Vypracoval: Ptáček Ondřej H2KNE1, L2014 23. Digitální topografické mapy (Zabaged, DMÚ, internetové portály)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Advertisements

Účelová katastrální mapa GeoData června 2012.
Informace o geografických podkladech pro veřejnou správu
Aktuální Státní mapové dílo
Státní mapová díla ČR a účelové mapy pro výstavbu
Účelové mapování, vytyčování, dokumentace skutečného provedení stavby, státní mapová díla ČR Mapy Státní mapové dílo Účelové mapy.
GIS obcí kladenského regionu na Internetu
Využití výškových dat.
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Portál veřejné správy Mapové služby Konference ISSS 2007, Hradec Králové Ministerstvo informatiky.
Geometrická podstata map
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Státní mapová díla ČR a účelové mapy pro výstavbu
GEOPORTÁL ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU
Kristýna LEIMEROVÁ Katedra geoinformatiky
Zeměměřické a kartografické služby ČR – současná nabídka, řešení, cíle, problémy a výzvy ke spolupráci Michal Traurig
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Jednosnímková metoda rovinaté území Jednosnímková metoda  rovinaté území Výškově členité území  ??? 7Digitální ortofoto Digitální ortofoto ortofoto v.
Geodatové zdroje (ve veřejné správě)
Mapa.
Digitální data katastrálních map jako součást územně analytických podkladů Seminář k digitalizaci katastrálních map Praha,
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
Vznik map.
Kartografie.
Vymezení základních geoprostorových dat na úrovni pozemkového datového modelu Doc. Ing. Václav Čada, CSc. Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Kartografická generalizace
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Zkušenosti se ZABAGED 1 Zlínský kraj RNDr. Ivo Skrášek, GIS.
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
(c) Zdeněk Bergman1 Geografické informační systémy ArcExplorer GIS - 2.
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
MAPY (uč.14-15).
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Bc. Ivana Řezníková ČVUT Fakulta stavební Praha 6 Thákurova 7
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Mapové podklady Vyhláška č. 500/2006 Sb. Mapovými podklady pro zpracování územně analytických podkladů a územně plánovací dokumentace (dále jen "mapové.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Digitální forma státních mapových děl středních měřítek – díla ČÚZK
Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i.
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Geoinformatika úvod.
VOJENSKÉ DATABÁZE Mapové zdroje Milan Konečný, Tomáš Řezník.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Data pouze pro zobrazení Data pro analýzu Zkoumání struktury krajiny Modely struktury procesů na struktuře Bodové struktury sítě klasif. plochy.
Seminář o datech a službách resortu zeměměřictví a katastru Jak Plzeňský kraj využívá data resortu ČÚZK Představení služeb Geoportálu Plzeňského kaje Plzeň.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké měřické snímkování a ortofotografické zobrazení území ČR Plzeň Petr Dvořáček.
Interaktivní mapy. Mapa a Internet Mapy jsou významným zdrojem informací, skrze které lidé vyjadřují své dojmy o místech. Každá mapa je pohledem na.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Státní mapové dílo Petr Dvořáček Plzeň
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Geografická data pro veřejnou správu - data resortu zeměměřictví a katastru Plzeň Petr Dvořáček.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Seminář k problematice katastru nemovitostí, Ing. Václav Čada, CSc., ČÚZK 2001 Seminář k problematice katastru nemovitostí Ing. Václav Čada, CSc. vedoucí.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Geografické informační systémy
Geografická kartografie
Geografická kartografie
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Vypracoval: Ptáček Ondřej H2KNE1, L Digitální topografické mapy (Zabaged, DMÚ, internetové portály)

Digitální model území (DMÚ)  Komplex dat a programových prostředků pro sběr, zpracování, aktualizaci a distribuci digitálních informací o území  Model je strukturován pomocí katalogu druhů objektů a doplněn topologicko-vektorovými daty a atributy  např. ZABAGED, DMÚ 25

