VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Advertisements

VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
Ostatní průmyslové kovy – olovo, cín, rtuť, titan
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_52_INOVACE_02/1/24_Chemie
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
Kovy – nekovy polokovy RZ
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
AZ KVÍZ CHEMICKÉ PRVKY Hra.
KOVY.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
VY_52_INOVACE_02/1/34_Chemie
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - Kovy Autor VM Gabriela Nápravníková Období.
Přechodné prvky, d prvky
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/9_Chemie DRUH CHEMICKÉ VAZBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
VY_52_INOVACE_02/1/2_Chemie SLOŽENÍ ROZTOKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a.
Kovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Digitální učební materiál
VY_52_INOVACE_02/1/22_Chemie KOVY - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/1_Chemie
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ II. Chemie 8. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Cín, olovo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_56.
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
KOVY STŘÍBRO, ZLATO, HOŘČÍK, RTUŤ. STŘÍBRO latinský název Argentum značka Ag vlastnosti: stříbrolesklý, na vzduchu se pokrývá vrstvičkou sulfidu stříbrného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
KOVY, NEKOVY, POLOKOVY obecně. KOVY elektrická a tepelná vodivost kovový lesk kujné, tažené kromě rtuti Hg pevné látky.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Další důležité kovy. Vypracoval: Lukáš Karlík
Autor: Stejskalová Hana
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Kovy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie KOVY Anotace Žák si prohlubuje poznatky o PSP a její používání při třídění chemických prvků, pozná některé vlastnosti, získá základní představy o použití čistých kovů a jejich slitin v průmyslové praxi i denním životě Vhodné pro žáky 8. ročníku. Vypracoval Mgr. Bohdan Hladký Oblast Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký

Úvod Již dříve jsme se dověděli, že prvky lze zhruba dělit na kovy, nekovy a polokovy. Kovových prvků je mnohem více. Od nekovů se liší vlastnostmi, jako je kovový vzhled, vysoký bod tání, elektrická a tepelná vodivost. Fyzikální vlastnosti souvisí s vnitřní krystalovou stavbou. K chemickým vlastnostem patří hlavně jejich reaktivnost ke kyslíku, k vodě a kyselinám. Některé kovy jsou ale vůči působení těchto látek odolné. Řekneme si z pohledu těchto vlastností o některých důležitých kovech a ukážeme si, kdy se používají.

ROZDĚLENÍ KOVŮ Podle hustoty Podle stálosti na vzduchu a ve vlhku Lehké ( Na, Mg, Al,...) Těžké (Pb, Fe, Ni,...) Podle stálosti na vzduchu a ve vlhku Ušlechtilé (Au, Ag, Pt,....) Neušlechtilé (fe, Mg, Li, Fe, ...) Podle dostupnosti a ceny Drahé (Au, Pt, Ag,...) Ostatní (Fe, Zn, Al,...)

ŽELEZO stříbroleský, magnetický kov podléhá korozi (účinkem vody a kyslíku vzniká rez – rozrušování kovu) Užití: zpracovává se na litinu a ocel (slitina Fe + C + Cr - jedna z mnoha) konstrukce lešení koleje, plech, topná tělesa

HLINÍK nejrozšířenější kov na Zemi stříbrolesklý kov s malou hustotou (lehký) Užití: el. vodiče konstrukce letadel, aut, lodí (slitina DURAL – Al + Mg + Cu + Mn) obalová technika (alobal, plechovky na nápoje)

MĚĎ červený, stálý kov (pokrývá se měděnkou-chrání ho) dobrý vodič el.proudu a tepla Užití: v elektrotechnice (vinutí elektromotorů, kabely, ...) výroba varných kotlů (pivovary) střešní krytina vytváří slitiny BRONZ (Cu + Sn), MOSAZ (Cu + Zn)

ZLATO žlutý, lesklý, kujný a na vzduchu stálý kov dobrá elektrická vodivost Užití: Šperky pokrývání uměleckých předmětů (zlaté folie) elektrotechnické součástky

OLOVO šedobílý, snadno tavitelný kov rozpustné sloučeniny jsou jedovaté Užití: v akumulátorech automobilů

CÍN stříbrolesklý, snadno tavitelný stálý na vzduchu Užití: slitina PÁJKY (Sn + Pb) užívá se k ochraně kovů – pocínování (uvnitř plechovek)

RTUŤ jediný kapalný kov za normální teploty sloučeniny jsou jedovaté Užití: do teploměrů, Výbojek laboratorních přístrojů slitina AMALGAM

Odkazy Použitá literatura: [cit. 2011-03-19]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Iron_electrolytic_and_1cm3_cube.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lingot_aluminium.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Copper.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GoldNuggetUSGOV.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LeadOreUSGOV.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tin-2.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mercury-element.jpg Použitá literatura: BENEŠ, P., PUMPR, V., BANÝR, J. Základy chemie. 3. vyd. Praha : Fortuna, 2000. ISBN 8071687200. ŠKODA, J., DOULÍK, P. Chemie 8 pro ZŠ a VG UČ. 1. vyd. Plzeň : Fraus, 2006. ISBN 8072384422.