracovní verze 2012
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
ohroženým domácím násilím
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
Terénní výměnné programy ve Zlínském kraji
Konference Financování protidrogových služeb LK Kateřina Gruntová, DiS. Krajská protidrogová koordinátorka.
Okresní setkání metodiků prevence Kateřina Gruntová, DiS.
Sdružení Podané ruce, o.s.
Aktuální krize zdravotnictví
Domácí násilí v praktické rovině
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
FAmilies of USers in Therapy Sdružení FAUST Sídlo sdružení: Průkopnická 20, Ostrava-Zábřeh IČO: Tel.: ,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Ambulantní léčba ___________________________________
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
SÍŤ SLUŽEB PRO UŽIVATELE NÁVYKOVÝCH LÁTEK V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Dětské a dorostové detoxikační centrum NMSKB MUDr. Marian Koranda.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Vedoucí OPHČ, krajská protidrogová koordinátorka Dostupná prevence, léčba a snižování sociálních a zdravotních dopadů u osob ohrožených drogami PhDr.Pavla Doležalová Vedoucí OPHČ, krajská protidrogová koordinátorka Odbor sociálních věcí Zborovská 11, 150 21 Praha 5 tel.: 257 280 247 fax: 257 280 116 mobil: 724 180 789 e-mail: dolezalova@kr-s.cz www.kr-stredocesky.cz

Ochrana veřejného zdraví Založena na multidisciplinární spolupráci a vědeckém přístupu. Strategie se vzájemně doplňují : snižování poptávky po drogách, snižování nabídky minimalizace rizik Princip ochrany veřejného zdraví vychází z Národní i krajské strategie a koncepce, usnesení vlády č. 109/04, z Amsterdamské úmluvy EU, zakotveno ve „Zdraví 21“. Zákon o opatřeních a ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami: 379/2005 Sb. Zákon o sociálních službách108/2006 Sb.

Dlouhodobý cíl Dostupná sociálně zdravotní péče o závislé a jejich rodiny, vč. preventivních opatření ve SK. Adiktologické služby z 80% realizovány NNO Def: Obor adiktologie se zabývá zejména prevencí a léčbou škod působených návykovými látkami včetně alkoholu a tabáku a problémy působenými hazardní hrou včetně patologického hráčství. Obor má interdisciplinární charakter, ale zároveň využívá specifické léčebné i preventivní postupy, o jejichž efektivitě existují v odborné literatuře dostatečné doklady. Jedná se o problematiku společensky velmi významnou.

Dostupnost nezbytné akutní péče (život ohrožující stavy, intoxikace). Propojení sociálních a zdravotních služeb Koncepce ve Středočeském kraji Cílem procesu síťování je: Zajištění dostupnosti základních léčebně preventivních a resocializačních služeb pro občany SK a stabilizování sítě služeb. Dostupnost nezbytné akutní péče (život ohrožující stavy, intoxikace). Návaznost léčebného procesu: kontakt, ambulantní péče, detoxifikace, léčba, resocializace, následná péče... Komplexnost služeb (provázání zdravotních a sociálních služeb, prevence, poradenství…) Nízkoprahovost- poskytování služeb bez prodlev, odbourává stigmatizacu UD, respektuje odlišnosti kulturní, náboženské apod., dbá na práva klientů.

Problémové užívání drog- vybrané ukazatele skrytá riziková polulace UD odhad 28 000 obyv. ve SK odhad počtu rizikového užív. alkoholu 30 000 obyv. SK Rok Poč. obyv. Rozloha Počet obcí Počet obcí s roz. půs. Míra nezam. K 31.12 Odhad počtu problém. UD Počet org. , programů/ poskyt služby 2004 1144071 11015 km² 1146 26 6,85% 2850 11/24 2005 1158108 6,25% 2650 11/25 2006 1175254 5,32% 2750 9/25

Konzumace alkoholu v EU Největšími "pijany" v členských zemích Evropské unie jsou Lucemburčané, kteří vypijí 17 litrů čistého alkoholu na osobu starší 15 let za rok. Tato spotřeba se dá ovšem přičíst také řadě cizinců v zemi. Na druhém místě jsou Irové a Portugalci se 16,6 litru, následují Češi s průměrnou spotřebou 15 litrů. Nejmenší spotřebu alkoholu mají naopak Švédové (6,6 litrů), Kypřané (5,5) a Malťané (4,6).