Zabaged (=Základní báze geografických dat)  Digitální mapové dílo, představováno souborem geografických informací (geodat) ve formě vektorové a rastrové.  Je součástí informačního systému zeměměřictví a patří mezi informační systémy veřejné správy.  Svou přesností a podrobností zobrazení geografické reality odpovídá přesnosti a podrobnosti ZM ČR 1: (přesnost polohopisu 3-10 m, výškopis dle sklonu terénu 1m při sklonu 0°; 2,5m při sklonu 25°)  V souřadnicovém systému S-JTSK (WGS-84,S-42)  Výškový systém Bpv  Vedeno v podobě bezešvé databáze pro celé území ČR

Zabaged  V současné době je tvořena 123 typy geografických objektů zařazených do polohopisné nebo výškopisné části.  Polohopisná část:  obsahuje 2D prostorové a popisné informace o sídlech, komunikacích, rozvodných sítích a produktovodech, vodstvu, územních jednotkách a chráněných území, vegetaci a povrchu, terénním reliéfu  součástí jsou i vybrané údaje o geodetických bodech na území ČR  Výškopisná část:  obsahuje 3D prvky terénního reliéfu a je reprezentována 3D souborem vrstevnic

Zabaged  Historie  Proces tvorby započal v roce 1995 vektorizací naskenovaných tiskových podkladů ZM 10. Tato digitalizace byla s výjimkou zástavby sídel dokončena v r  2004 – doplnění geografickými objekty zástavby sídel, přidány další jednotky v kladu ZM10  V letech 2000 až 2005 byla s využitím fotogrammetrických metod a terénního šetření provedena první aktualizace a zpřesnění polohy objektů.  V letech 2006 až 2009 proběhl druhý cyklus aktualizace.  V roce 2009 byla na celém území ČR ukončena fotogrammetrickými metodami kontrola a aktualizace 3D vrstevnic výškopisné části  Od r první celoplošná aktualizace s cílem zpřesnění a zaktualizování polohopisné složky, revize a doplnění atributové části databáze  Současnost  Periodické aktualizace jsou ve 3-letých cyklech s využitím nově zpracovaných leteckých snímků, barevných ortofot, která jsou každoročně vytvářena pro 1/3 území ČR  Některé významné objekty (silnice, správní hranice a další) jsou celoplošně aktualizované častěji, minimálně jednou ročně, na základě získaných informací od jejich správců.

Zabaged  ZABAGED/1  Topologicko-vektorová topografická databáze, jednotlivé objekty jsou strukturovány do 8-mi tématických kategorií a do 63 vrstev  sídla, hospodářské a kulturní objekty; komunikace; rozvodné sítě a produktovody; vodstvo; územní jednotky; vegetace a povrchy; reliéf; geodetické body  ZABAGED/2  Topografická databáze v rastrové podobě  Digitální podoba vznikla převodem analogových podkladů (skenováním)  Vznik tohoto zabagedu bylo provizorní řešení, protože naplnění zabaged/1 bylo náročné a zdlouhavé.  Tvořen 5-ti barvami – polohopis, výškopis, vodstvo, porost, popisné údaje

Zabaged

DMÚ 25 (1:25 000)  Vznik digitalizací vojenských topografických map 1:  Je představováno souborem geodat uchovávaných, organizovaných a poskytovaných ve vektorové formě, datová sada pochází z vojenského topografického ústavu v Dobrušce.  Základním prvkem databáze je topografický objekt  Data jsou organizována do sedmi vrstev  Vodstvo; komunikace; potrubní, energetické a telekomunikační trasy; rostlinný a půdní kryt; sídla a průmyslové objekty; hranice a ohrady; terénní reliéf  Aktuálnost dat je let v závislosti na aktuálnosti topografických map měřítka 1 :

DMÚ 25 (1:25 000)  Přesnost zobrazení polohopisu  1. třída – do 0,5 m (podrobné polohové body)  2. třída – do 3 m (stabilní body polohopisu)  3. třída – do 10 m (převážná většina prvků polohopisu)  4. třída – do 20 m (nestabilní prvky polohopisu)  Základní souř. systém S-42, alternativní S-JTSK a WGS 84  Výškopis je zastoupen vrstevnicemi v intervalu 5 m

