© ppm factum research 16. října 2014 Stravování jako zaměstnanecký benefit: přínos (a omezení) poukázek na stravování z pohledu zaměstnavatelů, zaměstnanců.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Říjen 2007 Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor GALAXY SÉRIE 2007 Anketa – spokojenost závodníků.
Advertisements

Jak ovlivňuje můj život současná technika
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2011 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Dopad daňových reforem na vztah zaměstnavatel – zaměstnanec.
Data pro papírový direct mail - jak a kde kupovat B2B a B2C kontakty
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Investiční certifikáty a příklady jejich použití
Manažerská moudrost © Outward Bound – Česká cesta Outward Bound – Česká cesta, s.r.o.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Získávání pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Zaměstnanecké benefity – stravenky
Pro Sdružení Nového Města Pražského zpracoval Milan ŠULC VÁCLAVSKÉ NÁMĚSTÍ 2014 POZITIVA A NEGATIVA OČIMA NÁVŠTĚVNÍKŮ Výsledky výzkumu z podzimu 2013.
Dopady legislativních změn na oblast pohostinství Názory provozovatelů restaurací 2. června 2011.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Neber úplatky… …nebo se z toho zblázníš
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_246.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Implementace NSK do personální praxe Stálá konference předsedů SR, Eva Novotná Tým PR NSK 2.
Kvantitativní telefonický výzkum mezi zaměstnavateli, zaměstnanci a poskytovateli služeb Postoje ke stravovacím poukázkám Únor 2008 / Závěrečná zpráva.
Unie malých a středních podniků ČR Hospodářská komora ČR Přijetí eura v České republice Názor podnikatelů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_231.
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Implementace systému flexibilních benefitů
Podpora částečných úvazků?
Pohled zhora. Z čeho vycházíme... Jedinou konstantou dneška je změna Změna musí být řízená Změny musí být dosaženo efektivně Projektů je kolem nás mnoho.
Globalizace a trh práce Kamil Galuščák ČNB Seminář MF „Fiskální vývoj ČR, cesta k přijetí eura“ Smilovice,
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Implementace flexicurity v ČR Porovnání výsledků šetření implementace přístupů k flexicurity v Polsku a ČR – CAPA a.s., český partner projektu. Mgr. Aneta.
Zaměstnanecký benefit
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Znáte fondy a programy EU? - výsledky on-line ankety - Praha, 3. prosince 2007.
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
Ondřej NOVODVORSKÝ Ředitel pro malé a střední fimy Microsoft MALÁ MOBILITA: NEVYUŽITÁ PŘÍLEŽITOST I BRZDA RŮSTU MSP V ČR.
1 Péče o zaměstnance P éče o zaměstnance : Moderní trendy – Corporate Social Responsibility – CSR, společensky odpovědného podnikání Firemní.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Daňové aspekty využívání zaměstnaneckých výhod Autor: Frederik Frey Vedoucí: Ing. et Ing. Pavel Semerád, Ph.D.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
INDEX OČEKÁVÁNÍ FIREM XI. vlna Exkluzivně pro PRÁVO Legislativní změny.
Výzkumné komunity / Privátní panely / Výzkum trhu Firemní dárcovství Radek Jiřičný Research Director
F INANČNÍ ŘÍZENÍ FIRMY F INANČNÍ PORTFOLIO rozložení finančních investic firmy investice se liší výnosností a rizikem cílem je minimalizovat riziko Termínovaný.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Zpráva o stavu českého sponzoringu Konference Sponzoring, Praha Ing. Ondřej Obluk MBA.
Benefity. Výhody poskytování benefitů pro zaměstnavatele:  úspora mzdových nákladů s ohledem na daňové úlevy  účinný nástroj personálního managementu.
UŽIVATELÉ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ V ČR
VŠTE v Českých Budějovicích Bakalářská práce
Společnost KASI, spol. s r. o
TICKET RESTAURANT® CARD
Bariéry podnikání Malých restaurací
Zaměstnanecký benefit
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
Společenská výchova – V restauraci
Marketingový výzkum v určité vybrané firmě Obhajoba Bakalářské práce
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybraném podniku
Průzkum spokojenosti Hledání odpovědí na otázky:
Firemní dárcovství Radek Jiřičný Research Director
Benefity.
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Moderní gastronomie Bio Food
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Transkript prezentace:

© ppm factum research 16. října 2014 Stravování jako zaměstnanecký benefit: přínos (a omezení) poukázek na stravování z pohledu zaměstnavatelů, zaměstnanců a restaurací APROPOS, o.s.

Gastro PassTicket RestaurantLe Cheque Dejeuner Žaludky ¾ zaměstnanců „hýbou“ především papírové stravenky 94 % zaměstnanců dostává příspěvek na stravování …a v 80 % případů jsou to právě poukázky na stravování 2 zaměstnanci firem s více než 25 zaměstnanci Stravenky jsou nejčastějším i nejoblíbenějším zaměstnaneckým benefitem

Efektivitu stravenek chápou zaměstnavatelé v širších souvislostech než jsou jen náklady a výnosy. Stravenky přinášejí daňové výhody, ale i naplňují firemní politiku společenské zodpovědnosti. 3 Téměř všichni zaměstnavatelé (93 %) jsou se systémem stravenek spokojeni firmy, které poskytují stravenky a mají více než 25 zaměstnanců Převážná většina (87 %) považuje systém za efektivní. Přesto jen necelá třetina zaměstnavatelů je toho názoru, že výhody stravenek převyšují náklady …a kdo dostává stravenky, chodí obědvat častěji (souhlasí skoro 70 %) plnohodnotný oběd je velmi důležitý… (souhlasí více než 90 %) obědy nesnižují absence obědy nezvyšují produktivitu práce obědy nezlepšují osobní vztahy mezi zaměstnanci stravenky nepomáhají při náboru zaměstnanců

Restaurace jsou ke stravenkám kritičtější a očekávají od nich obraty 4 restaurace, jídelny a rychlá občerstvení, které přijímají stravenky Za efektivní považuje stravenky pouze mírná většina. Systém stravenek ale rozhodně opustit nehodlají. Stravenky zvyšují tržbu, věrnost zákazníků a četnost návštěv Zákazníci se stravenkami neutrácí za oběd více. Stravenky hrají důležitou roli především v době oběda. Tvoří třetinu tržby za obědy. Jen 2/3 provozoven jsou spokojeny a považují stravenky za důležité pro své podnikání. Jejich podíl však dynamicky roste.

Oběd je fyzickou i duševní potřebou, minimum zaměstnanců si ho však dává do souvislostí se svým zdravím 5 každodenní oběd je nutností jen pro ½ z nás Téměř všem oběd zlepší náladu 2/3 z nás oběd zvyšuje produktivitu práce a soustředění Oběd zažene hlad Oběd znamená odpočinek nepříjemný pocit hladu Chybějící oběd znamená: stres a nervozitu únavu nižší výkonnost Za stravenky obědvají častěji lidé s VŠ vzděláním, muži a Pražané Zaměstnance se ZŠ vzděláním lze stravenkami k plnohodnotnému obědu motivovat obtížněji

Pokud by stravenky byly zrušeny… 6 1/2 zaměstnanců by chození na teplé jídlo výrazně omezila nebo zcela ukončila Nejméně by ale stravování v restauraci omezili zaměstnanci, kteří spotřebovávají na obědy všechny stravenky Třetina zaměstnanců by při zrušení stravenek své stravování nezměnila. Ostatní by si nejčastěji nosili „něco“ k jídlu z domova. Nejvíce dopadů by zrušení stravenek mělo zřejmě na skupinu letých zaměstnanců nošení jídla z domova, oběd z papíru a šetření, a to i u osob s vyšším vzděláním …stravovacím návykům zaměstnanců by to rozhodně neprospělo