Pojetí problémů s užíváním alkoholu Alkoholismus“ jako nemoc se vyvíjel v průběhu 19. stol.- v Evropě budování domů, azylu pro alkoholiky…, Závislost jako nemoc – nejvýznamnější objev medicíny 20. století: Ustalo obviňování lidí a jejich příbuzných kvůli pití Umožnilo jim podniknout kroky pro jejich úzdravu (Gold 1991) závislost jako nemoc – účinný koncept (byť neodpovídá vědeckým poznatkům), pragmatická filosofie (viz Gold) a významný základ mnoha léčebných programů a svépomocných skupin (Franey 2001) in Radimecký 2005. Veřejné zdraví- současné pojetí problémů spojených s alkoholem- umožňuje širší diskusi, nejen se zaměřovat na podskupinu „alkoholiků“.

Faktory přispívající k vysoké spotřebě Nízké ceny piva ve srov. s nealko nápoji Nedostatek zdanění alkoholu-piva ve srovnání s Evropu a světem Tlak sofistikované a manipulativní reklamy Nedostatečná, nesystémová prevence a osvěta, nízká efektivita-neprovádí se evaluace, věd. přístup…

Kontakty na organizace K- C Mladá Boleslav o.s Semiramis Kontaktní centrum je nízkoprahové zařízení pro osoby, které užívají drogy (starší 15 let) a osoby jim blízké. Cílem zařízení je sociální a zdravotní stabilizace uživatelů drog, případně jejich nasměrování pro život bez drog a poskytnutí odborné i anonymní poradenské pomoci jejich rodinným příslušníkům. Adresa: Ptácká 162, Mladá Boleslav 293 01 Telefon/fax: +420 326 303 467 Poradenská linka: +420 326 303 468 E-mail: k-centrum-mb@os-semiramis.cz http://www.os-semiramis.cz/oss-poradna.html K- C Nymburk o.s. Semiramis Adresa: Velké Valy 995, Nymburk 288 02 Telefon/fax: +420 325 514 424 Mobil: +420 724 557 504 E-mail: k-centrum@os-semiramis.cz http://www.os-semiramis.cz/oss-delame.html

Kontakty na organizace K-C Kolín Nabízíme osobám závislým a jejich blízkým různé sociální, poradenské a zprostředkované služby a anonymní poradenství. Cílem je stabilizace klienta, zlepšení sociální a zdravotní situace uživatelů drog, nabízíme preventivní aktivity a odborné poradenství Adresa: Kutnohorská 17, 280 02 Kolín tel.: 321 71 50 04 mobil: 608 123 013 email: info@os-prostor.cz http://www.os-prostor.cz/kontakty.php

Kontakty na organizace K-C Benešov o.p.s. Magdaléna Nabízíme anonymní služby pro neproblémové uživatele, experimentátory a osoby aktivně či pasivně ohrožené drogovou problematikou (rizikové skupiny, rodinní příslušníci, uživatelé návykových psychotropních látek - legálních i nelegálních, včetně kuřáků nikotinových cigaret a uživatelů alkoholu).Cílem je ochrana občana před negativním vlivem drog a podpora jeho individuálního rozhodnutí pro život bez drog. Adresa: Máchova 400 (areál nemocnice) Benešov, 256 01 Tel: 317 728 880 (také fax) 317 728 855 Mobil vedoucí: 739 308 401 e-mail: slamova@magdalena-ops.cz, benesov@magdalena-ops.cz http://www.magdalena-ops.cz

Kontakty na organizace K-C Příbram ( o.p.s. Magdaléna od cca pol. r.) Všechny služby K-centra i terénních programů jsou poskytovány anonymně a zdarma K-centrum poskytuje služby uživatelům drog, ale i jejich blízkým y rodiny, či přátel. Služba je určena lidem závislým na nealkoholových drogách, ne nebo těm, kdo s nimi experimentují. Věková hranice pro poskytování služeb je od 15ti let výše. Adresa: T.G. Masaryka 1 261 01 Příbram 1 tel: 318 622 010 e-mail: k_centrum_pribram@charita-adopce.cz