DMÚ 200 (1: )  Komplex dat a datových prostředků pro sběr, redakci a distribuci digitálních informací o území  DMÚ 200 je mapové dílo ve vektorové formě.  Základní informační jednotkou je geografický objekt, který je polohově definován a sémanticky vymezen pojmovými, kvalitativními, kvantitativními a popisnými atributy  Data jsou organizována do 7 vrstev  Terénní reliéf, vodstvo, sídla, komunikace, vedení, rostlinný a půdní kryt, hranice  Údaje byly přebírány převážně z topografických map měřítka 1: v S-42  Přesnost polohopisu 40 – 80 m  Správu a distribuci zabezpečuje Vojenský topografický ústav Dobruška.

ArcČR 500  Digitální geografická databáze pro území ČR, zpracovaná na základě Mapy ČR 1 : , Fyzicko-geografické mapy ČR 1 : a Vektorové databáze územně technických jednotek pro jednotky administrativního členění  Obsahuje vektorová i rastrová data.  Mapové podklady a databáze poskytuje Zeměměřický úřad.  Tvorbu a aktualizaci digitální formy zajišťuje ARCDATA Praha.  Dělí se do 3 tématických skupin:  Základní geografické prvky, administrativní členění, rozšiřující tématické informace  Dále se dělí na vrstvy

ArcČR 500  Základní geografické prvky:  Silniční třída (třída, číslo silnice, mezinárodní tah, jízdní pruhy)  Železniční tratě a lanové dráhy (typ, číslo traťového oddílu, kategorizace, elektrifikace)  Stanice a zastávky (název, číslo traťového oddílu)  Lesní plochy  Vodní plochy (název, název vodního toku, typ, výška hladiny), bažiny a rašeliniště  Plochy vybraných sídel (název)  Výškové body, vrstevnice, digitální model terénu, stínování terénu  Administrativní jednotky:  Obce, městské části a městské obvody (název, typ, okres, OÚ, finanční úřad, stavební úřad, PSČ, počet obyvatel)  Okresy (název, kraj, počet obyvatel)  Kraje (název, počet obyvatel)  Rozšiřující tématické informace  Zeměpisní síť po 1´´ (délka, šířka)  Klad listů státních mapových děl – základní a topografické mapy 1: – 1:  Hraniční přechody (název, typ, charakter, rozsah dopravy a provozu)  Veřejná letiště (název, kód ICAO, statut, provoz)

Izgard (internetový zobrazovač geografických armádních dat)  Internetový mapový server  Hlavní funkcí projektu IZGARD je poskytování geografických informací ve formě digitálního atlasu České republiky  Podrobnost dat odpovídá obsahu měřítka až 1:  významná funkce projektu je vyhledávání místa na mapě podle geodetických souřadnic φ, λ v systému WGS84, souřadnic systému WGS84 v kartografickém zobrazení UTM a souřadnic S- JTSK a zpětné odečítání souřadnic v uvedených systémech podle pohybu myší na mapovém modelu  projekt využívá DMÚ 25, DMÚ 200 a další doplňková data, mezi ně patří ortogonalizované barevné letecké snímky z území ČR s rozlišením 1m/pixel, hranice správních území ČR, přiřazení sídel do administrativního členění, komplexní soubory adresních bodů a názvů ulic z území celé ČR dodané Českým statistickým úřadem

Izgard (internetový zobrazovač geografických armádních dat)  Poskytnutí dat je placenou službou a v současné době se data dodávají po celých mapových listech  Data jsou dostupná v souřadnicových systémech: WGS84, S- 42, S-JTSK a výškovém Bpv 

Izgard

Zdroje:  Terminologický slovník zeměměřictví a katastru nemovitostí    uzicka/paper/38_polacek_ruzicka.pdf uzicka/paper/38_polacek_ruzicka.pdf

Děkuji za pozornost!