Kontakty na organizace Terapeutická komunita –. Magdaléna o.p.s Mníšek pod Brdy Terapeutická komunita Magdaléna poskytuje rezidenční léčbu klientům se středně těžkou až těžkou závislostí na návykových látkách a výrazným stupněm psychosociálního postižení v důsledku užívání drog. Adresa: Dobříšská 56 252 10 Mníšek pod Brdy Tel.: 318 599 124, 603 867 385 Fax.: 318 599 260 E-mail: info@magdalena-ops.cz www.magdalena-ops.cz Následná péče – o.p.s. Magdaléna Nabízí ambulantní program pro absolventy léčby drogových závislostí, jejich rodiče a partnery. Adresa: Pod Vyšehradem 1 140 00 Praha 4 - Podolí tel. 241 409 838, 739 639 119, e-mail: podoli@magdalena-ops.cz

Kontakty na organizace Následná péče – o.s. Resocializační institut Šance Chráněné bydlení s programem resocializace a sociální rehabilitace pro osoby ohrožené závislostí na návykových látkách a jejich blízké, včetně ambulantního doléčování. Adresa: Ctiborova 3091, 272 01 Kladno tel: 603 273 142, Phdr. Jana Petráková e-mail: resoc@volny.cz

Kontakty na organizace Ordinace AT Nabízí komplexní služby především osobám závislým na návykových látkách včetně substituce a sociálního poradenství. Adresa: MUDr. Karel Hampl, CSc. Nemocnice s poliklinikou Mělník, Ordinace AT pro prevenci a léčbu závislosti Václava Klementa147, 293 74 Mělník Telefon/Fax: 326 742 002/ 326 322 803 e-mail: ordinaceat@nspmelnik.cz http://:www.nspmelnik.cz Adresa: MUDr. Olga Kasková Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s., Nemocnice Středočeského kraje Máchova 400 256 30 Benešov Telefon/Fax: 317 756 111

Kontakty na organizace MUDr. Vít Horažďovský všeobecná psychiatrie, psychoterapie, ochranná léčba protialkoholní, protitoxikomanická i psychiatrická, léčba alkoholismu a návykových nemocí Adresa: Mánesova 1766/21, Kladno MUDr. Věra Lonská všeobecná psychiatrie, léčba alkoholismu a toxikomanie Adresa: Mariánské náměstí 1396, 250 01 Brandýs n. L. MUDr. Zdeněk Füzék ambulantní psychiatrická léčba, ochranná protialkoholní a protitoxikomanická léčba, ochranná soudíní léčba, dětská a dorostová psychiatrie Adresa: Wolkerova 603, 250 01 Brandýs n.Labem Vašátkova 818, 250 88 Čelákovice

Kontakty na organizace Ordinace AT Nabízí služby především osobám závislým na návykových látkách. Adresa: MUDr. Petr Nevšímal tel. 318 599 190, 603 867 385 Včelník 1070 252 10 Mníšek pod Brdy MUDr. Petr Riesel Působnost: K.Hora Tel: 720865554 Detoxifikační léčba Všeobecná fakultní nemocnice Praha 2 Pobytová odvykací léčba, detoxifikační léčba, ambulantní léčba včetně substituce Adresa: Apolinářská 4 Praha 2 Tel.: 224 968 225 www.abstinence.cz

Kontakty na organizace Dětské a dorostové detoxifikační centrum Detox při hospitalizaci (do 18 let), ambulantní péče, psychologické, psychiatrické a pediatrické poradenství Adresa: nemocnice Milosrdných sester sv. K.Boromejského Vlašská 36 Tel.: 257 197 148 e-mail: detox@nmskb.cz www.nmskb.cz

Poradny pro odvykání kouření Kontaktní osoba Kontakt Krajská hygienická stanice Středočeského kraje Ditrichova 17, 120 00 Praha 2 PhDr. Renata Staňková Tel: 224 914 966, l. 284 Po: 14 – 18 hod K-centrum, Protidrogové kontaktní zařízení Areál nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově Máchova 400, 256 01 Benešov Hana Slámová tel: 317 728 880 mobil: 603 478 707 e-amil: slamova@benesov-city.cz Po, st, pá: 8-17 hod Termín je nutno předem telefonicky objednat Praktická lékařka Vita spol. s r. o. , Králův Dvůr MUDr. Sylvie Dolejší Tel: 311 662 675 Mobil: 602 657 256 Čt: 15 – 16,30 a dle domluvy Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně, pobočka Kladno Fr. Kloze 2316, 272 01 Kladno MUDr. Vilma Pavlíková Tel: 312 292 131, 312 292 111 Po dohodě možno kdykoliv Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Poradna pro odvykání kouření, U nemocnice, 280 21 Kolín 3 Bc. Petra Šellenbergová Tel: 321 729 015 Po: 8 – 14,30 AT poradna pro prevenci a léčbu závislostí Pražská 391, 276 01 Mělník MUDr. Karel Hampl, CSc. Tel: 315 670 511 út: 8 – 12, 14 – 16 st: 10 – 12, 14 – 16 čt: 10 – 12, 14 - 15 Škoda auto, a. s. Poliklinika Škoda (pro zaměstnance) MUDr. Ján Moravík, CSc. Tel: 326 819 421, 326 819 422 Dl e domluvy Poradna pro odvykání kouření Lázně Poděbrady a.s., 290 33 Poděbrady Prim. MUDr. Karel Vácha Tel: 602 251 293, 325 612 740 e-mail: kvacha@centrum.cz Pá: 15,30 – 18,30 Nutno se objednat

Poradenství,odvykání kouření Referenční centrum léčby závislosti na tabáku III. interní klinika 1.LF UK a VFN Poliklinika VFN Karlovo náměstí 32 Praha 2 T.: 224 966 608 (telefonické objednávání denně 8-10h) MUDr. Eva Králíková,CSc., MUDr. Lenka Štěpánková, MUDr. Kamila Zimová   Centrum léčby závislosti na tabáku Pneumologická klinika 2.LF UK a Fakultní nemocnice Motol V Úvalu 84 Praha 5 T.: 224 436 664 MUDr. Soňa Csemiová   Centrum léčby závislosti na tabáku Fakultní nemocnice na Bulovce Klinika pneumologie a hrudní chirurgie 3.LF UK Pavilon 10 Budínova 2 Praha 8 T.: 266 082 081

Informace a rady: Odbor sociálních věcí -oddělení prevence a humanitárních činností PhDr. Pavla Doležalová - ved. OPHČ, krajská protidrogová koordinátora e-mail:dolezalova@kr-s.cz, tel: 724 180 789 http://www.kr-stredocesky.cz/portal/odbory/socialni-oblast/protidrogova-politika/ Bc. Cyril Koky - krajský romský koordinátor: tel.: 257 280 640 e-mail:koky@kr-s.cz Mgr. Petr Hrubý – krajský koordinátor prevence kriminality, tel: 257 280 920 tel.: 257 280 920, e-mail: hruby@kr-s.cz Lucie Mikolášová - odborný pracovník, tel: 257 280 894 Mgr. Martina Ozorovská – koord. Humanitárního fondu, tel: 257 280 641 Václav Strouhal- koord. komunitního plánování, tel: 257 280 270 Odbor zdravotnictví: Lenka Michálková Dis Tel: 257 280 459 E-mail: michalkova@kr-s.cz Odbor mládeže a sportu: Mgr. Danuše Netolická Ved. odd. mládeže a sportu Tel: 257 280 419 E-mail: netolicka@kr-s.cz Adresa: Středočeský kraj Zborovská 11 150 21 Praha 5

Užitečné internetové odkazy: http://www.drogy-info.cz/ http://iporadna.cz/drogy/index.php http://www.drogy.net/ http://www.promilesms.cz/ http://www.promile.info/ http://www.alkoholmetr.cz/ http://www.alkoholik.cz/ http://www.sweb.cz/aacesko/ http://www.drogy.net/portal/alkohol/ http://www.plbohnice.cz/nespor/addictcz.html http://www.niquitin.cz/jak-prestat-kourit http://www.clzt.cz/ http://www.modernijenekourit.cz/index.php?cat=16

Děkuji za pozornost